Dell, HP Plan 5G-datorer för 2021, men kommer de att fungera i USA?

Dell, HP Plan 5G-datorer för 2021, men kommer de att fungera i USA?

MediaTek och Intel meddelade idag att de sÀtter MediaTek 5G-modem i Intel-baserade Dell- och HP-datorer med början 2021, vilket stÀrker en alltid ansluten PC-marknad som har stigit och dött flera gÄnger under det senaste decenniet.

Men medan MediaTeks produkter i allmÀnhet lovar bra prestanda till en rimlig kostnad, sÀger företaget att dess 5G-lösning delvis baseras pÄ Helio M70 5G-modemet, som inte inkluderar millimetervÄgstekniken AT&T och Verizon kommer att förlita sig pÄ att pÄskynda mobil affÀrer till gigabit hastigheter. Det gör dessa datorer mer sannolikt riktade mot Europa och Asien.

Det finns en konstig timingfrÄga hÀr. MediaTek arbetar med millimetervÄgsenheter som ska lanseras 2021, berÀttade VD Joe Chen för mig i februari. Men kanske utvecklingscyklerna för bÀrbara datorer Àr sÄ lÄnga att de helt USA-kompatibla modem inte kan göra det till den hÀr första omgÄngen av datorer? Eller kanske MediaTek planerar att integrera nyare modem i dessa datorer, men ville göra detta tillkÀnnagivande med Intel nu och kan inte beskriva en ej slÀppt produkt.

Mobilanslutna datorer Àr en kategori som jag har sett vaxa och avta under det senaste decenniet. De blev först framtrÀdande i början av 4G-eran, dÄ fyra stora bÀrbara datortillverkare gick med Intel för att bygga WiMAX-kompatibla datorer. Generellt har kategorin aldrig tagit fart i USA pÄ grund av begrÀnsad operatörskompatibilitet och dyra serviceplaner; företag föredrar att anvÀnda Wi-Fi-hotspots eller hotspot-lÀget pÄ sina telefoner för bÀrbara datorer pÄ sprÄng.

Den senaste försöksrundan pÄ mobilanslutna datorer innefattar ett partnerskap mellan Microsoft och Qualcomm, vilket sÀtter Qualcomm-processorer och modem i hela Windows 10-datorer. Men dessa enheter (framför allt den nya Surface Pro X, som visas ovan) har inte satt marknaden i brand, delvis pÄ grund av kompatibilitetsproblem mellan deras ARM-baserade processorer och nÄgra vanliga tredjepartsapplikationer. Genom att anvÀnda Intel-processorer kommer de MediaTek-baserade att komma runt dessa kompatibilitetsproblem.

Lenovo har redan i förvÀg tillkÀnnagett en integrerad 5G-dator med Qualcomms teknik i början av 2020. Qualcomm-ordförande Cristiano Amon sa vid en nyligen hÀndelse av analytikerdagen att 5G-integrerade datorer kommer att vara övertygande eftersom deras höga kapacitet, snabba datahastigheter och lÄg latens betyder datorer kommer att kunna behandla molnlagring i huvudsak som lokal lagring. I en idealisk 5G-vÀrld skulle lÀtta företagsdatorer kunna strömma filer, spel och till och med appupplevelser över 5G-nÀtverk med relativt liten fördröjning.

Men det förutsÀtter god 5G-tÀckning med hög kapacitet och prisvÀrda, till och med störande 5G-serviceplaner, som ingen av USA: s operatörer har kunnat leverera under de sju mÄnaderna sedan Verizon lanserade landets första detaljhandeln 5G-nÀtverk. Kanske Är 2021 kommer situationen att vara annorlunda.