Dell XPS 13 2-i-1 (2019) -paket mycket, men Ice Lake besviker

Dell XPS 13 2-i-1 (2019) -paket mycket, men Ice Lake besviker

Vi har vÀntat sÄ lÀnge pÄ Intels 10 nm-delar. I form av Ice Lake har de nu kommit fram. Den första maskinen jag har sett i den verkliga vÀrlden med Ice Lake Àr Dell XPS 13 2-i-1, som erbjuder mycket kraft i ett litet paket, inklusive en ny Core i7-1065G7-processor med vad Intel kallar Iris Plus grafik. XPS 13 Àr en vÀldigt intressant maskin, med mycket kraft i ett litet paket, men jag har blandade kÀnslor pÄ Ice Lake, vilket gav medelmÄttiga resultat i mina tester.

Med en 13,4-tums skÀrm i kombination med en design som innehÄller mycket smÄ ramar Àr XPS 13 2-i-1 vÀldigt lÀtt att resa med. Den passar bÀttre pÄ ett flygplansbord Àn de flesta bÀrbara datorer och glider lÀtt in i en liten portfölj eller ryggsÀck. Jag anvÀnde ett system med en Ultra-HD-skÀrm (alternativet 3.480 x 2.400), vilket Àr lite ovanligt men verkligen fungerade bra. Systemet mÀter 0,51 x 11,7 x 8,2 tum (HWD) och vÀger 2 pund 14,5 ounces. Den innehÄller en mindre adapter pÄ 45 watt, vilket gör resevikt 3 pund och 6,9 uns med laddaren och pennan. Det Àr lite tunnare Àn konkurrerande avancerade 2-i-1-konsumenter som HP Spectre x360 13 eller Lenovo Yoga C930, och lÀttare att bÀra Àn 2-i-1-företag som Dell Latitude 7400 eller nuvarande Lenovo X1 Yoga, dock bÄda har 14-tumsskÀrmar.

Naturligtvis Ă€r det som gör XPS 13 2-i-1 enastĂ„ende, för nĂ€rvarande, 10nm Ice Lake-processorn. Detta Ă€r ett fyrkĂ€rnigt / Ă„ttatrĂ„digt chip med en basfrekvens pĂ„ 1,3 GHz och en topp turbohastighet pĂ„ 3,9 GHz. Det Ă€r verkligen en kompetent processor, men Intel har gjort sĂ„ mycket framsteg med sin 14nm ++ – process att de nuvarande 14nm Whisky Lake-processorerna (som Core i7-8565U och 8665U) Ă€r mycket konkurrenskraftiga och erbjuder snabbare klockhastigheter, men med mindre kraftfull grafik.

NĂ€r vi testade XPS 13 2-i-1 mot ThinkPad X1 Yoga med Whisky Lake-processorerna blandades resultaten.

Maskinen med Ice Lake-processorn liknade Whisky Lake-maskiner med liknande upplösningsskĂ€rmar för affĂ€rsapplikationer i PCMark 10, lite bĂ€ttre pĂ„ den Ă€ldre PCMark 8, sĂ€mre pĂ„ Cinebench 20s CPU-poĂ€ng men bĂ€ttre vid Open GL fps i Cinebench 15. Det Ă€r helt klart en bĂ€ttre plattform för att spela spel, Ă€ven om 3D Mark-poĂ€ngen var inkonsekventa, eftersom PCMag och andra har visat att spel med lĂ€gre upplösning Ă€r möjliga Ă€ven med vissa grafikintensiva spel. ÄndĂ„ tvivlar jag pĂ„ att riktiga spelare skulle vara nöjda med spel pĂ„ Ă€ven Ice Lake integrerade grafik. Kör Y-cruncher, det var mycket snabbare (88 sekunder jĂ€mfört med cirka 124), förmodligen för att den stöder nya instruktioner. Ännu viktigare för mig, det körde avsevĂ€rt en MATLAB-portföljsimulering (tog 71 minuter istĂ€llet för 53).

Det hÀr Àr första gÄngen jag kommer ihÄg att en processor dyker upp i en ny processnod som inte var ett stort steg upp i prestanda frÄn föregÄende generation. Det Àr inte sÄ att Ice Lake i sig Àr dÄligt; det Àr sÄ att Whisky Lake och de nya 14nm ++ Comet Lake chipsen Àr sÄ bra.

PÄ batteriets livslÀngd varade XPS 13 6 timmar och 52 minuter pÄ PCMarks 10 moderna kontorstest, vilket inte Àr sÀrskilt imponerande jÀmfört med dagens toppmaskiner. (Min gissning Àr att en mer konventionell FHD-panel skulle göra det bÀttre.) PCMags tester visar att det varar i mer Àn 13 timmar i ett videotest, vilket Àr mycket mer imponerande. Anekdotiskt verkade det okej att anvÀnda det för e-post, webblÀsning och lÀtt ordbehandling under en dag, men det kÀndes inte sÄ lÄngvarigt som andra senaste maskiner jag har anvÀnt.

