Efter 84 år lämnar Olympus kameraföretaget

UPPDATERING: Läs vad vår kameraexpert Jim Fisher har att säga om vad affären innebär för fotografer.

Originalhistoria:
Den japanska tillverkaren Olympus Corporation har meddelat att man avser att lämna kameraföretaget genom försäljning av sin Imaging-verksamhet.

Olympus har funnits som ett företag sedan 1919, men Imaging-verksamheten startade 1936 med försäljning av en kamera med Zuiko-fotografilinsen. Företagets innovativa Pen-kameraserie lanserades sedan 1959, och varumärket Olympus blev ett känt namn i samband med digitalkameror. Men smartphones hände och Olympus har inte varit immun mot den press som placerades på kameratillverkare. Nu erkänner det nederlag och går vidare.

Som The Verge rapporterar publicerade Olympus idag ett undertecknat samförståndsavtal som beskriver en avsikt att sälja sin Imaging-verksamhet till investeringsfonden Japan Industrial Partners (JIP) där den kommer att bilda ett nytt företag. JIP kommer sannolikt att vara mest känt för människor för att förvärva VAIO-affären / varumärket från Sony redan 2014. Nya VAIO-bärbara datorer har lanserats de senaste åren, och det ser ut som om JIP avser att göra detsamma med Olympus-kameror, även om vi inte gör det. Jag vet inte under vilket namn än.

Om allt går planen kommer ett rättsligt bindande avtal mellan de två företagen att undertecknas den 30 september. Beslutet att sälja förklaras i memorandumet, där företaget förklarar, “Olympus har genomfört åtgärder för att hantera den extremt allvarliga digitala kameramarknaden, bland annat på grund av snabb marknadskrympning orsakad av utvecklingen av smartphones; Olympus har förbättrat kostnadsstrukturen genom att omstrukturera tillverkningsbaserna och fokusera på utbytbara linser med högt värde, i syfte att anpassa inkomststrukturen till de som kan fortsätta generera vinst även när försäljningen minskar. Trots alla sådana ansträngningar noterade Olympus Imaging-verksamhet rörelseresultat under tre på varandra följande räkenskapsår fram till den period som slutade i mars 2020. “

Memorandumet säger också att JIP kommer att “utnyttja den innovativa tekniken och unika produktutvecklingsfunktioner som har utvecklats inom Olympus” samtidigt som man tillåter en företagsstruktur som är “mer kompakt, effektiv och smidig.” Så vi kunde se ett smidigt litet kameraföretag som erbjuder några mycket lockande digitalkameror när affären är slutförd.

När det gäller framtiden för Olympus Corporation tjänar det redan sina pengar från andra branscher. Företaget har en hand på marknaden för kirurgisk, vetenskaplig och industriell utrustning och anses ha en andel på 70 procent av den globala marknaden för gastrointestinala endoskop. Det låter som om Olympus kommer att bli bra och förmodligen lättad att inte behöva oroa sig för att sälja kameror längre.

Relaterade Artiklar

Back to top button