Den kinesiska jätten LeEco slutar planen att förvärva den amerikanska TV-tillverkaren Vizio

LeEco Inc, Vizio Inc, miljardären Jia Yueting, LeEco globala expansioner, LeEcos kontantkris, LeEco saknar betalningar, granskning av utgående syften, kinesiska beslutsfattare, utländsk teknik, börsintroduktion, Leshi internet, Teknik, Teknik nyheter LeEco Vizio-affären var avsedd att skapa en grund för varumärke och förvärv av amerikanska kunder. (Bild för representation, Källa: Bloomberg)

Det kinesiska teknologikonglomeratet LeEco Inc. övergav sitt planerade förvärv på 2 miljarder dollar av den amerikanska tv-tillverkaren Vizio Inc. på grund av regleringsfrågor och undersöker istället andra sätt att införliva LeEcos innehåll i Vizios enheter. “Fusionsavtalet om att förvärva Vizio kommer inte att fortsätta på grund av motvind,” sa företagen i måndags i ett mejlmeddelande. “Vi tror fortfarande att det finns stor synergi mellan de två företagen.”

LeEco, innehavskoncernen för företag som kontrolleras av miljardären Jia Yueting som spänner över elbilar och media till smartphones och TV-apparater, hade meddelat avtalet om att förvärva Irvine, Vizio i Kalifornien, i juli förra året. Avtalet syftade till att skapa en grund för varumärke och förvärv av amerikanska kunder. Bloomberg News rapporterade tidigare denna månad att det föreslagna förvärvet hölls upp av stramare kontroller av kinesiska valutautflöden.

Handelskollapsen är ytterligare ett tecken på att LeEcos globala expansionsplaner hinkar. Jia sa i slutet av förra året att företaget kämpade för att samla in pengar efter den snabba expansionen av hans media- och internetimperium. Vissa leverantörer sa att LeEco stod bakom betalningarna och att företaget avskaffades vissa sportsändningsrättigheter efter att ha saknat betalningar på ett kontrakt. Tidigare denna månad försenade LeEco lönecheckar för sin amerikanska verksamhet, som har drabbats av viktiga ledande avgångar.

Ändra reglerande landskap

Kinesiska byråer har ökat granskningen av utgående inköp de senaste månaderna, ett försök som sammanfaller med en starkare statlig hand för att begränsa kapitalutflöden. Kinesiska beslutsfattare har stöttat utländska förvärv som hjälper inhemska företag att få utländsk teknik och stärka industrier som ses som viktiga drivkrafter för ekonomisk tillväxt. Den strängare lagstiftningskontrollen har fokuserats på kinesiska företag som försöker köpa företag utanför sin egen huvudverksamhet, säger Chris Dong, forskningsdirektör på IDC.

Läs också: LeEco toppledare Atul Jain, Debashis Ghosh slutade; företaget säger att inte lämna Indien

“Jag tror att den kinesiska regeringen ser Vizio som att inte ha något mervärde på den kinesiska marknaden i framtiden”, sa Dong. “Om de förvärvar Vizio kommer de förmodligen att ha en större plattform att spela i USA, men det skulle kräva mer pengar från Kina kontinuerligt.” Vizio, grundat av William Wang som V Inc. 2002, hade planerat ett börsintroduktion 2015. Företaget är känt för sina låga detaljhandelspriser på tv-apparater och har gått in på andra områden av konsumentelektronik som datorer, smartphones och surfplattor.

Företagen sa att de letade efter sätt att föra Vizios produkter till den kinesiska marknaden och integrera LeEcos app och innehåll i Vizios plattform. Liksom andra teknikföretag är LeEcos vision att erbjuda en serie anslutna hårdvaror och tjänster. 2004 grundade Jia Leshi Internet Information & Technology Corp., ett av de första företagen i Kina som streamer upphovsrättsskyddat tv-program och filmer till betalande abonnenter. LeEco är anslutet till börsnoterade Leshi.

Relaterade Artiklar

Back to top button