Det Àr dÀrför iPhone 11 inte har 5G

Det Àr dÀrför iPhone 11 inte har 5G

Det kallas inte “iCamera”, men Apple tillbringade noll tid pĂ„ att prata om hur dess helt nya iPhones, iPhone 11 och iPhone 11 Pro, fungerar som, du vet, telefoner.

NÀr andra smarttelefontillverkare tÀvlar mot 5G hÄller Apple tillbaka. Det finns bÄde förnuftiga affÀrsskÀl och Apple-specifika skÀl för att göra det.

5G just nu Àr en röra. Den enda USA-kompatibla 5G-chipset som Àr redo för en höstlansering Àr Qualcomm X50. Det finns i alla befintliga 5G-telefoner, men det fungerar inte bara som Apple vill att sina enheter ska fungera. Det Àr inte kompatibelt med de amerikanska lufttrafikföretagens kommande multi-band-nÀtverk, och det verkar göra att enheter överhettas pÄ sommaren. Antennemodulerna för de tidiga 5G-nÀtverken Àr ocksÄ i bÀsta fall finiga.

Apple kunde ha gĂ„tt vĂ€gen för mĂ„nga andra telefontillverkare och slĂ€ppt en mid-band-5G-telefon, som i stort sett skulle kunna anvĂ€ndas i Europa och Kina men bara fungerar pĂ„ Sprint i USA, men Apple skulle aldrig köra AT&T och Verizon, eller deras abonnenter, nötter pĂ„ det sĂ€ttet. Ännu mer Ă€n för andra tillverkare Ă€r USA Apples kĂ€rnmarknad, och Apple vill hĂ„lla oss nöjda.

Den andra faktorn Àr att alla dessa 5G-chips kommer frÄn Qualcomm. Apple avgjorde bara en lÄngvarig strid med Qualcomm, slöt fred och gick med pÄ ett sexÄrigt avtal som inkluderade flera Ärs överenskommelse om att köpa Qualcomms modem igen. Det avtalet kom dock för sent för dessa telefoner, sÄ Apple lÀmnar den slutliga generationen av 4G-modem frÄn Intel innan Intel slÀppte 5G-modembranschen och Apple anstÀllde de flesta av sina anstÀllda.

Apple iPhone 11

VĂ€nta, du frĂ„gar – om Apple anstĂ€llde Intels personal, varför gĂ„r det inte bara och skapar sina egna modem, hur det gör sina egna processorer? TĂ„lamod, grĂ€shoppa; företaget tĂ€nker verkligen göra det, men om nĂ„gra Ă„r framöver, sĂ„ har det gjort ett leveransavtal med Qualcomm under tiden. Observatörer förvĂ€ntar sig vanligtvis att se Apples modem frĂ„n 2022 eller 2023.

Analytiker Patrick Moorhead pÄpekar att bristen pÄ ett 5G-modem kommer att skada försÀljningen i Kina, men mellan kollapsen av Intels modemverksamhet, det nya avtalet med Qualcomm, och Apple vill slÀppa en 5G-enhet över hela vÀrlden samtidigt, Àr Apple bara kommer att ta hit dÀr.

Det kommer att skaka ut i slutet av 2020. Vid den tidpunkten kommer vi troligen att ha nÀsta generations Qualcomm-modem, som kommer att stödja alla fyra operatörers korta och lÄngvÀga 5G-nÀtverk. Vi kommer ocksÄ att ha mycket bredare utbyggnader sÄ att mÀnniskor faktiskt kan anvÀnda sina telefoner pÄ 5G. DÄ kommer Apple att gÄ in med vad jag Àr sÀker pÄ att de kommer att sÀga kommer att vara den första bra 5G-telefonen nÄgonsin, med Qualcomms senaste kit i huvudrollen.

Ingen 5G? SÄ hur mÄr 4G?

Jag Àr nÀstan sÀker pÄ att de nya iPhonerna anvÀnder Intels XMM 7660 4G-modem, Àven om det mÄste vÀnta pÄ tÄrar.

SÄ vad fÄr det dig nÀr det gÀller anslutningar?

Enligt Apple har iPhone 11 Pro “gigabitklass LTE med 4×4 MIMO och LAA” men ocksĂ„ “snabbare gigabitklass LTE” Ă€n iPhone XS. Enligt Intel betyder det att öka antalet spektrumfĂ€lt som det kan kombinera frĂ„n fem till sju.

Det liknar förflyttningen vi har sett mellan enheter med Qualcomm X20- och X24-modem, som förflyttningen mellan Samsung Galaxy S9 och S10-generationerna. IPhone XS Max hade ungefÀr samma LTE-prestanda som Galaxy S9 +, enligt data frÄn Speedtest Intelligence. Om iPhone 11 Pro hoppar upp till Galaxy S10 + -nivÄn betyder det att den kommer att se mer Àn ett 20-procentigt hopp i genomsnittliga amerikanska LTE-hastigheter över XS och XS Max.

IPhone 11 har under tiden “gigabit-klass LTE med 2×2 MIMO och LAA.” Bristen pĂ„ 4×4 MIMO innebĂ€r att prestandan blir lĂ„ngsammare Ă€n pĂ„ den dyrare telefonen. Med hjĂ€lp av Speedtest Intelligence fann jag att det Ă€r ungefĂ€r 20 procent skillnad i genomsnittliga hastigheter mellan iPhone XR (med 2×2 MIMO) och iPhone XS (med 4×4) … sĂ„ det Ă€r troligt att iPhone 11 kommer att vara minst 20 procent lĂ„ngsammare Ă€n iPhone 11 Pro.

Alla telefoner stöder EVS-codec för bÀsta möjliga röstkvalitet, men det Àr lika med kursen med flaggskeppstelefoner idag och har funnits pÄ iPhones sedan iPhone 8-serien.

Apple ger lite mer information pÄ sina produktsidor.

IPhone 11, iPhone 11 Pro och 11 Pro Max finns fortfarande i tre olika modeller vardera: en för USA och Kanada, en för Kina och en för alla andra platser. Den primĂ€ra skillnaden Ă€r att “USA” -modellen stöder LTE-band 14, AT & T: s FirstNet-band för statsanstĂ€llda, och band 71, T-Mobile: s lĂ„ngdistansband; “överallt” -modellen har inte sĂ„dana men stöder LTE-band 28, ett lĂ„gfrekvent LTE-band som vanligt anvĂ€nds i Europa.

CBRS-stöd Àr nytt i Ärets modeller. Det Àr en uppsÀttning nya LTE-band som Verizon har sagt att de kommer att anvÀnda för att ge ytterligare kapacitet i trÄnga omrÄden, sÄ om du regelbundet reser genom tÀta stadsomrÄden dÀr anslutningarna kÀnns tröga för att alltför mÄnga anvÀnder dem kan det hjÀlpa.

Alla tre modeller stöder ocksÄ dubbla SIM-kort, med ett fysiskt nano-SIM och ett eSIM. Telefonens primÀra linje kan vara frÄn vilken operatör som helst; i USA kan sekundÀrlinjen vara frÄn AT&T, T-Mobile, Truphone eller Verizon. (Apple har en fullstÀndig lista över sina eSIM-operatörer pÄ sin webbplats.)

Mer detaljer kommer att komma ut genom tÄrar och testning. Men det Àr sÀkert att sÀga att Ärets modeller Àr inkrementella, inte radikala förbÀttringar jÀmfört med iPhone XS och XS Max-prestanda. Den radikala nya iPhone kommer 2020.