Den hÀr roboten hjÀlper barnen att koppla av pÄ lÀkarmottagningen

Den hÀr roboten hjÀlper barnen att koppla av pÄ lÀkarmottagningen

Att fĂ„ barn att kĂ€nna sig bekvĂ€ma pĂ„ lĂ€karmottagningen Ă€r en kĂ€nslig dans – en som Dr. Tanya Beran tror kan förbĂ€ttras med smĂ„, sympatiska robotar som coachar unga patienter genom procedurer och möten.

Dr. Beran – professor i gemenskapens hĂ€lsovetenskap vid University of Calgary’s School of Medicine – driver en medicinteknisk start, RXRobots. År 2014 skapade hon ett program som heter MEDi för att göra Softbanks NAO-humanoidrobotar medicinskt och socialt lĂ€mpliga för att hjĂ€lpa barn att hantera smĂ€rta under medicinska ingrepp. Det Ă€r nu pĂ„ över 20 sjukhus över hela vĂ€rlden och rĂ€knar.

Vi pratade nyligen med Dr. Beran för att ta reda pÄ mer. HÀr redigeras och sammanfattas utdrag av vÄrt samtal.

Dr. Beran, det Àr tydligt frÄn videon (nedan) att det Àr enormt bra att ha MEDI pÄ sjukhus. Hur upptÀckte du först de lÀkande egenskaperna hos vÄra kiselkusiner?
[TB] Tillbaka 2009, vid Telus World of Science, ledde jag ett forskargrupp som byggde en robotarm, dekorerad med hantverksmaterial. Det var programmerat att stapla block och sedan “av misstag” slĂ€ppa det sista blocket. Detta var en del av ett experiment för att se hur barn reagerade pĂ„ robotar. Vi visade att barn konsekvent skulle “hjĂ€lpa” roboten att “lĂ€ra sig” hur man staplar blocken ordentligt. Genom vĂ„r forskning bevisade vi att majoriteten av barnen uppfattar att en robot har förmĂ„gan att tĂ€nka, kĂ€nna och agera pĂ„ ett sĂ€tt som det tydligt inte kunde.

NĂ€r jag intervjuade Dr. Selma Sabanovic diskuterade hon olika kulturella svar pĂ„ robotar. Till exempel i Japan, begreppet “animism”, dĂ€r anvĂ€ndare kĂ€nner att roboten Ă€r “levande” i nĂ„gon mening.
Det Àr nÄgot vi tog upp i en [2011 paper, which] undersökte om barn tillskriver mÀnskliga egenskaper som kognition, pÄverkan och beteende till en robot genom att testa 198 barn i Äldrarna 5 till 16 med en robotenhet. Det Àr dÀrför MEDi Àr sÄ effektivt. Barn uppfattar att roboten har kognition och empati.

SÄ genom denna forskning visste du att robotar kunde fungera i en pediatrisk miljö?
Ja. Med hjÀlp av min bakgrund som psykolog programmerade vi MEDi med kognitiva beteendestrategier för att coacha barn genom smÀrta och ge dem en kÀnsla av behÀrskning. MEDi distraherar dem ocksÄ med interaktiva spel, konversation och musik. Vi testade MEDi grundligt i en mÀngd olika instÀllningar och kom sedan fram till det optimala programvarupaketet för beteenden som det skulle behöva.

Hur mĂ„nga procedurer Ă€r MEDi programmerade för att “förstĂ„” idag?
MEDi Àr programmerat med specifikt beteende för att coacha barn i alla typer av medicinska ingrepp: Blodprov, avlÀgsnande av gjutning, EEG, IV-start, vaccination, induktion och mer.

