Domstolen avvisar försök att blockera israeliskt företag från att sälja spionprogram till regeringar

NSO Group, ett övervakningsföretag i Israel, kan fortsätta att sälja sin spionprogram till regeringar över hela världen, enligt ett lokalt domstolsbeslut.

På söndag avslog en tingsrätt i Tel Aviv en framställning från Amnesty International som krävde att israeliska myndigheter skulle återkalla NSO-gruppens exportlicens.

I flera år har NSO Group sålt sina övervakningsprodukter till regeringar som ett sätt att hjälpa dem att stoppa brottslingar och terrorister. Företaget har dock också anklagats för att använda samma teknik för att spionera på aktivister, advokater och journalister. Dess Pegasus-spionprogram kan till exempel i hemlighet ta över iOS- och Android-baserade smartphones för att spela in telefonsamtal, spåra enhetens plats och kapa kameran, enligt säkerhetsforskare.

Amnesty International krävde att israeliska myndigheter skulle återkalla NSO-gruppens exportlicens av fruktan att det skulle hjälpa utländska regeringar att kränka mänskliga rättigheter. I sin rättegång pekade Amnesty International på ett hackningsförsök från 2018 av en av sina egna medarbetare, som påstås ha kännetecknat NSO: s spionprogramteknologi. (Dessutom hävdar Facebook att NSO: s produkter låg bakom ett hackningsförsök på 1 400 användare på WhatsApp.)

Tweet

Dessa argument räckte inte för att leda domstolen i Tel Aviv. Enligt, sade domstolen att Israels försvarsministerium (MOD) hade en kraftig granskningsprocess på plats när den utfärdade exportlicensen till NSO Group. Samma ministerium har också befogenhet att återkalla licensen om missbruk upptäcks.

Amnesty International kallade söndagsbeslutet “skamligt”. Danna Ingleton, biträdande direktör på Amnesty, sa ”NSO Group fortsätter att dra nytta av kränkningar av de mänskliga rättigheterna utan straffrihet. I ett ögonblick när NSO och den israeliska MODen ska hållas ansvariga för deras praxis är det skrämmande att domstolen inte har gjort det. “

NSO Group hävdar dock att det finns skyddsåtgärder för att förhindra att statliga kunder missbrukar sina spionprogram – även som säkerhetsforskare och Facebook fann det motsatta.

“Domen är obestridliga bevis för att det regelverk som vi arbetar inom är av högsta internationella standard”, hävdade NSO Group i ett uttalande, som tillade: “Våra motståndare, som har gjort grundlösa anklagelser för att passa sina egna dagordningar, har inga svar på säkerhetsutmaningarna under 2000-talet. ”

Det israeliska företagets teknik blev ännu mer känd i januari när Pegasus-spionprogrammet var knutet till ett påstådt försök från den saudiska regeringen att kapa Amazons VD Jeff Bezos smartphone. Men både den saudiska regeringen och NSO-gruppen har förnekat något inblandning. “Alla förslag om att NSO är inblandade är ärekränkande och företaget kommer att ta juridisk rådgivning för att ta itu med detta”, sa det israeliska företaget vid den tiden.

Relaterade Artiklar

Back to top button