Elbatteriets priser stannar stabilt fram till 2020: Hyundai Motor

Elbilar, batteriteknik, Hyundai, elfordonskostnader, Tesla, Li-ion-batterier, batterikomponenter, nickel, kobolt, hybridfordon, Fiat, Toyota, Volkswagen, General Motors Efterfrågan på mineraler som nickel, kobolt och litium, viktiga komponenter i elbilsbatterier, väntas öka de närmaste åren. (Filfoto)

Hyundai Motor Co tror att priserna på elbatterier kommer att sjunka till 2020 på grund av leveransbegränsningar för viktiga ingredienser, vilket slutar år med kraftiga nedgångar som har hjälpt till att stimulera aktiviteten i den blomstrande sektorn. Trots sin försiktiga syn, planerade den sydkoreanska biltillverkaren och mindre dotterbolag Kia Motors Corp att släppa 38 gröna modeller med en mängd olika tekniker till 2025, säger Hyundai Motor Senior Vice President Lee Ki-sang.

“Inte en enda ingrediens går i en positiv riktning när det gäller prissättning”, Lee, som övervakar Hyundais gröna bilverksamhet, sade i kommentarer till journalister förra veckan som var embargo fram till onsdag. “Hittills har batteripriserna sjunkit i snabb takt, men takten kommer att minska väsentligt eller behålla status quo till 2020.”

Medan rivaler har meddelat ambitiösa planer för elfordon, säger vissa analytiker att Hyundai har varit sen till spelet. Det planerar att lansera ett långväga elfordon nästa år, långt bakom General Motors Co och Tesla Inc. Efterfrågan på mineraler som nickel, kobolt och litium som används i elbilsbatterier förväntas öka under de kommande åren som regeringar slå ner på föroreningar och biltillverkare intensifierar sina investeringar i elektriska modeller.

Batterier är den dyraste delen av elfordon, och deras överkomliga priser är nyckeln till att tekniken tas i bruk. Litiumjonbatteripriserna sjönk med cirka 60 procent under de fem åren till 2016, eftersom produktion i större skala gjorde dem billigare att göra. I september rapporterade Reuters att Volkswagen flyttade för att säkra långvariga leveranser av kobolt för gruppens elfordonsplaner, men samtalen med koboltproducenterna i november slutade utan leveransavtal.

Lee sa att även om Hyundai Motor såg behovet av att utveckla batterier internt, litade det fortfarande på externa leverantörer på grund av brist på skalfördelar för att säkra råvaror. I syfte att släppa fordon som drivs av solid-state litiumbatterier fram till 2020, vilket lovar större räckvidd och säkerhet än befintliga litiumjon-enheter. Den japanska rivalen Toyota Motor Corp har också meddelat ett liknande schema för utveckling av solid state-batteridrivna fordon.

Förutom hybrider och batteridrivna fordon, “samordnade” Hyundai med Fiat Chrysler Automobiles över vätgasbilar som drivs av el som genereras från bränsleceller, tillade Lee. Fiat VD Sergio Marchionne sa på lördag att de två företagen diskuterade ett tekniskt partnerskap inom väte och transmissioner.
“Vi är inte i ett skede där vi kan diskutera det offentligt”, sa Lee.

Relaterade Artiklar

Back to top button