Det är officiellt: Apple köper Intels 5G Modem Business

UPPDATERING 7/25: Apple bekräftade idag planer på att köpa Intels 5G-modemverksamhet. “Cirka 2 200 Intel-anställda kommer att ansluta sig till Apple, tillsammans med immateriella rättigheter, utrustning och leasingavtal. Transaktionen, som värderas till 1 miljard dollar, förväntas avslutas under fjärde kvartalet 2019”, sa företaget på torsdag.

Apple kommer att använda förvärvet för att hjälpa det att “differentiera” företagets produkter i framtiden. Som en del av affären kommer Intel fortfarande att ha tillgång till de tekniska patenten som är inblandade, men kan bara använda dem för att utveckla modem för icke-smarte-enheter, till exempel datorer, smarta apparater och autonoma fordon.

“Detta avtal gör det möjligt för oss att fokusera på att utveckla teknik för 5G-nätverket samtidigt som vi behåller kritisk immateriell och modemteknik som vårt team har skapat”, sa Intels VD Bob Swan i tillkännagivandet.

Originalhistoria 7/23:
Apple är alltid angelägna om att få mer kontroll över hårdvarukomponenterna det är beroende av. I nästa vecka kan iPhone-tillverkaren äga ett företag som kan producera de smarttelefonmodem som det behöver med tillstånd av Intel.

Som rapporter anses Apple ha avancerade samtal med Intel angående försäljningen av sin smartphone-modemverksamhet. Intel lämnade 5G-modemverksamheten redan i april efter en överenskommelse mellan Apple och Qualcomm om att lösa sina rättegångar och ingå ett flerårigt leveransavtal för chipset.

Intel har för avsikt att fortsätta utveckla 5G-teknik för anslutna enheter, men har inte längre intresse av att producera 5G-modem för smartphones. I stället för att fortsätta att finansiera verksamheten eller gå på bekostnad av att stänga den, finns en försäljning på korten och Apple ser en möjlighet. Att ta en portfölj av patent och ingenjörer som har erfarenhet av att arbeta med 5G-hårdvara ser ut som en perfekt passform, särskilt när Apple förväntas producera en 5G iPhone nästa år.

En miljard dollar är mycket pengar tills du inser att Apple har 113 miljarder dollar i kontanter att spendera. Det ändrar frågan från “ska vi köpa?” till “varför ska vi inte köpa?” med tanke på potentialen som detta ger Apple möjlighet att styra en nyckelkomponent i sina smartphones framöver.

Samtalen kan fortfarande bryta samman, men med Intels nya VD Bob Swan som vill driva företaget mer in i datacentret, artificiell intelligens och autonom körning, ser en snabb försäljning av ett företag som inte genererar någon vinst mycket troligt ut.

Relaterade Artiklar

Back to top button