De 10 bÀsta nördiga originalfilmerna pÄ Netflix

De 10 bÀsta nördiga originalfilmerna pÄ Netflix

(Foto: Netflix)

Till försvar för sci-fi sa den berömda science-fiction-författaren Theodore Sturgeon en gĂ„ng att 90 procent av allt Ă€r grovt. Det lĂ„ter kanske inte sĂ„ mycket av ett försvar, men det förblir sant för alla saker. Titta bara pĂ„ Netflix; du vill antagligen lĂ€gga till 10 procent av sin katalog i din bevakningslista, i bĂ€sta fall – kanske mindre nĂ€r det gĂ€ller spekulativ fiktion (det Ă€r fantasi och sci-fi, för de oinvigda, plus vi slĂ€nger in nĂ„gon hemsk skrĂ€ck) .

Tack och lov Àr Netflix inte rÀdd för att spendera pengar pÄ innehÄll. Det ville ha nÀsta Game of Thrones och har mest lyckats med Stranger Things.

Men … hur Ă€r det med spec fic-filmer? Vet du, den typ du och jag och vĂ„ra andra nördar strömmar till i hopar? Var Ă€r Netflix Alien? Matrisen? Blade Runner? Netflix Ă€r inte dĂ€r Ă€nnu. Listan nedan innehĂ„ller dock skyldiga nöjen och nĂ„gra spĂ€nnande fester av FX-laddad fiktion. SĂ„ dra upp en La-Z-Boy, nördar. Dags att sĂ€tta igĂ„ng din nörd.

Annons

ARQ

I det vidstrĂ€ckta landskapet av sci-fi-tropes Ă€r Groundhog Day-stil-tidsspelet utan tvekan den mest populĂ€ra – nĂ€mn en spekulativ fiktionsshow som inte har provat det. Filmer Ă€lskar det ocksĂ„ – det bĂ€sta Ă€r Edge of Tomorrow / Live. Dö. Upprepa. – och 2016: s ARQ (en av de första Netflix-originalen) lutar sig kraftigt in i den. Tidsslingan orsakas av en “evighetsmaskin” eftersom vetenskapen. Det Ă€r ocksĂ„ lite klaustrofobiskt, eftersom nĂ€stan hela filmen har en plats. stjĂ€rnor Robbie “Jag Ă€r inte Green Arrow, det Ă€r min kusin” Amell och Rachel Taylor (frĂ„n Marvels Jessica Jones), som ger allt (vilket egentligen inte Ă€r sĂ„ mycket), men med en twist eller tvĂ„ Ă€r det vĂ€rt en gander.

Ljus

Är Bright en bra film? Nej, men det Ă€r den dyraste och stjĂ€rnbelagda (Will Smith) i Netflix-historien, och det Ă€r tillrĂ€ckligt framgĂ„ngsrikt att Netflix upplyste en uppföljare nĂ€stan omedelbart efter att den började strömma. Konceptet Ă€r smart: orkar, Ă€lvor och Ă€lvor Ă€r bara en annan uppsĂ€ttning tĂ€vlingar i framtiden i Los Angeles. Smith Ă€r en polis som blir partner med en ork (Joel Edgerton). De tvĂ„ snubblar pĂ„ ett massförstörelsevapen pĂ„ gatorna: en trollstav. LĂ„ter nyckfullt, men regissören David Ayer – killen bakom Training Day och Suicide Squad – gör inte nyckfull.

UpptÀckten

Det hĂ€r Ă€r den typ av spekulation som spekulativ fiktion handlar om: förestĂ€ll dig en vĂ€rld dĂ€r nĂ„gon visade att efterlivet finns. Jason Segel spelar sonen till den mannen (spelad sjĂ€lv av Robert Redford), som hanterar förgreningarna av den precis som resten av mĂ€nskligheten – varav mĂ„nga dödar sig sjĂ€lva för att komma dit. UpptĂ€ckten var regisserad av Charlie McDowell, som ocksĂ„ hjĂ€lpt den otroligt intressanta The One I Love. Det spelar ocksĂ„ Rooney Mara och Jesse Plemons.

