Donald Trump följer Indien för att blockera TikTok och WeChat i USA på söndag

Donald Trump, amerikanska val, amerikanska svarta väljare, Trump når ut till svarta väljare, amerikanska presidentval 2020, världsnyheter, indisk express

Det amerikanska handelsdepartementet sa att det kommer att utfärda en order på fredag ​​som kommer att hindra människor i USA från att ladda ner den kinesiska ägda meddelandeprogrammet WeChat och videodelningsappen TikTok från och med den 20 september.

Kommersiella tjänstemän sade att förbudet mot nya amerikanska nedladdningar av TikTok fortfarande skulle kunna upphävas av president Donald Trump innan det träder i kraft sent på söndagen när TikTok-ägaren ByteDance tävlar för att nå en överenskommelse om ödet för sina amerikanska operationer.

ByteDance har diskuterat med Oracle Corp och andra för att skapa ett nytt företag, TikTok Global, som syftar till att ta itu med USA: s oro över säkerheten för användarnas data. ByteDance behöver fortfarande Trumps godkännande för att avvärja ett amerikanskt förbud.

Kommersiella tjänstemän sa att de inte kommer att hindra ytterligare tekniska transaktioner för TikTok förrän den 12 november, vilket ger företaget ytterligare tid att se om ByteDance kan nå en affär för USA: s verksamhet. “Det grundläggande TikTok kommer att förbli intakt till den 12 november,” sade handelsminister Wilbur Ross till Fox Business Network.

Avdelningen sa att åtgärderna kommer att ”skydda användare i USA genom att eliminera åtkomst till dessa applikationer och avsevärt minska deras funktionalitet.”

Oracle-aktierna sjönk 1,6% efter nyheterna om handel före marknaden

Handelsdepartementets order kommer att “deplatforma” de två apparna i USA och hindra Apple Inc: s appbutik, Alphabet Inc: s Google Play och andra från att erbjuda apparna på vilken plattform som helst “som kan nås från USA,” en senior handelshandel sa tjänsteman till Reuters.

Ordern kommer inte att förbjuda amerikanska företag att göra affärer på WeChat utanför USA, vilket kommer att vara välkomna nyheter till amerikanska företag som Walmart och Starbucks som använder WeChats inbäddade “mini-app” -program för att underlätta transaktioner och engagera konsumenter i Kina, sade tjänstemän .

Beställningen hindrar inte transaktioner med WeChat-ägaren Tencent Holdings andra företag, inklusive dess onlinespelverksamhet, och kommer inte att förbjuda Apple, Google eller andra att erbjuda TikTok- eller WeChat-appar någonstans utanför USA.

Förbuden är som svar på ett par verkställande order som utfärdades av Trump den 6 augusti som gav handelsdepartementet 45 dagar på sig att avgöra vilka transaktioner som skulle blockeras från de appar han ansåg utgöra ett nationellt säkerhetshot. Denna tidsfrist löper ut på söndag.

Handelsdepartementets tjänstemän sa att de tog det extraordinära steget på grund av de risker som apps datainsamling innebär. Kina och företagen har förnekat amerikanska användardata samlats in för spionering.

Ross sa i ett skriftligt uttalande “vi har vidtagit betydande åtgärder för att bekämpa Kinas skadliga insamling av amerikanska medborgares personuppgifter, samtidigt som vi främjar våra nationella värderingar, demokratiska reglerbaserade normer och aggressiv tillämpning av amerikanska lagar och regler.”

Ordern är inställd på att offentliggöras kl 08.45 EDT (1245 GMT) på fredag, sade Commerce.

POPULÄRA APPAR

Trump-administrationen har ökat sina ansträngningar för att rensa “opålitliga” kinesiska appar från amerikanska digitala nätverk och har kallat TikTok och WeChat “betydande hot.”

TikTok har 100 miljoner användare i USA och är särskilt populärt bland yngre amerikaner.

WeChat har haft i genomsnitt 19 miljoner dagliga aktiva användare i USA, säger analysföretagen Apptopia i början av augusti. Det är populärt bland kinesiska studenter, ex-pats och vissa amerikaner som har personliga eller affärsrelationer i Kina.

WeChat är en allt-i-ett-mobilapp som kombinerar tjänster som liknar Facebook, WhatsApp, Instagram och Venmo. Appen är en viktig del av vardagen för många i Kina och har mer än 1 miljard användare.

Handelsdepartementet kommer inte att försöka tvinga människor i USA att ta bort apparna eller sluta använda dem, men tillåter inte uppdateringar eller nya nedladdningar. ”Vi siktar på en högsta företagsnivå. Vi kommer inte att gå ut efter de enskilda användarna, säger en handelstjänsteman.

Med tiden, sade tjänstemän, kommer bristen på uppdateringar att försämra användbarheten av appar.

“Förväntningen är att människor kommer att hitta alternativa sätt att göra dessa åtgärder”, sade en högre tjänsteman. “Vi förväntar oss att marknaden agerar och det kommer att finnas säkrare appar som kommer att fylla i dessa luckor som amerikanerna kan lita på och som USA: s regering inte kommer att behöva vidta liknande åtgärder mot.”

Handel hindrar också ytterligare tekniska transaktioner med WeChat från och med söndag som avsevärt minskar appens användbarhet och funktionalitet i USA.

Beställningen spärrar datahantering inom USA för WeChat, tjänster för innehållsleverans och nätverk som kan öka funktionaliteten och internettransit eller peering-tjänster.

“Vad som omedelbart kommer att hända är att användarna kommer att uppleva en fördröjning eller brist på funktionalitet”, sade en högre handelshövding om WeChat-användare. “Det kan fortfarande vara användbart, men det kommer inte att vara så funktionellt som det var.” Det kan också finnas sporadiska avbrott, sade tjänstemannen.

Commerce kommer att blockera samma uppsättning tekniska transaktioner för TikTok, men det kommer inte att träda i kraft förrän den 12 november för att ge företaget ytterligare tid att se om ByteDance kan nå en affär för sin amerikanska verksamhet. Tjänstemannen sa att TikTok amerikanska användare inte skulle se ”en stor skillnad” i appens prestanda förrän den 12 november.

Handel straffar inte människor som använder TikTok eller WeChat i USA.

Beställningen spärrar inte datalagring inom WeChat eller TikTok i USA.

Vissa amerikaner kan hitta lösningar. Det finns inget som skulle hindra en amerikaner från att resa till ett främmande land och ladda ner någon app, eller eventuellt använda ett virtuellt privat nätverk och en stationär klient, medgav tjänstemän.

Relaterade Artiklar

Back to top button