En smart ring försöker ta reda på om den kan läsa Covid-19 före symtomen

Oura, Oura smart ring, Oura Ring, Oura Ring Covid 19, UCSF Oura study, Oura Ring sleep tracker, vad är en smart ring Oura sponsrar studien och tillhandahåller 2000 ringar till UCSF-vårdpersonalen i frontlinjen. (Bildkredit: Oura)

Ett team av läkare och forskare från University of California i San Francisco använder en smart ring från Oura för att studera om det finns tidiga markörer för COVID-19, redan innan de verkliga symptomen uppenbarar sig. Detta är avgörande eftersom ett stort antal COVID-19-patienter är asymptomatiska, men ändå överför viruset till många.

Harpreet Singh Rai, VD, Oura, berättar indianexpress.com i ett samtal från San Francisco att den smarta ringen kan spåra symtom ”två till tre dagar i förväg”. Han förklarar: ”Eftersom vi spårar temperaturen 24 × 7, eftersom vi spårar både hjärtfrekvensvariation och andningsfrekvens hela natten, ser vi dessa saker förändras. Jag tror att det verkligen var det intressanta användningsfallet som vi ansåg kunde vara till hjälp för att eventuellt identifiera COVID-19. ”

Rai, som är chef för den Finlandbaserade sömnteknologiska start Oura, säger att syftet med studien är att visa att Oura-ringen kan upptäcka förändringar i biometriska data mycket innan de verkliga symptomen dyker upp. Poängen med hela övningen är att om en smart ringbärare upptäcker COVID-19-symtom, skulle personen få en tidig chans till behandling och kunna isolera den i tid. Tre månaders studien syftar till att bygga en algoritm som kan förutsäga sjukdomssymtom. Dr. Ashley Mason från UCSF Weill Institute for Neurosciences är den ledande forskaren av studien.

Oura, Oura smart ring, Oura Ring, Oura Ring Covid 19, UCSF Oura study, Oura Ring sleep tracker, vad är en smart ring Oura Ring tillåter användare att spåra sina sömnmönster, ta sin kroppstemperatur och spåra aktivitet. (Bildkredit: Oura)

”En användare kom ut offentligt ganska tidigt och sa att hans beredskapsscore i ringen sjönk till 50. Även om han inte kände sig så dålig har han aldrig sett en sådan poäng. Han hade en lätt feber på natten och han tyckte att det var ganska konstigt. Han gick för en kontroll och visade sig att han faktiskt hade testat positivt för COVID-19. Vi såg förändringar i data medan användaren fortfarande var symptomfri, förklarar Rai.

Oura sponsrar studien och tillhandahåller 2000 ringar till UCSF-vårdpersonalen i frontlinjen. Studien kommer att omfatta två typer av grupper: hälsoarbetare i frontlinjen och vanliga människor. “Dagliga användare som bär ringen får ett frågeformulär som frågar hur de mår, har de feber, hosta osv.”, Tillägger han.

Vad jag vet om min sömn tack vare Apple Watch

Medan studien för närvarande genomförs av University of California San Francisco kommer Rai och hans team att lägga till fler webbplatser de närmaste dagarna. Planen är på plats för att lägga till platser i Chicago och Boston som en del av studien. Enligt Rai har studien öppnats för alla Oura-ringanvändare och inom några dagar har 20 000 deltagare hittills anmält sig.

Oura, Oura smart ring, Oura Ring, Oura Ring Covid 19, UCSF Oura study, Oura Ring sleep tracker, vad är en smart ring Harpreet Singh Rai, VD, Oura. (Bildkredit: Oura)

Rai, en indisk-amerikansk elektrotekniker från University of Michigan, anslöt sig till Oura efter en lång tid som hedgefondförvaltare. Oura grundades 2014 och gör smarta smarta ringar. Den nuvarande generationen av Oura Ring, som säljs för $ 300, levereras packad med två infraröda lysdioder som används för att kontrollera din hjärtfrekvens, hjärtfrekvensvariabilitet och mäta din fulla pulsvågform. Den har tre temperatursensorer, en accelerometer och ett gyroskop för rörelse. Oura Ring tillåter användare att spåra sina sömnmönster, ta sin kroppstemperatur och spåra aktivitet. Enheten fungerar med en medföljande app som synkroniseras med en ring.

Rai säger att Oura inte bara är en smart ringtillverkare. ”Vi är en hälsotransformationsplattform. Vi tror att det viktigaste för hälsan är din sömn, säger han och tillägger att mycket om hur du mår i början av en dag beror på hur du sov. Från dina testosteron och naturliga tillväxthormoner till dina minnen är alla beroende av sömn. “Även saker som de naturliga mördare-T-celler som bekämpar cancer, är gjorda i sömnen.”

