De 10 bÀsta Nintendo 64-spelen

De 10 bÀsta Nintendo 64-spelen

Nintendo 64 lanserades 1996 och packade en avancerad hem-3D-spelupplevelse i en liten kolgrÄ enhet. Den inkluderade en innovativ trippelhanterad kontroller med ett analogt minne och fyra kontrollportar ur lÄdan, vilket gjorde det till ett utmÀrkt system för multiplayer-upplevelser. Medan Nintendo 64 aldrig sÄlde nÀstan lika mÄnga konsoler som Sony PlayStation, var det fortfarande vÀrd för mÄnga innovativa och högkvalitativa spel.

Till skillnad frÄn konkurrerande konsoler frÄn Sony och Sega anvÀnde N64 ROM-patroner som spelmedia. Nintendos insisterande pÄ patroner över CD-ROM-skivor minskade piratkopieringen som avsett, men det minskade ocksÄ tredjepartsinvolveringen. Utvecklare hoppade fart till Sony PlayStation i massor under denna generation, vilket gjorde att N64-spelbiblioteket kÀnns historiskt smalt jÀmfört med andra Nintendo-konsoler. Förlag slÀppte endast 388 titlar för N64 i alla regioner, varav Amerika fick 296.

Av de 296 spelen som slÀpptes i USA har jag dragit ut 10 som lÀtt kan stÄ som de bÀsta spelen pÄ plattformen. Medan grafiken pÄ N64 kanske inte har Äldrats lika graciöst som pÄ andra konsoler, Àr dessa spel fortfarande lika roliga att spela idag som nÀr de slÀpptes.

Som alltid finns det en förbehÄll för dessa val. Medan N64-fans kanske hittat konsolbiblioteket saknar kvantitet tillbaka pÄ dagen glÀdde de sig över den höga kvaliteten pÄ tillgÀngliga titlar. Som sÄdan kan du antagligen byta ut tre eller fyra av dessa titlar med lika bra spel beroende pÄ din smak av genre. Exempelvis Àr nÄgra fÄ favoriter som Àr tappade frÄn listan Super Smash Bros., GoldenEye: 007 och Pokémon Stadium. Dessutom finns det ingen rangordning hÀr; de Àr bara alla bra spel som fortfarande Àr vÀrda att spela idag.

(SÀrskilt tack till MobyGames för att tillhandahÄlla mÄnga av dessa skÀrmdumpar.)

Annons

Mario Kart 64 (1997)

Nintendo packade sĂ„ mycket glĂ€dje i Mario Kart 64 – sevĂ€rdheterna, ljuden, musiken. Det Ă€r som en familjevĂ€nlig karnevalresa rullad in i en spelkassett. Medan Super Mario Kart för Super NES ursprungligen arkitekterade Nintendo kart-racing-upplevelsen, lĂ€t Mario Kart 64 konceptet andas med helt polygonala 3D-spĂ„r, nya stridslĂ€gen och stöd för upp till fyra samtidiga förare – vilket gör detta till ett underbart festspel . För solospelare, Ă€ven nĂ€r du Ă€r klar med att besegra alla GP-koppar i tre hastigheter plus spegelspĂ„r, har du fortfarande gott om Time Attack-utmaningar framför dig. Replay-vĂ€rdet hĂ€r Ă€r enormt.

Doom 64 (1997)

PÄ grund av sitt slÀppdatum tenderar Doom 64 att förbises jÀmfört med skyttar som GoldenEye: 007, som landade senare 1997. Men den hÀr mörka och grumliga titeln borde finnas pÄ varje FPS-fans spellista. Ironiskt nog, medan Doom 64: s icke-polygonala grafik ansÄgs daterad vid den tiden, har den grafiken faktiskt fÄtt den att Äldras mycket bÀttre Àn mÄnga andra 3D-skjutare pÄ konsolen. Kontrollerna har ocksÄ Äldrats bra: som den första Doom-titeln med proportionell analog rörelse kÀnns Doom 64 fortfarande som en modern upplevelse av en retro-shooter-upplevelse. Bristen pÄ hopp- och uppÄt- / nedfunktionalitet som kritiker citerade som nackdelar 1997 lyser ocksÄ i efterhand och hÄller den demon-drÀpande upplevelsen snÀll, arkadliknande och lÀtt att komma in pÄ. Pulserande och riktigt lÀskigt ibland, det Àr den bÀsta FPS-spelaren pÄ N64.

