Detta företag Àr redo för bredbandskonkurrens om hemmabruk spelar med

Detta företag Àr redo för bredbandskonkurrens om hemmabruk spelar med

5G-vÀrlden kommer att ha mycket mer MiFis-och, om Inseego fÄr sin mening, mer hem bredband konkurrens. MiFi-tillverkaren förbereder sig för en vÀrld dÀr traditionella mobiloperatörer möter kabelleverantörer för att erbjuda heminternet. Kommer dock transportörerna att spela med?

“Vi bygger ett helt spektrum av fasta trĂ„dlösa hemportaler. Vi tillverkar alla typer av olika formfaktorer – fönstermonterad antenn, högförstĂ€rkning, vĂ€ggmontering, sitta pĂ„ skrivbordet, inbyggd router, utan router “, sĂ€ger Inseegos VD Dan Mondor.

Hembredband har varit en del av 5G-planen sedan vi först började höra om de nya nÀtverken förra Äret, men verksamheten har inte utvecklats mycket i USA. T-Mobile verkar hÄlla det som gisslan för sin sammanslagning med Sprint. Verizon har gjort mÄnga löften men har hittills inte gjort sitt 5G-internet tillgÀngligt för mÄnga mÀnniskor.

Det Ă€r okej, sa Mondor, för företag som han har vĂ€ntat pĂ„ Qualcomms andra generationens 5G-utrustning – X55-multibandmodemet och högförstĂ€rkande millimetervĂ„gsenhetsenheter – för att göra sitt steg. Eftersom mĂ„nga mĂ€nniskor i 5G-vĂ€rlden fortsĂ€tter att pĂ„minna mig, om det hĂ€r Ă€r ett lopp, Ă€r det ett maraton.

“TĂ€ckningen kommer att finnas allestĂ€des nĂ€rvarande om inte universell – det kommer bara inte att ske sĂ„ snabbt. Jag tror att förutsĂ€gelsen Ă€r 2023 dĂ€r vi kommer att vara ganska vĂ€l tĂ€ckta, och sedan 100 procent 5G-tĂ€ckning 2025”, sa han.

För att komma dit kommer alla transportörer att behöva flerbands 5G-tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt, nĂ„got de inte har kunnat ta fram hittills. AT&T och Verizon fokuserar pĂ„ millimetervĂ„g med kort rĂ€ckvidd, medan T-Mobile och Sprint fokuserar pĂ„ “sub-6” 5G med lĂ€ngre rĂ€ckvidd. Alla transportörer sĂ€ger att de har multi-band futures, men de blir vaga om datumen pĂ„ dessa.

“Sub-6, de lĂ€gre band grejer, kommer att vara i mitt sinne tĂ€ckning svaret,” Mondor sagt. “[But] tidigare i Ă„r spenderade T-Mobile en miljard dollar pĂ„ millimetervĂ„gspektrum. Som vanligt kommer tekniken i transportörerna att börja pĂ„ en annan plats, men alla hamnar pĂ„ samma plats. “

Som vi har hört tidigare Àr X55-modemet det första som stöder alla band som bÀrarna planerar att anvÀnda i USA, och QTM527-antennmodulerna kan strÀcka sig ut millimetervÄgomrÄdet till 3,600 fot frÄn en cellplats. Qualcomm sa att QTM527 kommer att visas i heminternetutrustning 2020.

Helst kan ett 5G-hemmodem vara bĂ€rar-agnostiskt och sjĂ€lvinstallera; det skulle ha nĂ„gra lysdioder pĂ„ det, du skulle bĂ€ra det runt ditt hus och de skulle tĂ€ndas nĂ€r de hade den bĂ€sta signalen, och sedan kunde du konfigurera den automatiskt frĂ„n en meny med ett inbĂ€ddat SIM-kort. Det Ă€r Ă„tminstone tanken och Mondor sa att Inseego kunde fĂ„ det att hĂ€nda – om nĂ„gon av dess transportpartner ville ha nĂ„got sĂ„dant.

Mondor berÀttade ocksÄ för mig om kombinationsgateways / röstassistentenheter, som HTCs 5G Hub för Sprint.

“Vi kommer att prata om branschpartnerskap nĂ€r branschen utvecklas”, sa Mondor. “Vi arbetar nĂ€ra Verizon Labs och Ericsson för att möjliggöra upptĂ€ckten av nya fall och det Ă€r spĂ€nnande att se vad som Ă€r möjligt med 5G.”

LĂ„sta hotspots

En av de mest frustrerande och konsumentvÀnliga sakerna om hotspot- och modemvÀrlden Àr för mig hur de alla Àr lÄsta och operatörsspecifika. Oavsett om det handlar om teknik eller bara genom affÀrsplan, Àr hotspots och hemmodem vanligtvis lÄsta för en leverantör. SÄ Àr det till exempel med Verizons 5G MiFi M1000; det saknar 4G-banden det skulle behöva fungera bra pÄ AT&T eller T-Mobile.

Transportöragnostisk utrustning, kanske till och med med en eSIM sĂ„ att du kan vĂ€lja din operatör via programvara, skulle uppmuntra konkurrens pĂ„ ett sĂ€tt som gör transportörerna obekvĂ€ma. FörestĂ€ll dig att du köper en 5G-hemenhet och kan hoppa ner en meny som jĂ€mför erbjudanden frĂ„n AT&T, Verizon och T-Mobile, kanske till och med byter varje mĂ„nad om du kĂ€nner för det. Eftersom det inte finns hela porten av telefonnummer, skulle det vara smidigt – och upprörande för transportörerna.

Mondor var minst sagt försiktig nÀr jag tog upp Àmnet bÀrare-agnostiska enheter.

“För nĂ€rvarande fortsĂ€tter vi att arbeta med specifika bĂ€rare för att lansera enheter. Vi kommer att se var marknaden trender upp till ett Ă„r eller tvĂ„ för att bedöma generisk version av enheterna i detta sammanhang,” sa Mondor.

Framtidens hotspots

Framtida hotspots kommer förmodligen att se mycket mer ut som M1000: stora batterier och inga externa antenner. Vissa befintliga hotspot-anvÀndare kommer inte att Àlska detta. Jag hör ofta frÄn lÀsare som vill anvÀnda mobila hotspots för att ta internet till lantliga stugor och arbetsplatser, och de ansluter ofta externa antenner till hotspots TS9-portar för att reta ut extra signal.

För att göra det i framtiden lÄter det som om du kommer att behöva byta till Inseegos hemplattform.

“Vi kommer att ha fasta CPE utomhus pĂ„ nĂ€sta generations plattform som stöder antenner”, sĂ€ger Ashish Sharma, Inseego EVP för IoT och Mobile.

Vi ser fram emot att tÀcka fler 5G-hotspots och heminternetlösningar hÀr pÄ PCMag.