MEDi tilldelades 2016 mest innovativa start-up vid Kaliforniens pediatrik 2040. Fick du nÄgon pushback frÄn kliniker nÀr det var möjligt att fÄ en robot pÄ deras lapp?
Mitt intryck har varit att barnlÀkare vÀlkomnar nÄgot som underlÀttar deras jobb. Att administrera medicinsk behandling till barn Àr svÄrt, sÀrskilt mycket smÄ barn, och MEDi har varit sÄ anvÀndbart för att distrahera, lugna och hjÀlpa patienten. MÄnga barnlÀkare har erkÀnt att de Àr tacksamma för sin nÀrvaro eftersom de vet att de kan fÄ en undersökning snabbare.

Jag Àr inte förÀlder, men om jag var det Àr jag sÀker pÄ att jag skulle bli lÀttad om en MEDi-robot var dÀr för att stoppa ett barns skrik.
Vi har definitivt hört den feedbacken. FörÀldrar fruktar ofta sitt barns besök pÄ sjukhuset, sÀrskilt om det Àr en lÄng, utdragen sjukdom.

BerÀtta mer om programvaruplattformen. Hyr du ut det eller köper sjukhus enheten direkt och Àndrar programvaran sjÀlva?
Vi sÀljer varje MEDi-enhet direkt; det finns inga underhÄllskostnader eller leasingavgifter. NÀr en kliniker begÀr en ny uppsÀttning beteenden för en ny procedur, skjuter jag den nya programtillÀgget till allas programvarubibliotek gratis. Vi utvecklade applikationen i Javascript för anvÀndning pÄ surfplattor, som sedan levererar dessa fÀrdigheter till varje NAO-enhet.

Hur mycket kostar varje enhet? Och hur mÄnga sjukhus anvÀnder nu MEDi?
MEDi robot- och programvaruplattform kostar totalt $ 14 000 och 20 olika sjukhus i USA, Kanada, Storbritannien och Australien anvÀnder systemet vi har utvecklat.

Är RXRobots ett privat företag? Vilka Ă€r dina största investerare?
Jag Àr ensamÀgaren. Jag har inte tagit nÄgra externa investeringar för företaget och förblir i affÀrer genom att bara generera intÀkter frÄn försÀljning.

Jag blev sĂ€rskilt uppmĂ€rksam pĂ„ MEDIs Ă„terkopplingsslingor för empati, som att ge ett försprĂ„ng pĂ„ antiseptisk torkning och hur det kĂ€nns: ‘Det Ă€r vĂ„tt, eller hur? Som en valp som slickar armen, “för mycket nickande och leende frĂ„n den en gĂ„ng skrĂ€ckta patienten.
MEDi Àr effektivt eftersom barnen tror att roboten leker med dem. Samtidigt som roboten levererar forskningsstödda, bevisbaserade beprövade supportstrategier.

MEDi har visat sig vara 50 procent effektivare Àn andra distraktionsstrategier; det Àr stort.
Höll med. Tidigare vÄrdstrategier, inklusive att blÄsa bubblor, titta pÄ tecknade serier, men dessa hade begrÀnsade effekter för att mildra barns nöd vid den kommande nÄlen. I vÄra forskningsstudier visade sig MEDi vara 50 procent effektivare Àn standardvÄrd eftersom det interagerar med barnen, binds omedelbart, visar empati, förklarar vad som kommer att hÀnda och sÀtter dem omedelbart till ro.

Slutligen vet jag av personlig erfarenhet att smÀrtsamma sjukhusprocedurer gör att man Àr orolig för kontroller. Hoppas du att MEDi kommer att hjÀlpa en generation barn att vÀxa upp och bli mer bekvÀma kring vÄrdgivare?
Definitivt. Vi vet att barn som har bÀttre upplevelser inom hÀlso- och sjukvÄrden Àr mer benÀgna att gÄ för rutinundersökningar och söka lÀkarvÄrd som vuxna. Denna vilja att engagera sig i förebyggande medicin kommer att rÀdda liv och minska kostnaderna i systemet. VÄr lilla robot hjÀlper till att bygga upp en relation och ett förtroendefullt förhÄllande till barnet, och vi fortsÀtter att forska om hur MEDi kan förÀndra hÀlsoresultat till det bÀttre i framtiden.