De 10 bÀsta GameCube-spelen

De 10 bÀsta GameCube-spelen

Nintendo lanserade sin fjÀrde hemmakonsol, GameCube, i slutet av 2001. Trots att hon krossades i siffrorna under de kommande sex Ären av PlayStation 2-juggernaut, spelade den fortfarande vÀrd för mÄnga oförglömliga spelupplevelser för miljontals mÀnniskor.

GameCube kÀnns som en udda anka i efterhand med sin funky kontroller, kompakt design (komplett med bÀrhandtag) och unika 3-tums optiska media. Det saknade online-funktionalitet, och dess relativt lÄga kapacitet (och brist pÄ DVD-spelarfunktionalitet) höll det tillbaka jÀmfört med sina konkurrenter. Bland sina hÄrdvaruhöjdpunkter lanserade den den första praktiska trÄdlösa spelkontrollen, WaveBird, som fungerade otroligt bra för tiden.

Programvara var alltid stjÀrnan i showen pÄ GameCube, och Nintendo fortsatte sin löpande dominans av den unga hjÀrtat-marknaden och lanserade Àlskade nya spel med Mario, Link, Samus, Kirby, Donkey Kong och Animal Crossing-besÀttningen.

Faktum Ă€r att det finns massor av fantastiska GameCube-spel – dussintals högkvalitativa titlar finns i dess 650+ programvarubibliotek. Men om du letar efter det bĂ€sta av det bĂ€sta, eller kanske du utforskar GameCube för första gĂ„ngen, mĂ„ste du börja nĂ„gonstans. Och det Ă€r hĂ€r den hĂ€r listan kommer in.

NÀr jag försökte bestÀmma de 10 bÀsta GameCube-spelen, hittade jag cirka sex eller sju obestridda mÀsterverk och cirka 10 till 15 riktigt fantastiska spel som kunde bytas ut mot flera titlar pÄ den hÀr listan. SÄ var inte sÄ öm om du inte ser dina favoritspel hÀr. Det finns andra dÀr ute, och dessa 10 trÀffar bara en godtycklig avgrÀnsningspunkt.

Om du spelar GameCube för första gÄngen avundar jag dig. Du hÄller pÄ att upptÀcka en magisk spelplattform. Och för dem som kÀnde och Àlskade konsolen i dess storhetstid, finns det mycket mer att utforska.

Annons

Chibi-Robo! (2006)

NÀr jag först spelade Chibi-Robo strax efter slÀppet förvÀntade jag mig ett sött plattformsspel utan mycket djup. Vad jag fick var en ovÀntad tarmstans för mina kÀnslor. I en prestation av behÀrskande av speldesign kombinerar Chibi-Robo japansk konst med 1960-talets förorts Americana. Du spelar som en liten robot som rensar skrÀp, fotavtryck och smuts i ett hus för att göra en familj lycklig. Men medan du gör det börjar du se familjen (och leksakskaraktÀrerna) som lider runt dig, deras liv löper lÄngsamt i kris. SÄ tidigt i spelet nÀr denna insikt trÀffar dig, utvidgas spelarens funktionella roll som Chibi dramatiskt, och du ser att mycket mer Àn ett rent golv rider pÄ dina smÄ metall axlar. Det Àr ett mÀsterverk som förtjÀnar en modern HD-remaster.

Star Wars: Rogue Squadron II – Rogue Leader (2001)

Jag har aldrig varit ett stort fan av 3D-rymdskyttar, Star Wars-spel eller nĂ„gra filmlicensierade spel för den delen. Men Rogue Leader bryter ner all min personliga smak och pulveriserar dem med en sammanhĂ€ngande Star Wars-upplevelse som jag fortfarande inte kan tro kommer frĂ„n GameCube nĂ€stan 20 Ă„r efter slĂ€ppet. Allt Ă€r perfekt: musiken, ljudeffekterna, grafiken, kontrollerna, presentationen. Det kĂ€nns som “klassisk Star Wars-trilogi” pĂ„ ett sĂ€tt som vĂ€cker min nostalgi och gör den klassiska serien till en upplevelse som kĂ€nns samtidigt interaktiv och filmisk. Det bĂ€sta av allt var att Rogue Leader var en första lanseringstitel för GameCube, sĂ„ för utvecklaren Factor 5 att lansera en tekniskt mogen titel som denna precis utanför porten Ă€r otrolig.

Animal Crossing (2002)

Animal Crossing representerade ett dramatiskt avbrott frĂ„n traditionella konsolspelsgenrer nĂ€r det slĂ€pptes 2002: Det Ă€r inget vĂ„ld eller spĂ€nning, och du kan inte förlora eller dö. Efter att ha valt en pojke- eller tjejkaraktĂ€r och hittat ett hus, tar du det i grund och botten, hittar fossiler, skakar trĂ€d, fĂ„ngar buggar, blir vĂ€nner med djur av olika temperament och förbĂ€ttrar ditt hem över tiden medan du sköter en fĂ€rgstark by. BĂ€st av allt, med en stĂ€ndigt tickande klocka och kalender förĂ€ndras spelvĂ€rlden i realtid Ă€ven nĂ€r du inte spelar. Årstider och helgdagar matchar de som finns pĂ„ vĂ„ra mĂ€nskliga kalendrar till en hĂ€rlig effekt. FĂ„ videospelglĂ€djeĂ€mnen kommer nĂ„gonsin att vara lika enkla och rena som att fiska pĂ„ en regnig dag i din egen djurby.

