Det vÀrsta hotet mot datasÀkerhet: AnstÀllda

Det vÀrsta hotet mot datasÀkerhet: AnstÀllda

Av de 40 miljoner mÀnniskor som bytte jobb enbart förra Äret tog 60 procent av dem data enligt det sÀkerhetskopierings- och förlustförebyggande företaget Code42. Data som de förmodligen inte Àger. SÄ det kan tyckas lite sjÀlvbetjÀning av Code42: s Ärliga Data Exposure Report (DER) att sÀga att insiderhot Àr det största problemet ett företag stÄr inför.

Men rapporten, Ă€ven om den bestĂ€lldes av Code42, kördes av oberoende Sapio Research i Storbritannien, som undersökte 1 028 informationssĂ€kerhetsledare och 615 beslutsfattare inom företag i USA, Storbritannien, Tyskland, Österrike och Schweiz. NĂ„gra av svaren var överraskande och började med bilden ovan. Om 65 procent av VD: ar och 78 procent av CSO: er klickar pĂ„ lĂ€nkar som de inte borde ha, vad tror du hĂ€nder i skĂ„pen?

Code42 DER 2019 - Appar anvÀnder för delning

Rapporten nĂ€mner vidare hur företagssanktionerade fildelnings- och samarbetsplattformar som Microsoft OneDrive (anvĂ€nds av 43 procent av respondenterna), Google Drive (41 procent), Dropbox (33 procent), Slack (13 procent), iCloud (38) procent), och Ă€ven WhatsApp (37 procent) Ă€r inte bara populĂ€ra, utan enorma hĂ„l i datasĂ€kerhet. Eftersom apparna tillĂ„ter anvĂ€ndare att flytta data utanför företaget förlorar “informationssĂ€kerhetsteam synligheten för data och dĂ€rmed förmĂ„gan att skydda den.”

Kanske Àr det största vÀckarklockan att beroende pÄ vem du frÄgar sa de tillfrÄgade att anstÀlldas handlingar var ansvariga för antingen 50 eller 53 procent av alla dataintrÄng de hade upplevt.

Code42 DER 2019 - Vad orsakar ett dataintrÄng?

Infosec-respondenter sa att externa skurkar som cyberbrottslingar endast stÄr för cirka 28 procent av övertrÀdelserna. AffÀrsbeslutsfattare i företaget var mer benÀgna att anklaga maskinvarufel till 25 procent, men det ligger fortfarande lÄngt efter anstÀllda och tredje parter i datasÄrbarhetsrankningen.

Code42 och Sapio undersökte ocksÄ svarande om huruvida de hade överfört data till jobbet frÄn en tidigare arbetsgivare. Svaret pÄ det var ett rungande ja frÄn i genomsnitt 63 procent av dem, medan 38 procent ocksÄ var övertygade om att deras kollegor hade gjort detsamma.

Varför gör de det? Eftersom Ă€ven de ledare som frĂ„gades om det, cirka 71 procent av dem, sa att de tog data eftersom de representerar mer Ă€n företagsdata: “det Ă€r mitt arbete – och mina idĂ©er.” Endast 1 procent av de tillfrĂ„gade var helt oense med den kĂ€nslan.

Andra höjdpunkter: 89 procent av CSO: erna sa att de Ă€r “okĂ€nsliga” för cybersĂ€kerhetshot eftersom det allt överblĂ„ses av media; samma för 30 procent av informationssĂ€kerhetsledarna. (Ja, det Ă€r vĂ„rt fel).