En DirecTV-satellit kan explodera pÄ grund av batterifel

En DirecTV-satellit kan explodera pÄ grund av batterifel

DirecTV stÄr inför en liten kris i rymden just nu, och det Àr tack vare ett batterifel.

DirektutsĂ€ndningstjĂ€nstleverantören driver en flotta med 11 satelliter som gör det möjligt att erbjuda omfattande sĂ€ndningstĂ€ckning över hela Nordamerika. Som SpaceNews rapporterar drabbades dock en av dessa satelliter i december. Satelliten Spaceway-1 upplevde “en stor avvikelse som resulterade i betydande och oĂ„terkallelig termisk skada pĂ„ batterierna.”

Spaceway-1 lanserades 2005 och Àr en Boeing High Power 702-modell. Den Àr designad för att hÄlla i 12 Är och DirecTV anvÀnde den för att strÄla HD-TV under den tiden. Efter att ha fortsatt att fungera lÄngt över sin designade livstid övergav DirecTV den till att fungera som en reservsatellit för Ka-band kapacitet över Alaska tills felet uppstod.

En bedömning frÄn Boeing drog slutsatsen att varje försök att ladda de skadade batterierna kan leda till att cellerna exploderar. DirecTV beslutade att sluta anvÀnda batterierna och Spaceway-1 förlitar sig för nÀrvarande pÄ kraft som genereras av sina solpaneler. Planen Àr nu att flytta Spaceway-1 till en kyrkbana, men det Àr ett lopp mot tid och FCC-krav.

Den 25 februari börjar förmörkelsessĂ€songen dĂ„ satellitens solpaneler inte lĂ€ngre kommer att generera den kraft som krĂ€vs. IstĂ€llet mĂ„ste de skadade batterierna anvĂ€ndas, vilket Ă€r oacceptabelt. Det finns gott om tid att flytta satelliten före 25 februari, men FCC krĂ€ver att allt drivmedel ombord ventileras innan det gĂ„r in pĂ„ kyrkogĂ„rdsbanan. Baserat pĂ„ aktuella uppskattningar kan satelliten nĂ„ sin “bortskaffningsbana” pĂ„ 21 dagar och lĂ€mna sju dagar för luftning. DirecTV tror att det bara kan ventilera en del av drivmedlet under den perioden, men inte allt. Totalt har Spaceway-1 cirka 73 kg bipropellant kvar.

Det Àr oklart vad som hÀnder hÀrnÀst, men DirecTVs fokus Àr pÄ avveckling av Spaceway-1 innan vi nÄr solförmörkelsesÀsongen och ber FCC om ett undantag frÄn drivningens ventilationsbehov. Kommer FCC att böja sina regler och lÄta satelliten komma in i kyrkogÄrden med drivmedel? Det verkar verkligen som det mindre riskabla alternativet just nu.