Det Àr officiellt: Apple köper Intels 5G Modem Business

Det Àr officiellt: Apple köper Intels 5G Modem Business

UPPDATERING 7/25: Apple bekrĂ€ftade idag planer pĂ„ att köpa Intels 5G-modemverksamhet. “Cirka 2 200 Intel-anstĂ€llda kommer att ansluta sig till Apple, tillsammans med immateriella rĂ€ttigheter, utrustning och leasingavtal. Transaktionen, som vĂ€rderas till 1 miljard dollar, förvĂ€ntas avslutas under fjĂ€rde kvartalet 2019”, sa företaget pĂ„ torsdag.

Apple kommer att anvĂ€nda förvĂ€rvet för att hjĂ€lpa det att “differentiera” företagets produkter i framtiden. Som en del av affĂ€ren kommer Intel fortfarande att ha tillgĂ„ng till de tekniska patenten som Ă€r inblandade, men kan bara anvĂ€nda dem för att utveckla modem för icke-smarte-enheter, till exempel datorer, smarta apparater och autonoma fordon.

“Detta avtal gör det möjligt för oss att fokusera pĂ„ att utveckla teknik för 5G-nĂ€tverket samtidigt som vi behĂ„ller kritisk immateriell och modemteknik som vĂ„rt team har skapat”, sa Intels VD Bob Swan i tillkĂ€nnagivandet.

Originalhistoria 7/23:
Apple Àr alltid angelÀgna om att fÄ mer kontroll över hÄrdvarukomponenterna det Àr beroende av. I nÀsta vecka kan iPhone-tillverkaren Àga ett företag som kan producera de smarttelefonmodem som det behöver med tillstÄnd av Intel.

Som rapporter anses Apple ha avancerade samtal med Intel angÄende försÀljningen av sin smartphone-modemverksamhet. Intel lÀmnade 5G-modemverksamheten redan i april efter en överenskommelse mellan Apple och Qualcomm om att lösa sina rÀttegÄngar och ingÄ ett flerÄrigt leveransavtal för chipset.

Intel har för avsikt att fortsÀtta utveckla 5G-teknik för anslutna enheter, men har inte lÀngre intresse av att producera 5G-modem för smartphones. I stÀllet för att fortsÀtta att finansiera verksamheten eller gÄ pÄ bekostnad av att stÀnga den, finns en försÀljning pÄ korten och Apple ser en möjlighet. Att ta en portfölj av patent och ingenjörer som har erfarenhet av att arbeta med 5G-hÄrdvara ser ut som en perfekt passform, sÀrskilt nÀr Apple förvÀntas producera en 5G iPhone nÀsta Är.

En miljard dollar Ă€r mycket pengar tills du inser att Apple har 113 miljarder dollar i kontanter att spendera. Det Ă€ndrar frĂ„gan frĂ„n “ska vi köpa?” till “varför ska vi inte köpa?” med tanke pĂ„ potentialen som detta ger Apple möjlighet att styra en nyckelkomponent i sina smartphones framöver.

Samtalen kan fortfarande bryta samman, men med Intels nya VD Bob Swan som vill driva företaget mer in i datacentret, artificiell intelligens och autonom körning, ser en snabb försÀljning av ett företag som inte genererar nÄgon vinst mycket troligt ut.