De bÀsta BitTorrent-klienterna för 2019

De bÀsta BitTorrent-klienterna för 2019

Till skillnad frÄn nedladdning av filer i din webblÀsare krÀver BitTorrent-nedladdningar vanligtvis ett separat program, kallat en torrentklient, för att fÄnga den söta, söta data. Men med sÄ mÄnga kunder dÀr ute kan det vara lite övervÀldigande att vÀlja en att anvÀnda.

Vi har tĂ€ckt dig. Dessa dagar Ă€r de flesta torrentklienter ganska lika nĂ€r det gĂ€ller funktioner. De största skillnaderna kommer frĂ„n grĂ€nssnittet – det vill sĂ€ga utseendet och organisationen av huvudfönstret – och smĂ„ konstigheter som pĂ„verkar specifika instĂ€llningar. Som sĂ„dan Ă€r det svĂ„rt att rekommendera en klient för alla, eftersom en person kan ha stora erfarenheter med en viss klient medan en annan har en liten grĂ€l som de bara inte kan klara av. SĂ„ om du precis börjat, oroa dig inte för mycket – vĂ€lj bara en och prova den. NĂ€r du gĂ„r djupare och djupare in i BitTorrent-tekniken kan du behöva göra lite experiment för dig sjĂ€lv för att ta reda pĂ„ vilken som spelar trevligast med din instĂ€llning.

Dessutom, kom ihÄg att oavsett vilken torrentklient du anvÀnder, vill du ha en pÄlitlig VPN för att hÄlla din aktivitet dold frÄn nyfikna ögon, sÀrskilt om det inte Àr helt legitimt. Observera att PCMag inte tolererar piratkopiering, vilket BitTorrent ofta anvÀnds för. Om du anvÀnder BitTorrent för onödiga ÀndamÄl gör du det pÄ egen risk. Förutom en VPN bör du ocksÄ ha en bra malware-skanner för att sÀkerstÀlla att du inte laddar ner nÄgot onödigt. För mer BitTorrent-tips, kolla in vÄr primer om hur du anvÀnder BitTorrent.

Annons

BÀsta BitTorrent-klient överallt: qBittorrent

För de flesta rekommenderar jag att du börjar med qBittorrent. Det Ă€r gratis och öppen kĂ€llkod, sĂ„ det kommer inte med nĂ„gra annonser eller crapware, och grĂ€nssnittet Ă€r enkelt att anvĂ€nda för nybörjare – samtidigt som det erbjuder massor av statistik och instĂ€llningar för mer avancerade anvĂ€ndare. Den Ă€r ocksĂ„ tillgĂ€nglig för Windows, macOS och Linux, sĂ„ oavsett vilken plattform du kör kan du förmodligen anvĂ€nda qBittorrent. Dessutom Ă€r den ganska lĂ€tt, sĂ„ du behöver inte oroa dig för att den Ă€ter upp för mycket CPU eller RAM medan du försöker göra andra saker.

qBittorrent innehĂ„ller alla de grundlĂ€ggande torrentfunktionerna som vi förvĂ€ntar oss att en bra klient har, inklusive stöd för magnetlĂ€nkar, automatisk vidarebefordran av portar, schemalagda hastighetsbegrĂ€nsningar, RSS-flöden för automatiska nedladdningar och ett webbgrĂ€nssnitt för att visa dina nedladdningar frĂ„n andra maskiner. Det har till och med möjlighet att ladda ner en torrent “i följd”, sĂ„ att du kan börja titta pĂ„ en video medan nedladdningen fortfarande pĂ„gĂ„r. FrĂ„n de avancerade instĂ€llningarna kan du binda programmet till ett visst nĂ€tverksgrĂ€nssnitt, vilket Ă€r bra om du anvĂ€nder en VPN – pĂ„ det sĂ€ttet, om VPN-anslutningen sjunker, stoppar dina torrents och du lĂ€cker inte din riktiga IP-adress.

