Efter att ha samlat in över 20 miljarder dollar är Mukesh Ambani nu på shoppingrace i tävling mot Amazon

mukesh ambani, mukesh ambani rikaste mannen, Asien rikaste mannen, världens rikaste män,

Mukesh Ambani, Asiens rikaste man som tillbringade de första månaderna av pandemin med att samla in mer än 20 miljarder dollar genom att sälja andelar i sitt teknikföretag, är nu på en shoppingrunda.

Den indiska miljardären vill förvärva flera lokala online-återförsäljare för att hjälpa till att utöka produktutbudet, säger personer som är bekanta med saken när han tävlar om att bygga sin e-handelsplattform tävla mot Amazon.com Inc..

Reliance Industries Ltd., Ambanis olje-, detaljhandels- och telekommunikationskonglomerat, befinner sig i olika faser av förhandlingar för att antingen köpa ut eller köpa andelar i Urban Ladder, en möbelförsäljare online, Zivame, en underkläderstillverkare och Netmeds, som levererar medicin, folket sa och bad att inte identifieras eftersom samtalen är konfidentiella. Det finns ingen säkerhet att överläggningarna kan leda till en affär, tillade de.

Mukesh Ambani, verkställande direktör, Reliance Industries Ltd. tillsammans med sin familj. (Bildkälla: Bloomberg)

Den 63-årige tyconen vill bredda sitt detaljhandelsavtryck på en marknad som har blivit en het plats för globala giganter som Amazon såväl som många lokala rivaler, som alla jagar en miljard plus konsumenter. Företagsmogulen förra månaden beskrev planer på att köpa investerare till sin Reliance Retail Ltd., dagar efter att ha sålt en sammanlagt 33% -andel i Jio Platforms Ltd. – ett digitalt holdingbolag – till partners inklusive Facebook Inc. och Google.

“Vid en tid som denna är värderingen av många detaljhandelsorganisationer verkligen attraktiv och Reliance är i en avundsvärd position med en enorm krigskista”, säger Pronam Chatterjee, medgrundare och verkställande direktör för BluePi Consulting. ”Under de kommande fem åren ser vi en detaljhandelsorganisation som tillträder polpositionen. Med dessa förvärv börjar Reliance vara den tydliga ledaren. ”

Tillit kan betala så mycket som 160 miljoner dollar för Bangalore-baserade Zivame, rapporterade Economic Times tidigare. Urban Ladder-affären kan vara knuten till cirka 30 miljoner dollar, medan Netmeds till 120 miljoner dollar, har lokala medier rapporterat. Milkbasket, ett mjölkleveransföretag, är också ett av målen, rapporterade Times of India måndag.

Representanter för Zivame, Urban Ladder och Netmeds svarade inte på förfrågningar om kommentarer, medan en talesman för Reliance vägrade att kommentera.

Reliance-aktier ökade med 1,3% i Mumbai på tisdag, i linje med jämförelseindexet och tog årets vinst till 41%.

Ambanis senaste jakt på affärer följer en våg av liknande förvärv som startade runt 2017. Sedan dess har hans grupp köpt den brittiska leksaksaffärskedjan Hamleys, en lokal musikstreamingsapp som heter Saavn, logistikverksamheten Grab a Grub Services och Haptik artificiell intelligens chatbot . Tillit avslutar också ett avtal om andelar i vissa enheter i den indiska återförsäljaren Future Group, sa personer som är bekanta med saken i juni.

I slutet av förra året presenterade Ambani sin shoppingportal JioMart, som nu levereras i cirka 200 städer. Hans jakt på tillgångarna kommer vid en tidpunkt då koronaviruspandemin har stört försörjningskedjorna och tappat försäljningen hos konventionella återförsäljare, samtidigt som den ökat onlinebeställningar från personer som är låsta.

Samtalen är en del av det intensifierande kriget för att vinna den indiska shopparen – både online och i fysiska butiker. Amazon har lovat att investera 5,5 miljarder dollar i landet, medan Walmart Inc. spenderade 16 miljarder dollar för att köpa den lokala e-handelsledaren Flipkart Online Services Pvt. 2018.

Relaterade Artiklar

Back to top button