Mario Party 2 (1999)

1998 invaderade Mario och besĂ€ttningen brĂ€dspelland med Mario Party för N64. Det levererade ett nytt turbaserat partyspel med 1-4 spelare, avgrĂ€nsat med hĂ€ftiga och spĂ€nnande actionbaserade minispel i slutet av varje tur. TyvĂ€rr hade mĂ„nga av de intensivt fysiska minispelen (dvs “rotera pinnen sĂ„ fort du kan”) i det första Mario Party-spelet ut tummen och gav spelarna blĂ„sor. Mario Party 2, som slĂ€pptes Ă„ret efter, förbĂ€ttrade det genom att tĂ€mja tumme-busting-spelen, lĂ€gga till nya brĂ€dor och kasta in lekfulla funktioner som kostymer. MĂ„nga Mario Party-fans anser fortfarande att det hĂ€r spelet Ă€r det bĂ€sta i serien. Med tanke pĂ„ att det sedan minst 15 Mario Party-spel har slĂ€ppts över Ă„tta olika plattformar, sĂ€ger det mycket.

Banjo-Kazooie (1998)

Under guldÄldern för 3D-plattformsspelare var Nintendo 64 vÀrd för minst fyra fantastiska poster i genren. Av dessa sticker Banjo-Kazooie verkligen ut för sina goda kontroller, sympatiska karaktÀrer, livlig grafik, underbar dynamisk musik, atmosfÀriska nivÄer och en bra dos humor. Du spelar som Banjo, en björn med en fÄgel som heter Kazooie som gömmer sig i en ryggsÀck tills det behövs. Kazooie hjÀlper till genom att utöka Banjos förmÄgor, som att klappa med vingarna för ett dubbelhopp eller att plocka fiender. Detta spel fick en högt ansedd N64-uppföljare som heter Banjo-Tooie som mÄnga anser vara av liknande kvalitet.

Perfect Dark (2000)

Om du letar efter GoldenEye: 007 pÄ den hÀr listan mÄste jag be om ursÀkt: Jag har gett sin slot till Perfect Dark, en annan sÀllsynt titel som mÄnga fans anser vara överlÀgsen den populÀra James Bond-skytten. För de flesta Àr Perfect Darks enspelarlÀge inte huvudattraktionen. Precis som GoldenEye tillÄter det grymma och konkurrenskraftiga dödmatcher med fyra spelare med mÄnga intressanta lÀgen, vapen, kartor och alternativ. Kontrollerna kan kÀnnas besvÀrliga frÄn en modern shootersynvinkel (och grafiken har inte Äldrats bra), men nÀr du vÀl har vant dig vid dem blir de andra natur. Om du letar efter en mer mogen multiplayer-upplevelse pÄ N64 kan du inte gÄ fel med den hÀr titeln.

The Legend of Zelda: Ocarina of Time (1998)

Ocarina of Time gjorde för att lĂ€nka vad Super Mario 64 gjorde för Mario: Det kastade honom i en helt 3D-polygonal vĂ€rld med en roamingkamera och proportionell analog kontroll. Resultaten bedövade bĂ„de fans och kritiker, som berömde spelets innovativa kontextkĂ€nsliga kontroller, intuitiv strid (med Z-inriktning), rik vĂ€rldsbyggnad, utmanande men rĂ€ttvisa fĂ€ngelsehĂ„lor och en episk musikalisk poĂ€ng som aldrig kan utjĂ€mnas med en Zelda-titel . Melodi spelar en viktig roll i detta Ă€ventyr: Links Ocarina-flöjt kan förĂ€ndra vĂ€rlden omkring honom, inklusive vĂ€der och tid. NĂ€r du vĂ€l dyker in i Ocarina of Time kan du inte lĂ„ta bli att kĂ€nna att du har dragits in i en levande, andande vĂ€rld. Även om det Ă€r frestande att spela det pĂ„ en emulator idag, föreslĂ„r jag att du spĂ„rar upp den riktiga saken pĂ„ en riktig CRT för den mest omslĂ„ende upplevelsen.

