Domstolen upprätthåller FCC-nätneutralitet upphävande men OKs statliga förordningar

En federal överklagandedomstol fastställde den här veckan till stor del FCC: s upphävande av regler för nätneutralitet, men avvisade kommissionens påstående att den automatiskt kan blockera amerikanska stater från att införa sina egna regler som reglerar internetbredband.

I tisdagsbeslutet från DC Circuit Court of Appeals konstaterades att FCC hade misslyckats med att visa att det hade “laglig auktoritet” att förhindra staterna från att anta sina egna regler för nätneutralitet med sitt upphävande av Obama-eran från 2018.

Med det sagt öppnar samma dom dörren för FCC att utmana staterna individuellt i domstol. “Om kommissionen kan förklara hur en statlig praxis faktiskt undergräver ordern från 2018 (nätneutralitet), kan den åberopa konfliktbefrielse”, förklarade domarna. “Om den inte kan göra den visningen, kan antagligen de två förordningarna samexistera.”

Som ett resultat kan allmänheten förvänta sig mer lagliga strider kring nätneutralitet de närmaste åren. Silicon Valley-företag och statliga regeringar har kämpat mot FCC: s upphävande i överklagandedomstolen med tanke på att Internetleverantörer kommer att skapa ett stegvis åtkomstsystem där konsumenterna inte har något sätt att bekämpa politik som blockering, strypning och betald prioritering med serviceplaner.

FCC hävdar att regler för nätneutralitet har hindrat Internetleverantörer från att investera i bredbandsexpansion (även om en nyligen släppt studie motsäger detta helt och hållet.)

Under tiden har dussintals stater infört räkningar för att skapa sina egna regler för nätneutralitet. Kalifornien, till exempel, antog en lag för att hindra ISP: er från att blockera eller störa anslutningshastigheter, men har försenat verkställighet efter att justitieministeriet inlämnade en rättegång för att ogiltigförklara lagen.

Dagens beslut är inkapslat i ett dokument på 186 sidor. Så advokater på båda sidor av nätneutralitetsdebatten behöver fortfarande tid för att studera beslutet och dess potentiella konsekvenser. Icke desto mindre kallar FCC: s ordförande Ajit Pai domen för en seger för konsumenter och amerikanskt bredbandsdistribution. “Ett gratis och öppet internet är vad vi har idag och vad vi kommer att fortsätta att ha framåt”, sade han i ett uttalande.

Men anhängare av nätneutralitetsregler säger att samma dom ger stater möjlighet att gå vidare med sina egna regler. Till exempel förblir Kaliforniens lag om nätneutralitet intakt enligt beslutet, sade statssenator Scott Weiner i en tweet. Andra, såsom Center for Democracy and Technology, uppmanar kongressen att anta en federal lag som reglerar bredbandsleverantörer, vilket är osannolikt med en GOP-ledd senat.

Tisdagens beslut kräver också att FCC till fullo undersöker hur dess upphävande av Obama-eran regler om nätneutralitet kommer att påverka allmänhetens säkerhet och Lifeline-programmet, som subventionerar telefon- och bredbandservice till låginkomstkonsumenter. Bristen på tydlighet räckte dock inte för att domarna skulle lämna FCC: s upphävande av reglerna om nätneutralitet.

Relaterade Artiklar

Back to top button