Elon Musks huvudplan: Frågor om insamlade medel, aktier faller

Elon Musk, Elon Musk Master Plan, Tesla, Tesla Master Plan Part 2, Tesla Solar powered home, Tesla Solar Home, Tesla soldrivna hem Elon Musk lade inte ut en budget för sin senaste strategi, avslöjad på onsdagen, för att utöka Tesla till ett bredare utbud av fordonsmarknader samt åktjänster och solenergisystem. (Källa: Reuters)

Elon Musks senaste “huvudplan” för Tesla Motors Inc för att utveckla en elektrisk kommersiell lastbil, en kollektivtrafikbuss, en pickup och system för att möjliggöra helt autonom körning kan kosta 2 till 3 miljarder dollar eller mer, sa experter och analytiker torsdag.

Musk lade inte ut en budget för sin senaste strategi, avslöjad på onsdagen, för att utöka Tesla till ett bredare utbud av fordonsmarknader samt rittjänster och solenergisystem. Teslas verkställande direktör förklarade inte heller hur företaget planerade att betala för de nya produkterna han tänkte sig.

Men analytiker sa att det är troligt att Tesla kommer att behöva gå tillbaka till investerare för mer kapital för att finansiera planen, trots att de tog upp cirka 1,7 miljarder dollar med en försäljning av aktier i maj.

“Det är bortom oss hur mycket insamling Tesla kommer att behöva för att genomföra denna huvudplan”, skrev Barclays Capital-analytiker Brian Johnson i en forskningsnot.

Standard & Poor’s sänkte på torsdagen sitt betyg på Tesla för att “sälja” från “håll” och sa att även om den nya planen kan bygga “ett långsiktigt tekniskt monument, tror vi att det kommer att skapa ett kortsiktigt hål för kassaflöde.”

Tesla-aktien föll på 3,4 procent på torsdagen till 220,50 dollar.

Fram till onsdagens slut hade företagets aktier stigit med 5 procent sedan 8 juli efter att Musk twittrade att han arbetade med en andra huvudplan för det företag han grundade 2003.

Musk skisserade en vision för Tesla att bli ett integrerat kolfritt energiföretag som erbjuder produkter och tjänster utöver elbilar och batterier.

Förslag om att utveckla en kompakt pickup, ett sportfordon, elektriska semi-lastbilar och bussar sågs som de dyraste delarna av planen.

SUV och pickup kan kosta 500-750 miljoner dollar vardera för komponenter och produktionsutrustning, förutsatt att de lånade delar från biltillverkarens nuvarande fordon, säger Michael Tracy, tillverkningsexpert med The Agile Group i Detroit.

Enligt Mark Wakefield från rådgivningsföretaget AlixPartners kan utveckling och produktion av en elektrisk semitruck och buss kosta upp till 500 miljoner dollar.

En fyra år gammal start av Salt Lake City, Nikola Motor Co, planerar att avslöja en fungerande prototyp av en naturgas / elektrisk tung lastbil som är konstruerad för vägtransporter.

Nikolas verkställande direktör Trevor Milton sa till Reuters på torsdag att han respekterar Musk, men “Tesla är bättre villig att samla upp 5 miljarder dollar och vara villig att spendera det” för att utveckla en elektrisk semi-lastbil som kan tävla på vägmarknaden. Ansträngningen kan ta fem till nio år, sa Milton.

Nikola planerar att börja producera sina Nikola One-lastbilar inom 36 månader och har 7 300 beställningar, tillade han.

Tesla skulle också komma ihåg etablerade aktörer på marknaden för tunga lastbilar som Daimler AG och PACCAR Inc. Båda är bland deltagarna i ett amerikanskt Department of Energy “Super Truck” -program för att bygga en effektivare tung lastbil. Daimler sa att det har matchat ett federalt bidrag på 39,6 miljoner dollar som en del av programmet.

Analytiker ifrågasatte om en helelektrisk godstransport för långdistans skulle vara praktisk. “Tänk dig batteriet som behövs för att göra en längdåkning”, skrev UBS Securities-analytiker Colin Langan i en rapport.

Morgan Stanley-analytikern Adam Jonas sa dock att “intelligenta” lastbilar som använder automatiserad körteknik för att göra det möjligt för fordon att köra dygnet runt och arbeta i tätt packade peloton, kan sänka fraktkostnaderna med 30 till 50 procent från nuvarande nivåer.

En annan dyr del av Musks strategi är att utveckla teknik för att styra helt självkörande bilar, lastbilar och bussar. Musk sa att han vill ha självkörande bilar som är tio gånger säkrare än en mänsklig förare. Analytiker uppskattade att ansträngning kan konsumera mellan 400 och 800 miljoner dollar.

Musk och Tesla Chief Financial Officer Jason Wheeler berättade för investerare i maj att Tesla planerade att påskynda lanseringen av sin billigare modell 3 sedan, med målet att bygga 500 000 per år till 2018. De sa att investeringarna för det kommande året skulle öka 50 procent från föregående prognoser till cirka 2,25 miljarder dollar.

Efter sin aktieförsäljning sa Tesla att den hade nästan 2,9 miljarder dollar till hands, inklusive kontanta medel från kreditgränsen. Musk har sagt att han förväntar sig att Tesla slutar bränna kontanter i slutet av detta år. Analytiker är skeptiska Tesla kan finansiera den tidigare planen för att påskynda produktion av modell 3 och de nya satsningarna, utan att ta mer skulder eller starta en ny aktieförsäljning.

När Tesla levererade sin ursprungliga huvudplan “… grävde ett hål på 4,2 miljarder dollar på den finansiella sidan som har krävt en rad fondanskaffningar på totalt 6,2 miljarder dollar”, säger Johnson.

Av de 17 mäklare som täcker Teslas aktie, klassificerar fyra det “köp” eller högre och åtta “håller”, medan fem rekommenderar “sälj”. Medianprismålet är $ 234.

Relaterade Artiklar

Back to top button