Det israeliska spionprogramföretaget antar politik för mÀnskliga rÀttigheter i samband med missbruk

Det israeliska spionprogramföretaget antar politik för mÀnskliga rÀttigheter i samband med missbruk

Ett israeliskt företag som sÀljer spionprogram till regeringar antar en politik för mÀnskliga rÀttigheter för att förhindra att kunder missbrukar sin teknik.

Huruvida politiken Àr nÄgot mer Àn lÀppjakt Àr den stora frÄgan. I flera Är har NSO-gruppen anklagats för att hjÀlpa förtryckande regimer att spionera pÄ mÀnniskorÀttsaktivister, journalister och politiker. Tidigare aktiviteter knutna till företaget inkluderar utveckling av spionprogram för smartphones som kan spÄra enhetens plats, i hemlighet ta bilder och spela in telefonsamtal.

NSO-gruppen hÀvdar att dess produkter har rÀddat liv genom att hjÀlpa regeringar att identifiera och hitta terrorister och brottsmisstÀnkta. Men pÄ tisdag erkÀnde företaget ocksÄ att dess spionprogram kan missbrukas för att begÄ brott mot mÀnskliga rÀttigheter.

“Denna nya politik bekrĂ€ftar offentligt vĂ„r entydiga respekt för mĂ€nskliga rĂ€ttigheter och vĂ„rt Ă„tagande att mildra risken för missbruk”, sĂ€ger NSO: s VD Shalev Hulio i ett tillkĂ€nnagivande.

Enligt NSO Group har företaget redan kontrollerat kunderna för att förhindra att dess spionprogram faller i fel hĂ€nder. Men som en del av den nya mĂ€nskliga rĂ€ttighetspolitiken kommer NSO Group nu att utvĂ€rdera ett företags hela försĂ€ljningsprocess och huruvida det bidrog till nĂ„gon “negativ” pĂ„verkan pĂ„ de mĂ€nskliga rĂ€ttigheterna.

NSO-gruppen

Kunder som köper NSO-gruppens produkter kommer att vara skyldiga att avtalsenligt begrÀnsa sin rÀckvidd till att stoppa allvarliga brott, sÄsom terrorism, medan de avstÄr frÄn att anvÀnda samma produkter för att begÄ brott mot mÀnskliga rÀttigheter.

NSO Group lovar att undersöka “vĂ€lgrundade” rapporter som hĂ€vdar att företagets produkter missbrukas. Det skapade ocksĂ„ en whistleblower-policy för att göra det möjligt för anstĂ€llda att rapportera eventuella fel.

ÄndĂ„ Ă€r inte alla övertygade om NSO: s löften. “NSO-politiken kommer för sent för de mĂ„nga aktivister som riktas mot vĂ„ldsamma regeringar som anvĂ€nder företagets spionprogram, inklusive UAE-aktivisten Ahmed Mansoor som dömdes till tio Ă„rs fĂ€ngelse 2018,” sa Danna Ingleton, bitrĂ€dande direktör vid Amnesty International i ett pĂ„stĂ„ende.

“NSO har upprepade gĂ„nger försökt att undvika ansvar för deras inblandning i sĂ„dana uppenbara övergrepp, sĂ„ det Ă€r inte konstigt att mĂ„nga Ă€r skeptiska till dagens tillkĂ€nnagivande,” tillade hon.

Citizen Lab, en forskargrupp som avslöjade NSO-produkter som spionerar pÄ aktivister och journalister, noterade ocksÄ att företagets nya mÀnskliga rÀttighetspolitik inte uttryckligen nÀmner att stoppa försÀljningen till förtryckande regeringsregimer.

“Deras affĂ€rsverksamhet Ă€r, efter eget erkĂ€nnande, kraftigt begrĂ€nsad av sekretess och nationella sĂ€kerhetskrav som förhindrar Ă€ven den mest grundlĂ€ggande nivĂ„n av allmĂ€n öppenhet och oberoende externt ansvar”, sa Citizen Lab-chef Ronald Deibert till PCMag i ett e-postmeddelande.

“Uttalanden som inte backas upp av handlingar Ă€r inget annat Ă€n enbart fönsterförband. Även om det i PR-perspektiv Ă€r dessa löften meningsfulla och kommer utan tvekan att lindra oroliga investerare, men de kommer pĂ„ egen hand att göra nĂ„got för att förhindra seriemissbruk av NSO: s övervakningsteknik ” han lade till.

NSO-gruppen tillkÀnnagav den nya policyn mÄnader efter att en FN-expert enligt uppgift rekommenderade att vÀrlden skulle införa ett moratorium för försÀljning av övervakningsprogramvara tills skyddsÄtgÀrder kan införas för att förhindra krÀnkningar av de mÀnskliga rÀttigheterna.

Det israeliska företaget har frÀmst varit kopplat till att sÀlja sina produkter till myndigheter i Mellanöstern och Mexiko. Men i gÄrdagens tillkÀnnagivande sa NSO-gruppen att de anlitade tvÄ tidigare amerikanska inrikesministerier, Tom Ridge och Juliette Kayyem, för att ge företaget rÄd om att arbeta med regeringar för att bekÀmpa brott och terrorism.