Paper Mario (2000)

Paper Mario sÀtter titulÀra hjÀlte och hans Mushroom Kingdom-kohorter i en humoristisk RPG-serie i en hybrid 2D-3D-vÀrld dÀr karaktÀrer finns som platta, papperstunna föremÄl i tredimensionellt utrymme. I ett konsolljus pÄ RPG-spel Àr det förmodligen det bÀsta RPG pÄ systemet. Combat kombinerar turbaserade kommandon med actionelement som speciellt tidsinstÀllda knapptryckningar för att göra extra skada. Det rika, fÀrgstarka konstverket och den roliga inbyggnaden i det hÀr spelet fÄr Paper Mario att kÀnna sig som en fans kÀrleksbrev till hela Mario-universum som har kommit till liv.

Wave Race 64 (1996)

Till denna dag Ă€r det fantastiskt hur flytande och övertygande Wave Race 64 fĂ„ngar kĂ€nslan av de rullande havsvĂ„gorna. KaraktĂ€rsmodellerna ser blockiga ut efter dagens standarder, men vattnet Ă€r. PĂ„ den hala havsytan styr du en racer pĂ„ en Kawasaki jetski (spelet var sponsrat av det företaget) som kör över söta hopp och runt bojar i olika vĂ€derförhĂ„llanden. Det finns ocksĂ„ ett stunt-lĂ€ge och tvĂ„-versers alternativ. Det Ă€r en stor förĂ€ndring av tempot frĂ„n terrestriska Ă„kare som Mario Kart 64 – och rullande arkadstil racing pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt.

The Legend of Zelda: Majora’s Mask (2000)

Majoras mask, som en direkt uppföljare till Ocarina of Time, ser likadan ut pĂ„ ytan. Men det spelar mer som en surrealistisk David Lynch-konstfilm till Ocarina of Time’s Star Wars. En hĂ„rd mĂ„n ser ut över Termina och vĂ€xer nĂ€rmare tills den förstör allt. Du mĂ„ste spela upp samma tre dagar tills du kan rĂ€dda Termina frĂ„n förstörelse. Med hjĂ€lp av Ocarina styr du tidflödet för att starta om dina framsteg och rĂ€kna ut schemat för hĂ€ndelser för att fĂ„ alla rĂ€tta Ă„tgĂ€rder att hĂ€nda. LĂ€ngs vĂ€gen kommer du att upptĂ€cka mĂ„nga masker som förĂ€ndrar ditt utseende och ger dig speciella förmĂ„gor. Det kan kĂ€nnas vansinnigt oĂ„tkomligt jĂ€mfört med Ocarina of Time, men nĂ€r du vĂ€l har kommit fram till dess system utspelar sig komplexiteten i spelets struktur innan du gillar en utsmyckad pappersblomma. Det Ă€r kanske det mest djupa och komplexa Ă€ventyr som Nintendo nĂ„gonsin har skapat.

Super Mario 64 (1996)

1996 gick Mario in i tredje dimensionen för första gĂ„ngen i detta banbrytande spel som motsvarade Super Mario Bros. (1985, NES) inom genreinnovation. Du spelar som Mario nĂ€r han besöker olika vĂ€rldar kopplade ihop som bilder som hĂ€nger pĂ„ vĂ€ggarna i Princess Peachs slott. Spelet fĂ„r en hel del körstrĂ€cka ut ur varje vĂ€rld genom att betjĂ€na olika scenarier i var och en, med mĂ„let att fĂ„ en annan stjĂ€rna varje gĂ„ng. Även om andra titlar snart övertrĂ€ffade det i komplexitet av grafik och spel, finns det en trevlig kĂ€rna till Mario 64 med enormt omspelningsvĂ€rde som fortfarande sticker ut. I efterhand Ă€r det fantastiskt att titeln som i grunden uppfann tredje personens 3D-plattformsspelgenre fortfarande Ă€r ett sĂ„ trevligt spel idag. Detsamma kan sĂ€gas om alla dessa Nintendo 64-klassiker: De Ă€r banbrytande, vackra och tidlösa.

Fler toppspel för retrokonsoler

Vidare lÀsning

Spelrecensioner

Spel BĂ€sta val