En meningslös och dum gest

Detta Àr för nördar av kanske en annan rand: komedinördar. En futil och dum gest Àr historien bakom lanseringen av Doug Kenney, som formade skrivande och filmer i Ärtionden tillbaka pÄ 1970-talet. GÄ och titta pÄ det och sedan binge nÄgra timmar av komiker i bilar som fÄr kaffe.

Geralds spel

Vissa Stephen King-romaner Àr i sig ofilmbara, men det Àr trevligt nÀr nÄgon försöker en och trÀffar den ur parken. SÄ Àr fallet med Oculus-regissören Mike Flanagans anpassning av Geralds Game, en vidstrÀckt bok som Àger rum nÀstan helt i ett enkelrum dÀr en kvinna ligger handfÀngslad i sÀngen, hennes partner Gerald död pÄ golvet av hjÀrtinfarkt. Om du bara kÀnner till den hÀr berÀttelsen frÄn trailern ovan, vet du detta: hunden Àr inte det lÀskigaste. Nej, nej.

Jag Àr mamma

Denna australiska import handlar om en framtid med bara en mĂ€nniska, som lyfts upp av en robot som heter Mother (röst av Rose Byrne). Det tycker Ă„tminstone barnet. Men dottern vĂ€xer upp och deras lilla bit av himlen – en postapokalyptisk högteknologisk bunker – fĂ„r en besökare. Vilket alltid Ă€r trevligt nĂ€r det Ă€r en Oscar-vinnare som Hillary Swank, men inte sĂ„ trevligt nĂ€r mamma kan visa sig vara en mord AI.

Stum

Duncan Jones Ă€r författaren / regissören bakom nĂ„gra av de bĂ€sta sci-fi under det senaste decenniet, inklusive den sublima mĂ„nen och den tidslingiga kĂ€llkoden (hĂ„ll inte Warcraft emot honom). Netflix hade turen att fĂ„ honom att leverera Mute – som Ă€ger rum i samma berĂ€ttelseuniversum som Moon – Ă€ven om de flesta (inte alla) kritikerna inte gillade det slutliga resultatet. Ett kors mellan The Big Lebowski (om alla karaktĂ€rer var sociopater), Death Wish och Blade Runner, följer filmen en stum bartender (Alexander SkarsgĂ„rd) som letar efter sin försvunna flickvĂ€n.

Okja

Det Ă€r en enkel berĂ€ttelse om en förĂ€ldralös flicka vid namn Mija som skyddar sitt husdjur. Förutom att det aldrig fungerar i filmer. Speciellt hĂ€r, dĂ€r hon skyddar en “supergris” vid namn Okja frĂ„n ett massivt företag som vill göra honom till nĂ€sta matvĂ„g. Det Ă€r ett Ă€ventyr som trĂ€ffar alla poĂ€ng och sedan nĂ„gra, som balanserar budskapet pĂ„ ett mycket underhĂ„llande sĂ€tt.

Perfektionen

I vÀrlden av utbredd skrÀck kanske det mest perfekta frÄn 2019 har varit. Allison Williams fortsÀtter att spela mot sin typ (den typen enligt TV-showen), som en cellist som tvingades lÀmna sin musikskola för att ta hand om en döende mamma. NÀr den döden intrÀffar Àr hon fri att ÄtervÀnda, men har ersatts av Logan Browning. Det som följer mÄste ses för att man ska tro, och Àven dÄ kanske du inte tror det, men du kommer inte att glömma det.

NÀr vi först trÀffades

Uppenbarligen kommer denna Groundhog Day-avstĂ€ngning – en annan! – inte att förĂ€ndras mycket i undergenren för fantasy-tidsresor, men When We First Met har en ess i hĂ„let: huvudrollen Adam DeVine ( Workaholics, Pitch Perfect-franchisen, Mike och Dave behöver bröllopsdatum, de rĂ€ttfĂ€rdiga Ă€delstenarna) ger nĂ„gra komedi-kotletter. Även nĂ€rvarande: serietidslöparen Robbie “Firestorm” Amell, som den andra killen i kĂ€rlekstriangeln.

Andra topporiginaler

För mer, kolla in vÄra val för det bÀsta originalet:

Vidare lÀsning

Enhetsrecensioner för mediestreaming