Inte allt om qBittorrent Ă€r perfekt: Den inbyggda sökmotorn Ă€r till exempel anstĂ€ndig men inte perfekt, eftersom den Ă€r beroende av plugin-program som inte alltid Ă€r uppdaterade – men för de flesta borde qBittorrent passa rĂ€kningen vĂ€l , och det Ă€r den klient jag personligen anvĂ€nder hemma.

Ett enklare alternativ för Mac och Linux: överföring

Om qBittorrent-grĂ€nssnittet kĂ€nns lite upptagen för dig kanske du föredrar Transmission, ett alternativ med öppen kĂ€llkod för Mac och Linux. Det finns en Windows-version tillgĂ€nglig i “tidig förhandsgranskning” för dem som gillar att bo pĂ„ kanten, men jag hade problem med att fĂ„ den att fungera, sĂ„ kom ihĂ„g det. Jag har anvĂ€nt det i flera Ă„r pĂ„ Mac- och Linux-system, men med ett problem. Transmissionsfönstret Ă€r otroligt enkelt. Det Ă€r bara en liten lista med öppna torrents, med möjlighet att pausa, starta om och ta bort enskilda torrents lĂ€ngst upp och en liten knapp för att begrĂ€nsa din hastighet lĂ€ngst ner. Det hĂ€r Ă€r sĂ€rskilt trevligt för nybörjare, eftersom du inte behöver oroa dig för mycket statistik och organisationsfunktioner som rör upp grĂ€nssnittet.

Det betyder inte att sĂ€ndningen inte har avancerade alternativ. GrĂ€va i instĂ€llningarna sĂ„ hittar du massor av anvĂ€ndbara saker, som schemalagda hastighetsbegrĂ€nsningar, mapporganisation och ett webbgrĂ€nssnitt för att se dina nedladdningar frĂ„n en annan dator, telefon eller surfplatta. Den har ocksĂ„ ett antal kommandoradsverktyg för terminalnördar, och Mac-versionen Ă€r en inbyggd Mac-app som faktiskt ser ut som den var designad för macOS — snarare Ă€n en port till en mindre attraktiv Linux-app, som Ă€r fallet med mĂ„nga torrentklienter. Om du Ă€r en Mac- eller Linux-anvĂ€ndare som gillar saker pĂ„ den minimalistiska sidan Ă€r Transmission förmodligen torrentklienten för dig.

En lÀtt klient som du kan bygga upp med plugin-program: Deluge

PĂ„ ytan ser Deluge mycket ut som qBittorrent – deras grĂ€nssnitt Ă€r nĂ€stan identiska. Medan Deluge Ă€r tekniskt tillgĂ€ngligt för Windows, macOS och Linux, Ă€r den senaste versionen dock inte tillgĂ€nglig som ett enkelt installationsprogram för Windows eller macOS. Du kan fortfarande installera Ă€ldre versioner pĂ„ dessa plattformar, och de fungerar fortfarande bra.

GrĂ€va i Deluges instĂ€llningar sĂ„ ser du vad som skiljer den frĂ„n tĂ€vlingen: Det finns inte lika mĂ„nga alternativ för att konfigurera dina torrents. Det beror pĂ„ att Deluge anvĂ€nder ett plug-in-system för mĂ„nga av dess funktioner, sĂ„ att du kan bygga din egen torrentklient frĂ„n grunden. Deluge erbjuder ett antal inkluderade plugin-program som du kan aktivera, som att automatiskt lĂ€gga till torrents frĂ„n en mapp, automatiskt extrahera fĂ€rdiga filer eller tilldela etiketter till torrents för anpassade Ă„tgĂ€rder, sĂ„vĂ€l som en mĂ€ngd tredjeparts plug-ins som biffa upp Deluge’s funktionsuppsĂ€ttning. Det Ă€r lite mer arbete, och det kan vara frustrerande nĂ€r en gammal plug-in inte fungerar med den senaste versionen av programmet, men detta gör det ocksĂ„ möjligt för Deluge att vara otroligt lĂ€tt ur lĂ„dan – i sjĂ€lva verket anvĂ€nder den mindre CPU och RAM Ă€n nĂ„got annat BitTorrent-program som jag testade pĂ„ Windows. Dessutom har den möjligheten att springa som en demon frĂ„n kommandoraden, sĂ„ förutsatt att du kan fĂ„ de plugin-program du behöver kan Deluge vara en vinnare för maskiner med lĂ€gre kraft och huvud.

