Drone finner flyktig 17 år efter att han flydde från fängelset

Kina kanske kan upptäcka ditt ansikte i en tiotusentals skara med en enda kamera, men för att spåra flyktingar är det beroende av en annan typ av teknik: drönare.

Som BBC rapporterar har en flykting med namnet Song Jiang spårats av en drönare efter att ha varit på flykt i 17 år. Jiang var begränsad till ett fängelseläger efter att ha funnits skyldig till handel med kvinnor och barn, men han lyckades fly 2002. Myndigheterna kunde inte spåra honom, men de slutade aldrig leta.

Förra månaden presenterades nya ledtrådar för polisen i Yongshan, ett län i nordöstra Yunnanprovinsen, vilket tyder på att Jiang bodde nära sin hemstad i sydväst om Yunnanprovinsen. Sökningar utfördes av lokal polis, men de lyckades inte tills drönare togs in för att hjälpa till.

Bakom Jiangs hemstad finns berg och tät vegetation. En av drönarna såg ett blått föremål gömt i vegetationen som visade sig vara en stålplatta. Ytterligare undersökning av drönaren avslöjade att plattan satt ovanför ingången till en grotta som ligger på en brant klippa där Jiang hade bott i åratal. Bilderna som fångats av drönaren och Jians efterföljande fångst publicerades på Yongshan-polisens WeChat-konto.

Sådan var platsens avlägsenhet, Jiang hade gått år utan att prata med någon och hade tydligen svårt att interagera med polisen när de dök upp i hans grotta. Han hade på något sätt lyckats hitta tillräckligt med mat på berget och använt gamla plastflaskor för att samla vatten från en närliggande flod.

Jiang är nu tillbaka i fängelse och de kinesiska myndigheterna har en positiv historia att berätta om hur användningen av teknik gör alla säkrare och hjälper till att fånga brottslingar, även om de har undgått fångst i flera år.

Relaterade Artiklar

Back to top button