Dyson Patent beskriver luftrenande hörlurar

James Dyson gjorde sig ett namn genom att uppfinna dammsugaren utan påse. Sedan dess förgrenade sig hans företag i allt från tvättmaskiner och trådlösa rengöringsmedel till bladlösa fläktar och luftrenare. Nu avslöjar en ny patentansökan att Dyson vill skapa hörlurar som också bekämpar luftföroreningar.

Som Bloomberg rapporterar heter patentet “En bärbar luftrenare” och diagrammen avslöjar vad som ser ut som ett vanligt par hörlurar. Dyson har dock för avsikt att bädda in en fläkt och reningsenhet i varje hörlur. Fläktarna snurrar vid 12 000 rpm så att 1,4 liter luft kan filtreras genom varje hörlur varje sekund.

Den renade luften riktas sedan via perforerade luftstrålar mot bärarens mun, så att de kan andas in luft utan föroreningar. Dyson hävdar att den kan producera 2,4 liter renad luft per sekund, vilket borde vara mer än tillräckligt för att hålla jämna steg med jämn andning. Om du har ett kontor fullt av människor som bär dessa hörlurar skulle det inte ta lång tid innan hela kontorsytan förvandlades till en ren luftzon.

Dyson ser hörlursdesignen som en överlägsen lösning för ansiktsmasker, som slutligen täcker munnen och näsan vilket gör dem mindre socialt acceptabla. Det finns också nackslitna renare, men Dyson säger i patentansökan att de är “i allmänhet mindre effektiva för att begränsa användarens exponering för luftburna föroreningar” jämfört med de bäst presterande ansiktsmaskerna.

En patentansökan är ingen garanti för att en produkt kommer att marknadsföra sig, men det är svårt att argumentera emot att detta är en bra idé. Människor går alltmer i hörlurar för att lyssna på musik eller podcaster när de reser. Eftersom luftföroreningar blir ett större problem i alla större städer, skulle löftet om renad luft medan du lyssnar säkert flytta mycket produkt (även till Dyson-priser).

Det finns två problem som jag ser med dessa Dyson-hörlurar. Den första är potentialen för bakgrundsljud. Att ha två fläktar som snurrar vid 12 000 rpm bredvid dina öron kommer säkert inte att vara tyst. Kanske har Dyson hittat ett sätt att använda det bakgrundsljudet som en form av brusreducering? Den andra är kraften. Jag misstänker att dessa hörlurar kommer att kräva en hel del kraft för att hålla fläktarna snurrande, vilket innebär att man antingen ansluter dem till ett eluttag eller har ett separat batteripaket för att hålla dem bärbara. Det finns inget sätt att ett batteri inuti hörlurarna skulle vara tillräckligt stort för att ge en anständig batteritid.

Relaterade Artiklar

Back to top button