Oura, Oura smart ring, Oura Ring, Oura Ring Covid 19, UCSF Oura study, Oura Ring sleep tracker, vad är en smart ring Square och Twitter-vd Jack Dorsey, Salesforces Marc Benioff och prins Harry har alla setts med Oura-ringen. (Bildkredit: Oura)

Första generationens smarta ringmodell lanserades på Kickstarter 2015, följt av andra generationens modell mot slutet av 2017, men företaget började leverera den först i november 2018. Hittills har företaget sålt 150 000 smartringar. Square och Twitter-vd Jack Dorsey, Salesforces Marc Benioff och prins Harry har alla setts med Oura-ringen.

”Vi valde ringen av två skäl – en för noggrannhet och två för bekvämlighet. När det gäller noggrannhet tar de flesta det för givet … du lärde dig att mäta din hjärtfrekvens och din puls genom att titta på insidan av handleden och trycka dina två fingrar mot insidan av handleden. Men samma fall på dessa artärer, det blodet går in i din hand. Och om du tittar på din hand, din handflata, är din hud riktigt tjock. Faktum är att du nästan kan se blodflödet, det är därför dina händer nästan ser rödaktiga ut. Och att huden är tunn, och samma artärer, samma blodflöde som kommer, din puls på fingret, signalstyrkan är ungefär två storleksordningar starkare, så cirka 100 gånger starkare än venerna på din handled eller ditt armbandsur sitter . ”

Oura, Oura smart ring, Oura Ring, Oura Ring Covid 19, UCSF Oura study, Oura Ring sleep tracker, vad är en smart ring Rai säger att den ursprungliga idén med en smart ring var att bära tillsammans med modeklockor. (Bildkredit: Oura)

”Den andra anledningen till att vi såg var bekvämlighet, särskilt om du kommer att ha på dig någonting hela tiden … om du bär det i sängen tar de flesta av sig alla sina klockor. Vi försökte till och med saker som ett öronklämma, men fann att det aldrig var bekvämt att bära, förklarar han.

Rai säger att den ursprungliga idén med en smart ring var att bära tillsammans med modeklockor, eftersom många inte var redo att byta ut sin befintliga klocka till förmån för en smartklocka. Tiderna har ändrats men nu finns det kunder som har både Oura Ring och Apple Watch. “Jag tror att de använder de smarta klockorna, främst av alla typer av skäl … mode, för aviseringar, skicka iMessages eller sväng för svängriktning. Men när det gäller hälsofunktioner spårar Apple Watch egentligen inte sömn. Det finns appar från tredje part på Apple Watch men inte Apple själv, säger han och tillägger hur de tog ett steg tillbaka och sa, “sömn är faktiskt där hälsan börjar”.

Några av de största teknikföretagen som Apple, Google och Amazon har visat intresse för den amerikanska sjukvårdsmarknaden, som uppskattas vara nära $ 3,5 biljoner. Med tanke på amerikanen är hälsosektorn trasig, dessa företag vill störa marknaden genom teknik och data. I september meddelade Apple att de samarbetar med flera akademiska och forskningsinstitutioner om tre ursprungliga medicinska studier. Företaget använde nyligen ResearchKit för att skapa Apple Heart Study, där mer än 400 000 personer registrerade sig, vilket gör det till en av de största forskningsinsatserna någonsin.

Rai säger att den ursprungliga idén med en smart ring var att bära tillsammans med modeklockor, eftersom många inte var redo att byta ut sin befintliga klocka till förmån för en smartklocka. (Bildkredit: Oura)

Oura, som har ett team på över 100 personer, samlade nyligen 28 miljoner dollar i serie B-finansiering. Finansieringsrundan stöddes av Googles Gradient Ventures, Forerunner Ventures och Square.

Även om marknaden för smarta ringar är nisch just nu ser Rai en stor potential att växa. ”Jag tror att formfaktorn är acceptabel för människor. Det är vårt jobb att bevisa att det finns fördelar med fingret, både när det gäller applikationsnoggrannhet och användningsfall och bekvämlighet, säger han.

Men ringen har vissa begränsningar jämfört med andra bärbara enheter som fitnessband och smartklockor. Rai instämmer i det, men säger att hans företag är fokuserat på hälsa och Oura är utformat för att mäta användarnas sömnmönster. ”Vi ville tillhandahålla något som sömlöst blandas, inte är påträngande, prickigt eller distraherande, bara något som verkligen fokuserar på att övervaka och förstå din hälsa. Jag tror att vi kan få fler hälsoapplikationer här. ”

© IE Online Media Services Pvt Ltd.

Relaterade Artiklar

Back to top button