Den nya iPad saknar fantasi

Apples nya sjunde generationens iPad är inte mycket bättre än sjätte generationens iPad. Det ser ut som en bra iPad, och det kommer att lyckas eftersom det inte finns många andra alternativ för högkvalitativa, lättanvända konsumenttabletter. Men för att Apple ska kunna bryta igenom nya marknader, måste det ompröva iPad-upplevelsen mer aggressivt.

Åsikter

IPad uppfann i princip konsumenttabellmarknaden. Alla köpte en som ville ha en. Det nöjda kunder som behöll sina iPads och uppgraderade dem långsamt. Och det är trångt ut de flesta av sina billiga konkurrenter från marknaden, oavsett om det är Asus, Acer, Samsung eller LG.

Enligt IDC har surfplattamarknaden sjunkit i flera år och har nyligen avgjort till 32,2 miljoner enheter under andra kvartalet 2019, från en topp på 78,6 miljoner under fjärde kvartalet 2013.

Här i USA försöker åtminstone ingen så svårt att konkurrera med iPad som en prisvärd konsumenttavla. (Samsung Galaxy Tab S6 räknas inte som att försöka hårt, eftersom den delen av Samsungs sortiment inte har sålt så bra på några år nu.) Så Apples söker rikare stränder med iPad. Men som vi har sett de senaste åren har det varit lite svårt att uppnå Apples mål utan att ge upp iPad: s väsentliga iPadness.

Tabletter kontra 2-i-1

Tillsammans med nedgången på surfplattan har vi sett ökningen av 2-i-1-bärbara datorer som också fungerar som surfplattor. Det ultimata exemplet är naturligtvis Microsofts Surface-sortiment, men det är där tablettproducenter som Acer och Asus till stor del har gått med stor framgång. Om Apple ska växa iPad-marknaden behöver det en bit av det. Det är poängen med iPad Pro, men billig iPad kan också spela en roll där.

Det finns en stor marknad för under $ 750 bärbara datorer. Vi granskar dem hela tiden. $ 329 $, plus tangentbord, är Apples billigaste bärbara dator, och Apple ville göra det kristallklart att iPadOS är ett operativsystem som låter dig få ditt arbete gjort. Det är sant, till viss del – jag använder en iPad som min resande skrivdator, och Apple har förbättrat sin arbetsvänlighet med stöd för flera fönster och en filhanterare de senaste åren. Men iPadOS fungerar så annorlunda än de två vanliga operativsystemen, macOS och Windows, att det har varit svårt att få människor att flytta hela sina arbetsflöden.

I skolorna styr Chromebook fortfarande. De är billiga, hanterbara och mest robusta. Apple har byggt omfattande utbildningsprogram för att hantera iPads och skapa vackra multimedielektioner på dem, men skolor verkar inte öka utmaningen när det gäller kreativitet. De flesta av dem vill bara ge barnen en billig ruta som du kan fylla i webbformulär på och släppa ibland. Kanske att göra iPad hårdare, utan ett dyrt fodral, skulle hjälpa, men Apple kan inte ge upp surfplattans fjäderlätta elegans.

För att iPad ska bryta sig vidare in på 2-i-1-marknaden eller för att återfå Apples dominans inom utbildning, måste den förändras. Men att ändra, i så fall, innebär att man avstår från några av iPadens nyckelelement. Det skulle innebära att iPadOS produktivitetsfunktioner känns mer naturliga för människor som kommer över från Windows, Mac eller Chrome OS eller förstärker surfplattorna för barn.

För närvarande är sjunde generationens iPad en vacker, användbar och vänlig iPad. Det finns inte riktigt mycket konkurrens för det, men det försöker inte så hårt att konkurrera med någon annan.

Relaterade Artiklar

Back to top button