Elon Musk efterlyser upplösning av Amazon över COVID-19-bokens borttagning

Teslas VD Elon Musk efterlyser en upplösning av Amazon efter att ha tagit bort en COVID-19-bok skriven av en kontroversiell författare.

”Dags att bryta upp Amazon. Monopol är fel! ” tweetade han på torsdagen.

Tweet

Andra – inklusive demokratiska politiker, köpmän och aktivister – har också krävt att Amazon bryts upp och pekat på dess växande kontroll över e-handelsindustrin. Men i Musks fall var tipppunkten Amazons beslut att tillfälligt dra en e-bok från Alex Berenson, en tidigare reporter som har ifrågasatt svårighetsgraden av COVID-19.

Dagen innan tog Berenson till Amazons Kindle-plattform för att publicera sin kortbok. Senare fick han dock ett e-postmeddelande från företaget och sa att hans bok hade tagits bort för att han inte följde dess riktlinjer.

“DE CENSORERADE DET!” Berenson hävdade i en tweet. ”Den bygger helt och hållet på publicerade regeringsdata och vetenskapliga artiklar. Det säger inte att coronavirus inte är riktigt eller inte dödar människor. (Faktum är att det värsta fallet är sannolikt slående för människor). Och Amazon kommer inte att köra det. ”

Frågan fångade uppmärksamheten hos Musk, som har varit emot regeringens låsning för att innehålla COVID-19. Under de senaste veckorna har han kritiserat skyddet på plats som ”fascistiska” och gått så långt som att återuppta sin Tesla-fabrik i Kalifornien i strid med lokala länsbeställningar.

“Det här är vansinnigt”, skrev Musk som svar på Berenson, medan han taggade Amazon VD Jeff Bezos i samma tweet. Minuter senare eskalerade Musk sitt nötkött och anklagade Amazon för att vara ett monopol som måste lösas upp.

Några timmar senare fick Berenson ett nytt e-postmeddelande från Amazon som sa att företaget publicerade sin bok på nytt. Ingen förklaring gavs honom om varför hans bok drogs. Men enligt tog företaget bort det av misstag.

Tweet

Det här är inte första gången Musk kritiserar Bezos på Twitter. De två har en rivalitet när det gäller rymdresor; Musk leder SpaceX medan Bezos grundade Blue Origin.

Förra året kallade Musk Bezos för en kopia på Twitter efter att Blue Origin tillkännagav en plan för att skapa ett satellitbredbandsnät år efter att SpaceX började göra detsamma. Bezos, å andra sidan, har antytt att han inte är ett fan av Musks plan att prioritera koloniseringen av Mars. Enligt Amazons vd bör mänskligheten först fokusera på att skapa en månbas.

Relaterade Artiklar

Back to top button