Elon Musk avslöjar hjärndatorn implanterad i grisar

Elon Musk, Elon Musk-förtal, Elon Musk thailändska grotträddning, Elon musk twitter, tesla

Just när du trodde att året 2020 inte kunde bli mycket konstigare har miljardären Elon Musk introducerat en grupp grisar med hjärnimplantat som läser hjärnan.

Under en händelse fredag ​​eftermiddag vid Neuralinks huvudkontor i Fremont, Kalifornien, fann Musk sig hängande med en passel av Yucatan-svin. Flera av dem hade tidigare genomgått ett kirurgiskt ingrepp där en robot placerade den senaste versionen av Neuralinks datorimplantat i hjärnan. Som ett resultat kunde hjärnaktiviteten hos dessa förbättrade porkers överföras trådlöst till en närliggande dator, vilket gör det möjligt för åskådare vid evenemanget att se djurens neuroner avfyra när veterinärer strök sina nosar.

Musk talade entusiastiskt vid evenemanget om potentialen för tekniken för att ta itu med hjärnskador och andra störningar. “Neuronerna är som ledningar, och du behöver typiskt en elektronisk sak för att lösa ett elektroniskt problem”, sa han.

Under presentationen avslöjade Musk nya datapunkter kring sina förväntningar på tekniken och Neuralink som företag. Först och främst förväntar han sig att implantatförfarandet kommer att börja ganska dyrt men att det kommer ner till “några tusen dollar” över tiden. När den väl kan passa in i människor förväntar han sig att de ska kunna uppdatera sina enheter när nya modeller kommer ut med fler funktioner. “Du skulle inte vilja ha en version av en telefon och tio år senare har alla version tre eller fyra,” sa han. “Det kommer att vara viktigt att ta bort enheten och uppgradera den över tiden.”

När det gäller Neuralink själv förväntar sig Musk att företaget går från sina 100 nuvarande anställda till cirka 10 000. Det är den här typen av ambitioner, i kombination med teoretiska framtida förmågor som att pipa musik direkt i en persons sinne, som kan förvandla Neuralink från ett dyrt forskningsprojekt till ett konsumentelektronikföretag – och en dag rättfärdiga 158 miljoner dollar i investerat kapital hittills, det mesta från Musk.

För den fyra år gamla uppstarten var denna demonstration tänkt att visa att Neuralinks hjärnmaskinsgränssnitsteknologi utvecklas mot en dag då den säkert kan sättas in i människor, eventuellt hjälpa människor med en mängd olika försvagande förhållanden samtidigt som de öppnar dörr till en mängd vilda sci-fi-scenarier. Händelsen gick naturligtvis in i en frihjulsdiskussion om vart denna typ av forskning kunde gå. Några anställda hos Neuralink gick med på Musk på scenen och pratade om sina önskningar att bli av med smärta, att ge människor en super vision och att utforska medvetandets natur. “Jag tror att du kommer att kunna spara och spela upp minnen i framtiden”, sa Musk vid evenemanget.

Men han erkände den inneboende konstigheten i sådana scenarier: ”Detta börjar uppenbarligen låta som en Black Mirror-episod,” sa han. “Uppenbarligen är de ganska bra på att förutsäga.”

Den första stora avslöjandet av Neuralinks planer och teknik kom i juli 2019 under ett liknande evenemang i San Francisco. Vid den tiden visade Musk tidiga versioner av Neuralink-implantat och avslöjade att företaget redan hade testat möss och primater där det kunde registrera och analysera djurens neuronala aktivitet via små elektroder placerade i hjärnan. Detta arbete liknade det som akademiska forskare och ett litet antal företag har gjort i årtionden. Målet med många av dessa projekt är att använda hjärnimplantat för mirakulösa bedrifter som att återställa syn för blinda, hjälpa människor som har blivit förlamade eller drabbats av stroke och kommunicerar och botar psykiska sjukdomar. Och faktiskt människor runt om i världen har fått implantat som hjälper just dessa saker.

Huvudargumentet från Musk och andra Neuralink-anställda är att den befintliga tekniken är för farlig, besvärlig och begränsad för utbredd användning. De mest kraftfulla implantaten idag kräver att människor genomgår riskabla operationer, och patienter kan ofta bara uppleva fördelarna med tekniken under tillsyn av läkare och specialister. Utöver detta kan implantatets livslängd vara kort eftersom hjärnan ser enheten som en inkräktare och bildar ärrvävnad runt den som stör elektriska signaler. Neuralink har alltså försökt skapa en typ av implantat närmare en konsumentelektronik-enhet – något som är mycket mindre och billigare än befintliga produkter, mindre påverkande för hjärnvävnad och kan bearbeta mycket mer hjärndata.

Under de senaste månaderna har Neuralink implanterat grisar med en enhet som är 22,5 millimeter bred och 8 millimeter tjock. Maskinvaran har ett datorchip på toppen med 64 minuscule trådar – eller trådar – som dinglar av det med sensorer i ändarna. Under proceduren tas djuren till ett operationsrum vid Fremont-anläggningen och bedövas innan en kirurg utför en kraniotomi på dem.

