Elon Musk bekräftar ryska riktad Tesla i program för skadlig programvara för anställda

En rysk medborgare som ville betala en anställd för att plantera skadlig kod i ett amerikanskt företag riktade sig tydligen till elbilstillverkaren Tesla.

På tisdag tillkännagav USA: s justitieministerium arresteringen av den 27-åriga Egor Igorevich Kriuchkov för hackförsöket. Men vid den tiden avstod federala utredare från att namnge det “Nevada-företag” som han ville infiltrera.

På torsdag bekräftade dock Teslas VD Elon Musk att hans företag var det avsedda målet. Detta kom bland rapporter om att en anställd vid Teslas “Gigafactory” i Sparks, Nevada, var den person som hjälpte FBI att arrestera Kriuchkov innan hacket kunde äga rum.

“Mycket uppskattat. Detta var en allvarlig attack, ”skrev Musk i en tweet.

Tweet

Enligt det federala klagomålet mot Kriuchkov försökte ryssen att övertyga den icke namngivna Tesla-medarbetaren att plantera skadlig kod för 1 miljon dollar. Målet var att stjäla data från biltillverkaren och hota att släppa den såvida inte Tesla betalade en lösen, vilket Kriuchkov förväntade sig uppgå till 4 miljoner dollar.

Huruvida Kriuchkov arbetade för den ryska regeringen eller hade dolda motiv för att plantera skadlig programvara är oklart. Men hackningsförsöket kunde också ha stulit värdefulla affärshemligheter från Tesla.

Enligt uppgift nådde Kriuchkov ut till den namnlösa Tesla-medarbetaren via WhatsApp genom en ömsesidig bekantskap. Han reste sedan från Ryssland till USA och bodde på ett hotell i Sparks, Nevada, medan han försökte rekrytera anställda till hans sak.

Lyckligtvis för Tesla bestämde den namnlösa medarbetaren att rapportera hackningsförsöket till biltillverkaren. Anställda började sedan i hemlighet hjälpa FBI att hjälpa dem att samla bevis mot Kriuchkov, vilket ledde till att han arresterades.

Som det federala klagomålet konstaterar: ”CHS1 (Confidental Human Source 1) samarbetar med FBI på grund av patriotism till USA och en uppfattad skyldighet gentemot Victim Company A (Tesla). CHS1 har inte begärt och har inte erbjudits någon form av betalning, inklusive vederlag avseende invandring eller medborgarskap. ”

Enligt federala utredare har Kriuchkov arbetat för en skuggig grupp i Ryssland som specialiserat sig på att betala anställda för att plantera skadlig programvara i sina företag. “Kriuchkov hävdade att det äldsta” projektet “” gruppen “hade arbetat med ägde rum för tre och ett halvt år sedan och” gruppens “kooperatör fortfarande arbetade för företaget”, säger FBI: s klagomål.

När skadlig programvara har planterats kommer Kriuchkovs grupp att extrahera data från offertföretagen och hota att släppa informationen såvida inte lösen betalas. Vilka andra företag Kriuchkov och hans gäng riktade sig mot är fortfarande oklart. Men federala agenter arresterade honom i Los Angeles innan han lämnade USA. Han står nu inför en lagstadgad högsta straff på fem år i fängelse och en böter på 250 000 dollar.

Relaterade Artiklar

Back to top button