Domaren sÀger att den amerikanska regeringen kan ta vinst frÄn Snowdens bok

Domaren sÀger att den amerikanska regeringen kan ta vinst frÄn Snowdens bok

En federal domare har beslutat att den amerikanska regeringen kan ta hela intÀkterna frÄn NSA-lÀckaren Edward Snowden frÄn sin nya bok.

PÄ tisdag bestÀmde en amerikansk distriktsdomare att Snowden bryter mot sekretessavtal som han undertecknade med CIA och NSA genom att publicera boken, som berÀttar om sin tid vid bÄda underrÀttelsetjÀnsten som regeringsentreprenör.

Domaren pekade pĂ„ det “entydiga” sprĂ„ket i de undertecknade avtalen, som krĂ€vde att Snowden först överlĂ€mnade boken till CIA och NSA för godkĂ€nnande innan den publicerades. Om han misslyckades med att göra det, har den federala regeringen enligt avtalen befogenhet att konfiskera alla royaltyer som han gjort frĂ„n att avslöja amerikanska hemligheter.

“Villkoren i dessa sekretessavtal Ă€r tydliga och föreskriver att han bryter mot sina kontrakt”, skrev domare Liam O’Grady i beslutet.

Samma dom sÀger att den amerikanska regeringen ocksÄ kan beslagta de vinster Snowden har gjort i betalda tal dÀr han har diskuterat kÀnsliga detaljer om CIA och NSA-spionaktiviteter.

Snowden, som för nĂ€rvarande Ă€r bosatt i Ryssland, har Ă€nnu inte svarat pĂ„ beslutet. Men hans försvarsteam hade hĂ€vdat i domstolen att bĂ„de CIA och NSA aldrig skulle ha granskat hans bok i “god tro och inom rimlig tid.”

“Andra, [Snowden] hĂ€vdar att denna rĂ€ttegĂ„ng baseras pĂ„ animus mot hans synvinkel och att regeringen Ă€r engagerad i att selektivt verkstĂ€lla sekretessavtalen, “noterade dagens beslut. ÄndĂ„ misslyckades argumenten med att övertyga distriktsdomaren.

Snowdens bok,, publicerades först i september och har sedan dess blivit en New York Times bÀstsÀljare. Men samma dag som boken publicerades lÀmnade den amerikanska justitiedepartementet en rÀttegÄng för att beslagta alla intÀkter som skulle göras av den.

Enligt Bloomberg granskar Snowdens juridiska team sina möjligheter att ifrÄgasÀtta domarens beslut.