Dell XPS 13 2-i-1 (2019)

Den bÀrbara datorns design har nÄgra positiva och negativa. Den Àr utformad med en 16:10-skÀrm i motsats till den mer traditionella 16: 9, vilket innebÀr att UHD-skÀrmen jag testade Àr 3 840 med 2400, medan FHD-alternativet faktiskt Àr 1 920 med 1 200 (istÀllet för de vanliga 1 920 med 1 080). I praktiken betyder detta svarta staplar ovanpÄ och under videon nÀr du tittar pÄ standard UHD (3 840 x 2 160) eller FHD-innehÄll, vilket inte var ett stort problem för mig; och nÄgra fler rader synliga i applikationer som webblÀsning och e-post.

Som en 2-i-1 kan du vÀnda skÀrmen pÄ gÄngjÀrnet och anvÀnda den som en surfplatta med tangentbordet pÄ baksidan. Med en 13,4-tums panel Àr det bekvÀmare att bÀra i knÀt Àn 14-tums 2-i-1, men ÀndÄ mycket besvÀrligare Àn en traditionell surfplatta, som tenderar att vara mycket lÀttare.

Som med alla Windows-konvertibla, tycker jag att surfplattans lĂ€ge Ă€r vĂ€ldigt trevligt för presentationer eller för att titta pĂ„ videor, och jag tycker att en pekskĂ€rm ofta Ă€r vĂ€ldigt bekvĂ€m. Pennan verkade korrekt och fler Windows-applikationer fĂ„r möjligheten att lĂ„ta dig rita eller markera text med pennan. ÄndĂ„ finns det inte sĂ„ mĂ„nga faktiska surfplatteapplikationer, och för saker som att lĂ€sa offline föredrar jag fortfarande mycket iPad- eller Android-tablettapparna.

En avvÀgning för att göra enheten sÄ tunn Àr en relativt brist pÄ portar. Den har USB-C-portar pÄ bÄda sidor, varav en stöder Thunderbolt 3, en microSD-kortlÀsare (vilket Àr praktiskt), en standard headsetport och en webbkamera. Jag saknade att ha minst en av de mer traditionella USB-A-portarna eller HDMI-utgÄngen.

Tangentbordet Àr tillrÀckligt, men inte min favorit. Den anvÀnder magnetisk switchteknik och har en ganska lÄg mÀngd resor, vilket jag inte tycker Àr lika bekvÀmt att anvÀnda under lÄnga perioder som mer traditionella tangentbord. Den har dock en utmÀrkt pekplatta. I stÀllet för en separat fingeravtryckslÀsare placerar XPS 13 2-i-1 som fungerar pÄ pÄ / av-knappen i det övre högra hörnet pÄ tangentbordet. I praktiken fungerade det tyvÀrr nÀstan aldrig för mig. Högtalarna Àr lÀngst ner pÄ den bÀrbara datorn, men ljudkvaliteten var mycket bra.

Ice Lake, och dÀrmed XPS 13 2-i-1, har stöd för 802.11ax (Wi-Fi 6) och Bluetooth 5.0, vilket sÄ smÄningom kommer att bli fina uppgraderingar över den nuvarande generationen eftersom mer kompatibel hÄrdvara kommer pÄ marknaden.

PrissÀttningen börjar pÄ $ 999,99 för en enhet med en Core i3-processor, 4 GB minne, 256 GB lagringsutrymme och FHD-skÀrmen. UHD-skÀrmen kostar ytterligare $ 300, sÄ enheten jag försökte med en Core i7-processor, 16 GB minne, 512 GB lagringsutrymme och UHD-panelen kostar cirka 1 925 dollar eftersom jag prissÀtter det idag.

Sammantaget gillade jag XPS 13 2-i-1-designen, sĂ€rskilt dess kompakta storlek, men Ă„tminstone hade jag Ă„tminstone föredragit en USB-A-port och kanske ett annat tangentbord. Ice Lake-processorn tog med sig förbĂ€ttrad grafik, vilket Ă€r bra i vissa situationer, men gav inte riktigt prestanda för avancerade affĂ€rsberĂ€kningar jĂ€mfört med andra Whisky Lake-maskiner. ÄndĂ„ Ă€r det en mycket kompakt, mycket bĂ€rbar 2-i-1 som kontrollerar alla grunder för en avancerad ultraportabel.

HÀr Àr PCMags granskning.