Efter Bezos telefonhack riktar FN finger mot saudier, samtal om sond

Efter Bezos telefonhack riktar FN finger mot saudier, samtal om sond

TvÄ FN-experter uppmanar den amerikanska regeringen att undersöka om den saudiska kronprinsen skickade regeringsförvÀrvad spionprogram till Amazons VD Jeff Bezos smartphone.

En kriminalteknisk analys har med “medel till högt förtroende” visat att ett WhatsApp-konto frĂ„n den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman skickade spionprogrammet i maj 2018, sa FN: s specialrapporter Agnes Callamard och David Kaye pĂ„ onsdagen.

“Den information vi har fĂ„tt föreslĂ„r att kronprinsen kan delta i övervakningen av Mr. Bezos, i ett försök att pĂ„verka, om inte tystnad, Washington Posts rapportering om Saudiarabien,” sa de tvĂ„ mĂ€nskliga rĂ€ttighetsexperterna i ett uttalande.

Bezos Àger The Washington Post, som publicerade spalter frÄn journalisten Jamal Khashoggi. I oktober 2018 mördades Khashoggi i ett saudiskt konsulat i Turkiet efter att ha skrivit artiklar kritiska mot den saudiska prinsen.

Även om prins Mohammed har förnekat nĂ„gon inblandning i mordet hĂ€vdar FN-experterna i dagens uttalande att den saudiska regeringen i hemlighet har genomfört en “massiv onlinekampanj” för att miskreditera Washington Post medan han hĂ„nar Bezos.

Idag twittrade Bezos ett foto av sig sjĂ€lv och andra vid ett Istanbul-minnesmĂ€rke för Khashoggi, med texten det helt enkelt “#Jamal.”

#Jamal pic.twitter.com/8ej1rUBXVb

– Jeff Bezos (@JeffBezos) 22 januari 2020

“Enligt den kriminaltekniska analysen, efter hackingen av Herr Bezos telefon, skickade kronprinsen WhatsApp-meddelanden till Bezos i november 2018 och februari 2019, dĂ€r han pĂ„stĂ„s avslöja privat och konfidentiell information om Bezos personliga liv som inte var tillgĂ€ngligt frĂ„n offentliga kĂ€llor, sĂ€ger experterna.

Bland meddelandena fanns ett enda fotografi av en kvinna som liknade personen Bezos hade en utomjordisk affĂ€r med den tiden mĂ„nader innan förhĂ„llandet blev offentligt. Fotoet Ă„tföljdes av en “sardonisk bildtext”.

Den kriminaltekniska analysen drar slutsatsen att spyware frÄn Pegasus frÄn ett israeliskt övervakningsföretag som heter NSO Group troligen lÄg bakom hackingen. Samma spionprogram har varit kÀnt för att utnyttja sÄrbarheter i WhatsApp och smartphones operativsystem för att stjÀla data och i hemlighet aktivera funktioner, inklusive kameran.

I Bezos fall hade Amazons vd utbytt nummer med den saudiska prinsen en mÄnad före hacket. Den 1 maj fick Bezos en till synes oskyldig MP4-videofil frÄn prinsens WhatsApp-konto som visade sig vara spionprogram.

“Den kriminaltekniska analysen visade att inom nĂ„gra timmar efter mottagandet av MP4-videofilen frĂ„n kronprinsens konto pĂ„börjades massiv och (för Bezos telefon) exempelfiltrering av data frĂ„n telefonen utan motstycke, vilket ökade datautgĂ„ngen plötsligt med 29 156 procent till 126 MB. Data spikning fortsatte sedan oupptĂ€ckt under nĂ„gra mĂ„nader och i takt sĂ„ mycket som 106 032 045 procent (4,6 GB) högre, “sĂ€ger uttalandet frĂ„n FN-experterna.

De fortsĂ€tter och tillĂ€gger att om hackansprĂ„ken Ă€r sanna, visar hela Ă€rendet farorna med att spionprogram missbrukas för att krĂ€nka de mĂ€nskliga rĂ€ttigheterna. “Det understryker det akuta behovet av ett moratorium för global försĂ€ljning och överföring av privat övervakningsteknik”, sade FN-experterna.

För att undersöka Bezos telefon anvÀnde de namnlösa kriminaltekniska experterna en omfattande serie tester. SjÀlva spionprogramvaran upptÀcktes eller hÀmtades dock inte, vilket förhindrade utredare att identifiera den. Detta kan innebÀra att spionprogrammet kan ha sjÀlvförstört, en kapacitet som Pegasus Àr kÀnd för att ha. Experterna fingrade ocksÄ övervakningsföretaget Hacking Team som en annan möjlig leverantör av spionprogrammet.

En kopia av den kriminaltekniska analysen har lÀckt ut online via moderkortet. Bezos bestÀllde ursprungligen analysen i ett försök att avgöra hur de erhÄllna privata bilderna och texterna avslöjade hans utomÀktenskapliga affÀr med sin nu-flickvÀn, Lauren Sanchez.

Den saudiska regeringen förnekar anklagelserna. “Medierapporter nyligen som tyder pĂ„ att kungariket stĂ„r bakom en hacking av Jeff Bezos telefon Ă€r absurt. Vi krĂ€ver en utredning om dessa pĂ„stĂ„enden sĂ„ att vi kan fĂ„ ut alla fakta,” sa Saudiska ambassaden i en tweet.

I ett uttalande förnekade NSO Group ocksĂ„ nĂ„gon inblandning i hacket. “Vi vet detta pĂ„ grund av hur vĂ„r programvara fungerar och vĂ„r teknik inte kan anvĂ€ndas pĂ„ amerikanska telefonnummer”, sĂ€ger företaget. “Alla förslag om att NSO Ă€r inblandade Ă€r Ă€rekrĂ€nkande och företaget kommer att ta juridisk rĂ„dgivning för att ta itu med detta.”

Samtidigt sÀger National Enquirers moderbolag att det erhÄllit Bezos privata bilder genom att betala Sanchezs bror för att fÄ dem.