När en del av skallen har tagits bort börjar en robot att placera trådarna i specifika delar av hjärnan så att sensorerna ligger nära nervceller och kan läsa tydliga hjärnaktivitetssignaler. Denna sömnad av proceduren tar ungefär 30 minuter, eftersom roboten använder datorvisionsprogramvara, avancerade kameror och annan teknik för att sikta trådarna med exakt precision. “Elon är missnöjd med hur lång tid hela proceduren tar”, säger Max Hodak, presidenten för Neuralink, i en intervju.

“Elon är missnöjd med hur lång tid hela proceduren tar”

I mitt möte med en charmig gris som heter Gertrude var det mycket svårt att se några bevis på implantatet eller operationen. Djurets sår hade läkt helt, och det strök runt en provisorisk metallpenna på Neuralinks kontor precis som några av de andra grisarna som inte hade implantat. Men när jag matade Gertrude en morot och gnuggade hennes nos, tändes en massiv datorskärm bakom henne och visade hur hennes nervceller sköt och svarade på min beröring. Därefter fartade Gertrude, vilket jag tog som ett godkännande av vår interaktion.

Men djurkontrollens kontroversiella karaktär och kändisens grundare har gjort Neuralink till en magnet för kritik från djurrättsaktivister. Företaget sa att försökspersonerna tas om hand av djurhållningsexperter och att det begränsar testet på primater.

I ett försök att bevisa säkerheten för sin teknik har Neuralink tagit bort implantaten från vissa djur och funnit att de går tillbaka till sina vanliga liv utan några uppenbara negativa effekter, säger företaget. I vissa fall har Neuralink lyckats placera två implantat i ett enda djur och få signaler från båda hjärnhalvorna samtidigt. Företaget har också lyckats inte bara läsa upp hjärnaktivitet utan också att skicka in signaler till elektroderna och stimulera hjärnan. All denna forskning har ägt rum på Neuralinks 50 000 kvadratmeter stora campus, som inkluderar anläggningar för robotmontering, chip- och trådtillverkning och djurhållning.

Vid ett tillfälle hade Neuralink tänkt att använda ett implantat samt en annan enhet placerad bakom örat för att hantera saker som trådlös kommunikation. Nu har det emellertid buntat allt i en liten enhet. “Det är bara enklare på det här sättet”, sade Hodak. Implantatbatteriet tar ungefär 24 timmar, och då kan det laddas trådlöst ungefär som en smartphone. Med tiden hoppas Neuralink att krympa enheten, samtidigt som den förbättrar sin datorkraft.

Musk hade tidigare sagt att Neuralink skulle vilja genomföra mänskliga prövningar redan i år. Detta skulle naturligtvis kräva myndighetsgodkännanden och försäkringar om att tekniken är säker. “Ambitionen med mänskliga prövningar i år är något vi gärna vill göra”, sa Hodak. ”Det är uppenbarligen något som inte kan skyndas, och vi kan göra det när vi är redo. Vi kan inte sälja detta till dig ännu, men det börjar kännas mer som en produkt, mer konkret. Nu har vi en Fitbit för hjärnan. ”

“Nu har vi en Fitbit för hjärnan”

Hodak förnekade påståenden från en nyligen publicerad artikel av hälsopublikationen Stat News där tidigare Neuralink-anställda sa att företaget kan åka till Ryssland eller Kina, där tillsynsmyndigheter kan vara lättare, för sina mänskliga prövningar. ”Vi har aldrig en gång diskuterat att åka till Ryssland eller Kina,” sade Hodak. Neuralink har beviljats ​​”banbrytande enhetsstatus” av US Food and Drug Administration, vilket innebär att byrån kommer att svara snabbare på företagets ansökningar än vad den skulle ha gjort tidigare men inte utgör ett godkännande för testning på människor. “Vi arbetar väldigt mycket hand i hand med FDA”, sa Hodak.

Musk har försökt betona hälsofördelarna med denna typ av teknik för hjärn-maskin-gränssnitt. Människor som lider av försvagande förhållanden skulle vara de mest sannolika kandidaterna att ta riskerna med att testa ett hjärnimplantat först eftersom de kunde få dramatiska fördelar. Någon som fick stroke och tappade förmågan att prata, till exempel, kunde helt enkelt tänka vad de vill säga, och deras ord kunde sägas högt av en dator eller skrivs på en skärm.

Naturligtvis ser Musk också mer futuristiska tillämpningar av dessa implantat som förmågan att skapa en högbandbreddslänk mellan människor och maskiner. A la The Matrix, kanske du kan ladda ner ett språk direkt eller lära dig kampsport, har Musk föreslagit. Slutmålet, åtminstone för Musk, skulle vara att hjälpa människor att hålla jämna steg med artificiell intelligens. Musk fångade detta sentiment när han beskrev Neuralinks uppdrag tidigare i år: “Om du inte kan slå dem, gå med dem.”

Express Tech är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@expresstechie) och håll dig uppdaterad med de senaste tekniska nyheterna.

Relaterade Artiklar

Back to top button