Funktioner i massor, om du vill ha dem: BiglyBT

Medan de tidigare tre programmen Ă€r ganska allmĂ€nt betraktade som de bĂ€sta BitTorrent-klienterna finns det andra som gör saker lite annorlunda. BiglyBT Ă€r en öppen kĂ€llkodsgaffel för Vuze / Azureus, en funktionsfylld klient som blev lite för uppsvĂ€lld av annonser, crapware och onödiga funktioner. BiglyBT kan fortfarande vara lite rejĂ€lt för vissa anvĂ€ndare, eftersom det anvĂ€nder Java, och i vĂ„ra tester tog det upp mer CPU och RAM Ă€n de andra klienterna i den hĂ€r listan. Men det har ocksĂ„ ett antal intressanta funktioner som gör att den sticker ut frĂ„n förpackningen. Till exempel kan Swarm Discovery-fönstret rekommendera andra torrents till dig baserat pĂ„ de du laddar ner för nĂ€rvarande, och plugin-programmet Device Support lĂ„ter dig konvertera videor som du laddar ner till ett format som Ă€r kompatibelt med din telefon eller surfplatta. Det kan till och med strömma innehĂ„ll till dina spelkonsoler och direktuppspelningsboxar. Och med mer avancerade alternativ Ă€n vad du kan skaka pĂ„ Ă€r det ett anstĂ€ndigt alternativ till de gamla stöttepelarna – sĂ„ lĂ€nge du inte behöver nĂ„got lĂ€tt.

Vad sÀgs om uTorrent?

”Torrent, Ă€ven vanligt stavat uTorrent, Ă€r en populĂ€r BitTorrent-klient som Ă€gs och drivs av BitTorrent Inc. sjĂ€lv. Under mĂ„nga Ă„r var det en av de bĂ€sta, om inte den bĂ€sta, torrentklienterna du kunde anvĂ€nda. Men de senaste Ă„ren har det gĂ„tt igenom ett antal förĂ€ndringar som hindrar mig frĂ„n att rekommendera det till de flesta. Inte bara Ă€r den full av annonser och medföljande crapware, men den kom ocksĂ„ under brand för att installera en kryptovaluta-gruvarbetare pĂ„ sina anvĂ€ndardatorer redan 2015 och tog upp resurser utan anvĂ€ndarnas tillstĂ„nd. Företaget backade pĂ„ den sista idĂ©n, men det förlorade mycket förtroende bland anvĂ€ndarna. Även utan gruvarbetaren förblir uTorrent en av de mer resurskrĂ€vande klienterna jag testade trots att det en gĂ„ng var en av dess bannerfunktioner. Slutligen erbjuder uTorrent betalda versioner ytterligare funktioner som du redan kan hitta i andra kunder gratis. Vissa mĂ€nniskor svĂ€r fortfarande pĂ„ uTorrent 2.2.1, en gammal version frĂ„n innan saker började gĂ„ fel, men med sĂ„ mĂ„nga andra bra alternativ idag rekommenderar jag att du tittar pĂ„ ovanstĂ„ende kunder först – chansen Ă€r att en av dem passar din behöver lika bra.

Torrent med en VPN!

Det Àr en utmÀrkt idé att anvÀnda en VPN-tjÀnst medan BitTorrenting, sÄ att din aktivitet inte Àr synlig för din ISP. Vilken tjÀnst ska du anvÀnda? LÀs vÄr sammanfattning av de bÀsta VPN: erna för BitTorrent för att ta reda pÄ det.

Vidare lÀsning