En gång en handenhet supermakt, Nokia befaller fortfarande ett kraftfullt vapen

Nokia lansering

Ett bra decennium efter att Nokia Oyjs mobiltelefonverksamhet drabbats av ett dödligt slag mot iPhone, levererar det finska företaget fortfarande en lukrativ tillgång som det räddade från vraket.

Nokia behöll en katalog med tusentals patent för trådlös kommunikation som växer stadigt tack vare en blomstrande forskningsverksamhet. Nu har ett försök att ändra hur dessa patent är intäktsförda lett Nokia till domstol med Daimler AG, tillverkaren av Mercedes-Benz-bilar.

Ett beslut för några veckor sedan i Tyskland stod vid sidan av Nokia, och fler domar väntar senare i september.

Moderna bilar är så full av elektroniska prylar att industrin tillfälligt har liknat sina produkter med smartphones på hjul. Trådlös teknik gör det möjligt för passagerare att ringa, strömma musik eller ringa upp nödtjänster vid en olycka. Traditionellt kräver biltillverkare att deras tillverkare av komponenter, vare sig det är Continental AG eller Robert Bosch AG, hanterar royaltyfrågor och ersätter dem för patentkrav som kan komma senare.

I ett försök att effektivisera processen gick trådlösa teknikföretag från Qualcomm Inc. till Sharp Corp. och Nokia samman i Avanci LLC patentpool, som lovar att samla royalty från bilindustrin genom att erbjuda ett fast pris per fordon, som för närvarande körs till $ 15 per bil för en 4G-standardlicens.

“Det måste finnas en lösning och vi känner att vi är lösningen”, säger Kasim Alfalahi, grundaren och VD för Avanci. “Det är ett rättvist pris för värdet av tekniken i bilen.”

Nein Danke

Problemet är att Daimler inte håller med och inte har någon önskan att registrera sig. Istället vill företaget upprätthålla praxis att leverantörer förhandlar om licenser, helst till en bråkdel av paraplyavtalskostnaden.

Nokia försöker genomdriva sitt tillvägagångssätt via en högintensiv domstolsstrid med utfrågningar i München, Düsseldorf och Mannheim. Det var här som finländarna slog legalt guld: företaget vann ett föreläggande som kunde hindra Daimler från att sälja bilar i Tyskland, vilket skulle vara en självmordssituation för uppfinnaren av bilen på sin hemmaplan.

En tröst för Daimler är att genomdrivandet av ett bilförsäljningsförbud skulle kräva att Nokia ställde säkerhet på 7 miljarder euro (8,3 miljarder dollar) i ett separat förfarande, ett riskabelt förslag för det finska företaget med tanke på det enorma utlägget.

Men den 10 september vann Sharp ett föreläggande vid en domstol i München som också hotar ett förbud mot Daimler-fordon, om än med en mycket lägre säkerhet på bara 5,5 miljoner euro, vilket sätter ytterligare tryck på biltillverkaren.

Daimler säger att de vill ha rättvis och icke-diskriminerande tillgång till patent på standardiserad teknik, och kallar den praxis som är nödvändig för att stödja utveckling och tjänster. Nokia, å andra sidan, säger att de gjorde “rättvisa och rimliga erbjudanden till Daimler” och dess kamrater, som istället har valt att använda företagets uppfinningar “utan tillstånd och kompensation.”

Kylskåp, mätare

Medan Daimler överklagar domen skickade den stora chockvågor genom industrin och bortom (Nokia steg med cirka 3% efter domen). Det står inte bara licensmodellen för patent som används i bilar, men i stort sett alla produkter som lovar trådlös anslutning, vare sig det är ett kylskåp, en skördetröska eller en medicinsk utrustning. För Nokia och dess kamrater är bilindustrin bara toppen av det licensierande isberget, och de går globalt.

“Idag är det bilindustrin och imorgon är det hushållsapparater”, säger Atif Bhatti, patenttvist vid Linklaters i Frankfurt, som inte är inblandad i ärendet. “Vid någon tidpunkt kommer varje bransch att vara beroende av anslutning och måste ta itu med dessa frågor.”

För Nokia är det en kamp som är värt att kämpa för att skydda en kritisk flank, långt efter att företaget förlorat sin relevans som tillverkare av telefoner för slutkonsumenter. Nokias försäljning från patent och varumärkeslicenser uppgick till 1,5 miljarder euro förra året, en tillräckligt stor affär för att kvalificera sig som en av dess fyra viktigaste strategiska pelare. Nokia hävdar att de flesta av de största smartphone-leverantörerna är licensierade, tillsammans med produkter som är lika olika som smarta mätare, bilar och betalterminaler.

Leverantörsdräkt

De tyska kostymerna är bara en del av en kamp som bedrivs av de företag som förenas under Avanci-paraplyet. Sharp gick med i Nokia och lämnade in sina egna mål mot Daimler. På andra sidan stöder leverantörer inklusive navigationsspecialist TomTom och Bosch Daimler i rättstvisterna.

Continental har gått ett steg längre och har väckt talan mot Avanci i USA och uppmanar Europeiska kommissionen att gå in och stoppa det som de anser som orättvis konkurrens. Liksom Daimler åberopar Continental en regel som säger att teknik som behövs av alla måste delas på rättvisa villkor.

En royalty på $ 15, som Avanci kräver, skulle utplåna all vinst för komponenttillverkarna, och det inkluderar inte patentägare som inte ingår i Avanci-plattformen men också vill få betalt, hävdar företaget.

Milestone Härskning

Det är inte alla dåliga nyheter för Daimler och leverantörerna i dess hörn. Vid en utfrågning i Düsseldorf tidigare denna månad angav domarna att de vill att EU: s högsta domstol ska väga in tvisten. Domarna i Luxemburg bör säga om Nokia kan välja och välja vem de vill licensiera till i leveranskedjan – en viktig juridisk milstolpe för Daimler.

Men nyligen gjorda beslut i Kalifornien och London samt Nokias Mannheim-vinst har gynnat patentägare för standardviktig teknik, säger Jorge Contreras, en professor i University of Utah som är specialiserad på skärningspunkten mellan patent- och antitrustlag. I slutändan kan det ge dem en fördel när de försöker förhandla om licenser.

“I slutet av dagen handlar det bara om pengar”, sa Contreras. “Det finns egentligen inga andra frågor än pengarna.”

Express Tech är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@expresstechie) och håll dig uppdaterad med de senaste tekniska nyheterna

Relaterade Artiklar

Back to top button