Drone finner flyktig 17 Är efter att han flydde frÄn fÀngelset

Drone finner flyktig 17 Är efter att han flydde frÄn fÀngelset

Kina kanske kan upptÀcka ditt ansikte i en tiotusentals skara med en enda kamera, men för att spÄra flyktingar Àr det beroende av en annan typ av teknik: drönare.

Som BBC rapporterar har en flykting med namnet Song Jiang spÄrats av en drönare efter att ha varit pÄ flykt i 17 Är. Jiang var begrÀnsad till ett fÀngelselÀger efter att ha funnits skyldig till handel med kvinnor och barn, men han lyckades fly 2002. Myndigheterna kunde inte spÄra honom, men de slutade aldrig leta.

Förra mÄnaden presenterades nya ledtrÄdar för polisen i Yongshan, ett lÀn i nordöstra Yunnanprovinsen, vilket tyder pÄ att Jiang bodde nÀra sin hemstad i sydvÀst om Yunnanprovinsen. Sökningar utfördes av lokal polis, men de lyckades inte tills drönare togs in för att hjÀlpa till.

Bakom Jiangs hemstad finns berg och tÀt vegetation. En av drönarna sÄg ett blÄtt föremÄl gömt i vegetationen som visade sig vara en stÄlplatta. Ytterligare undersökning av drönaren avslöjade att plattan satt ovanför ingÄngen till en grotta som ligger pÄ en brant klippa dÀr Jiang hade bott i Äratal. Bilderna som fÄngats av drönaren och Jians efterföljande fÄngst publicerades pÄ Yongshan-polisens WeChat-konto.

SÄdan var platsens avlÀgsenhet, Jiang hade gÄtt Är utan att prata med nÄgon och hade tydligen svÄrt att interagera med polisen nÀr de dök upp i hans grotta. Han hade pÄ nÄgot sÀtt lyckats hitta tillrÀckligt med mat pÄ berget och anvÀnt gamla plastflaskor för att samla vatten frÄn en nÀrliggande flod.

Jiang Àr nu tillbaka i fÀngelse och de kinesiska myndigheterna har en positiv historia att berÀtta om hur anvÀndningen av teknik gör alla sÀkrare och hjÀlper till att fÄnga brottslingar, Àven om de har undgÄtt fÄngst i flera Är.