Elon Musk skapar cybergrisar

Elon Musk i kväll visade upp sina senaste ansträngningar för att låta dig styra en dator med din hjärna genom att visa en gris utrustad med implantat.

Grisen var en del av en fredagsdemo från Neuralink, ett företag Musk började skapa det kommande hjärn-till-dator-gränssnittet. Grisen, som heter Gertrude, strövade gärna en matningspenna och åt mat, även med ett implantat placerat inuti nosen.

Själva implantatet innehåller hundratals små trådar – var och en mindre än ett mänskligt hår – för att fungera som elektroder, som kan upptäcka hjärnsignaler. När det gäller Gertrude använder Neuralink implantatet för att läsa grisens neurala aktivitet när djuret utför vissa åtgärder, som att lukta, äta och gå.

“När hon shufflar runt och rör vid något med trynet, skickar det ut nervspikar som upptäcks här”, säger Musk, som senare tillade: “Hon har haft implantatet i två månader.”

Gertrudegrisen får sina hjärnsignaler lästa.
Gertrudegrisen. (Kredit: Neuralink)

En annan gris, som heter Dorothy, visades också. Porker hade tidigare ett implantat, men Neuralink tog bort det för att visa att djuret var bra, trots den tidigare operationen. “Vad Dorothy illustrerar är att du kan sätta i Neuralink, ta bort den och vara frisk och glad, och som inte kan särskiljas från en normal gris”, sa Musk.

Musk introducerade sin “små grisar” demo för att visa hur implantaten kan läggas kirurgiskt till levande ämnen utan att skada deras hälsa. Samma implantat är också robusta och kan fortsätta att fungera, även om grisar ofta springer runt och pekar på varandra.

Hans företag har också experimenterat med inte ett, utan två implantat, i en trio grisar. “Vi har kunnat visa att du kan få flera Neuralinks implanterade, och igen, de är friska och glada och skiljer sig inte från en normal gris”, sa Musk.

Grisens hjärnaktivitet läses
(Kredit: Neuralink)

Så vad betyder det här för att kontrollera en dator med dina tankar? Enligt Musk är implantaten noggranna för att läsa grisens hjärnsignaler för att avgöra hur den neurala aktiviteten kommer att flytta djurets leder. “Med ett trådlöst neuralt implantat kan vi faktiskt förutsäga positionen för alla lemmar i grisens kropp”, tillade Musk.

Tyvärr utbildades inga grisar för att trådlöst styra en datormus eller tangentbord under live-demo. Men Musk avslöjade att företaget har förändrat hur implantatet kommer att fästas på mänskliga bärare.

Det gamla implantatet kontra det nya.
(Kredit: Neuralink)

Ursprungligen såg Neuralink att implantatet skulle placeras bakom örat. Men nu säger företaget att implantatet kommer att vara tillräckligt litet för att sättas in ovanpå din skalle, vilket gör det praktiskt taget osynligt under ditt hår. (Om du är skallig ska ärret vara ganska litet.)

“Vi har förenklat detta till något som är lika stort som ett stort mynt,” sa Musk. ”Det går i din skalle, ersätter en bit skalle. Och sedan ansluts ledningarna inom några centimeter, ungefär en tum av enheten. ”

Implantatet med myntstorlek
(Kredit: Neuralink)

“Det är som en Fitbit i din skalle med små trådar”, tillade han och noterade att implantatet själv laddar batteriet som en smartwatch gör. “Så att du kan använda den hela dagen och ladda den på natten och ha full funktionalitet”, sa Musk.

Implantatet kommer sedan att prata med din smartphone via Bluetooth och eventuellt andra enheter, såsom en mus och ett tangentbord, så att du kan styra varje produkt med dina tankar. Detta innebär att du läser dina hjärnsignaler för att avgöra vilka åtgärder du försöker göra och sedan översätta åtgärderna till datorkommandon.

Implantatets specifikationer
(Kredit: Neuralink)

För att kirurgiskt leverera implantatet både säkert och effektivt förlitar sig företaget på en robot, vilket också visades i demo. Maskinen kan intrikat placera de trådliknande elektroderna i din hjärna utan att punktera ett blodkärl utan någon märkbar skada.

Roboten konstrueras för att slutföra varje operation på mindre än en timme. Processen lovar också att vara smärtfri och kräver ingen anestesi.

Den kirurgiska roboten
(Kredit: Neuralink)

Musk tillade att Neuralink faktiskt fick en “genombrottsanordning” från FDA redan i juli. Hans företag förbereder sig nu för att “snart” implantera en Neuralink-enhet i den första människan, i väntan på ytterligare säkerhetstester och nödvändiga myndighetsgodkännanden.

Målet är att göra hela operationen liknar ett Lasik-förfarande för att förbättra synen. “Först kommer det att bli ganska dyrt,” sade Musk. ”Men det priset kommer mycket snabbt att sjunka … Jag tror att inklusive den automatiska operationen vill vi få priset ner till några tusen dollar. Något sådant.”

Musk var värd för fredagens demo för att också rekrytera nya personer till Neuralink, som anställer. För närvarande sysselsätter det 100 personer. Men under evenemanget sa Musk att företaget en dag skulle kunna nå 10 000 anställda.

Företaget riktar sig för närvarande till implantatet för paraplegiska patienter som inte längre kan använda sina lemmar. Men hjärn-till-dator-gränssnittet kunde lägga grunden för vildare sci-fi-liknande koncept som finns i filmer som och. Under en Q & A-session tog Musk upp möjligheten att konvertera dina minnen till datorkod, som sedan kunde laddas ner till en ny robotkropp.

“Framtiden kommer att bli konstig,” sade Musk.

Relaterade Artiklar

Back to top button