Domstolen upprÀtthÄller FCC-nÀtneutralitet upphÀvande men OKs statliga förordningar

Domstolen upprÀtthÄller FCC-nÀtneutralitet upphÀvande men OKs statliga förordningar

En federal överklagandedomstol faststÀllde den hÀr veckan till stor del FCC: s upphÀvande av regler för nÀtneutralitet, men avvisade kommissionens pÄstÄende att den automatiskt kan blockera amerikanska stater frÄn att införa sina egna regler som reglerar internetbredband.

I tisdagsbeslutet frĂ„n DC Circuit Court of Appeals konstaterades att FCC hade misslyckats med att visa att det hade “laglig auktoritet” att förhindra staterna frĂ„n att anta sina egna regler för nĂ€tneutralitet med sitt upphĂ€vande av Obama-eran frĂ„n 2018.

Med det sagt öppnar samma dom dörren för FCC att utmana staterna individuellt i domstol. “Om kommissionen kan förklara hur en statlig praxis faktiskt undergrĂ€ver ordern frĂ„n 2018 (nĂ€tneutralitet), kan den Ă„beropa konfliktbefrielse”, förklarade domarna. “Om den inte kan göra den visningen, kan antagligen de tvĂ„ förordningarna samexistera.”

Som ett resultat kan allmÀnheten förvÀnta sig mer lagliga strider kring nÀtneutralitet de nÀrmaste Ären. Silicon Valley-företag och statliga regeringar har kÀmpat mot FCC: s upphÀvande i överklagandedomstolen med tanke pÄ att Internetleverantörer kommer att skapa ett stegvis Ätkomstsystem dÀr konsumenterna inte har nÄgot sÀtt att bekÀmpa politik som blockering, strypning och betald prioritering med serviceplaner.

FCC hÀvdar att regler för nÀtneutralitet har hindrat Internetleverantörer frÄn att investera i bredbandsexpansion (Àven om en nyligen slÀppt studie motsÀger detta helt och hÄllet.)

Under tiden har dussintals stater infört rÀkningar för att skapa sina egna regler för nÀtneutralitet. Kalifornien, till exempel, antog en lag för att hindra ISP: er frÄn att blockera eller störa anslutningshastigheter, men har försenat verkstÀllighet efter att justitieministeriet inlÀmnade en rÀttegÄng för att ogiltigförklara lagen.

Dagens beslut Ă€r inkapslat i ett dokument pĂ„ 186 sidor. SĂ„ advokater pĂ„ bĂ„da sidor av nĂ€tneutralitetsdebatten behöver fortfarande tid för att studera beslutet och dess potentiella konsekvenser. Icke desto mindre kallar FCC: s ordförande Ajit Pai domen för en seger för konsumenter och amerikanskt bredbandsdistribution. “Ett gratis och öppet internet Ă€r vad vi har idag och vad vi kommer att fortsĂ€tta att ha framĂ„t”, sade han i ett uttalande.

Men anhÀngare av nÀtneutralitetsregler sÀger att samma dom ger stater möjlighet att gÄ vidare med sina egna regler. Till exempel förblir Kaliforniens lag om nÀtneutralitet intakt enligt beslutet, sade statssenator Scott Weiner i en tweet. Andra, sÄsom Center for Democracy and Technology, uppmanar kongressen att anta en federal lag som reglerar bredbandsleverantörer, vilket Àr osannolikt med en GOP-ledd senat.

Tisdagens beslut krÀver ocksÄ att FCC till fullo undersöker hur dess upphÀvande av Obama-eran regler om nÀtneutralitet kommer att pÄverka allmÀnhetens sÀkerhet och Lifeline-programmet, som subventionerar telefon- och bredbandservice till lÄginkomstkonsumenter. Bristen pÄ tydlighet rÀckte dock inte för att domarna skulle lÀmna FCC: s upphÀvande av reglerna om nÀtneutralitet.