Resident Evil 4 (2005)

I skarp kontrast till Animal Crossing bevisade Resident Evil 4 att Nintendo-konsoler inte bara var för barn. Detta actionfyllda skrÀckmÀsterverk avviker frÄn tidigare Resident Evil-spel genom att slÀppa de fasta kameravinklarna och kasta spelaren in i en vÄldsam, grotesk tredje-person-skjutspel. Men det Àr den goda typen av groteska, som kommer som en del av en verkligt skrÀmmande upplevelse med utmÀrkt grafik, bra röstspel och en intressant historia. Medan Resident Evil 4 sedan har slÀppts för mÄnga andra konsoler, Àr det fortfarande tillfredsstÀllande att spela i sin ursprungliga GameCube-form.

Super Smash Bros. Melee (2001)

Kasta i lika delar action, nostalgi, variation och Nintendo-fans, och du har Super Smash Bros. Melee, ett bombastiskt 3D-kampspel som vĂ€grar att försvinna. Det Ă€r lĂ€tt att lĂ€ra sig och svĂ„rt att bemĂ€stra, och 18 Ă„r efter utgivningen samlas spelare fortfarande vid kongresser över hela vĂ€rlden för att spela Melee i en turneringsmiljö. Som den andra posten i Smash Bros.-serien förbĂ€ttras den dramatiskt jĂ€mfört med sin Nintendo 64-föregĂ„ngare med fler karaktĂ€rer, bĂ€ttre grafik och bĂ€st av allt, sjĂ€lva GameCube-kontrollen – vilket har blivit det faktiska grĂ€nssnittet för alla Smash-spel som slĂ€ppts sedan dess .

F-Zero GX (2003)

F-Zero GX presenterar spelaren Riddle of Speed: Hur kan ett spel kĂ€nnas sĂ„ blĂ€ndande snabbt och Ă€ndĂ„ vara grundligt spelbart och roligt? Svaret ligger i formgivarnas skicklighet – det hĂ€r spelet utnyttjade talang frĂ„n Sega-dotterbolaget Amusement Vision, utvecklarna av Super Monkey Ball (ocksĂ„ ett utmĂ€rkt spel). Och som de tidigare F-Zero-spelen drar GX inga slag nĂ€r det gĂ€ller att stiga upp svĂ„righetsgraden. ÄndĂ„ Ă€r det en spĂ€nnande Ă„ktur och stöd för fyra spelare lokala matcher stĂ€rker denna titel ytterligare som ett futuristiskt racingmĂ€sterverk.

Paper Mario: The Thousand-Year Door

Den tredje i en rad Mario-relaterade RPG för Nintendo-konsoler, Thousand-Year Door strĂ€cker sig över 2D-papper-i-3D-rymdestetiken frĂ„n Paper Mario (Nintendo 64) med bĂ€ttre grafik, övertygande illustrationer och en humoristisk, vĂ€l -skriven berĂ€ttelse. Även om det Ă€r sant att Mario-plattformsspelen aldrig har tagit sig sjĂ€lva pĂ„ allvar, tillĂ„ter Intelligent Systems Paper Mario-serie den berömda Mushroom Kingdom-serien att skratta Ă„t sig sjĂ€lv pĂ„ ett hĂ€lsosamt sĂ€tt. Det Ă€r en sĂ€llsynt prestation att skapa ett utmĂ€rkt turbaserat RPG som Ă€r lĂ€mpligt för barn men Ă€ndĂ„ tillrĂ€ckligt djupt för att vuxna ska kunna njuta. Med tanke pĂ„ dess status som en exklusiv GameCube och dess integrering av lekfulla Mario-lore, Ă€r detta möjligen det bĂ€sta RPG pĂ„ systemet. (Ett annat fantastiskt RPG: Tales of Symphonia)

The Legend of Zelda: The Wind Waker (2003)

Nintendo gjorde mÄnga aptit för nÀsta generations Zelda med en Space World 2000-demo som visade en detaljerad och proportionellt realistisk Link-stÀngsel med Gannondorf. Ett Är senare, nÀr Nintendo debuterade ett nytt Zelda-spel med dramatiskt annorlunda, tecknad grafik, protesterade vissa fans högt pÄ internet. Lyckligtvis för oss alla var deras bekymmer inte motiverade: Wind Waker Àr ett absolut mÀsterverk av konstnÀrlig design, pacing, spel, grÀnssnitt och berÀttelse. Dess miljö i en vÀrld tÀckt av oÀndliga hav sÀtter scenen för episka Àventyr medan du spelar av den klassiska Zelda mythos med en ovÀntad twist. Nintendo remasterade senare Wind Waker i HD för Wii U, men det ursprungliga rena cel-skuggade utseendet pÄ GameCube har Äldrats mycket bra. Det kommer alltid att vara en klassiker.

Metroid Prime (2002)

Metroids övergĂ„ng till 3D-vĂ€rlden kunde ha gĂ„tt vĂ€ldigt fel. Efter att ha hoppat över Nintendo 64 var fans oroliga för franchisens öde – och sedan oroliga igen nĂ€r de fick veta att uppföljningen av Super Metroid förvandlades till en förstapersonsskjutare. Men utvecklaren Retro Studios drog av ett mirakel och packade sĂ„ mycket detaljer i den hĂ€r nya vĂ€rlden att Metroid Prime kĂ€nns mer som ett förstapersons Ă€ventyrsspel Ă€n en skytt. Den klassiska kĂ€nslan av utforskning som fanns i tidigare Metroids kom intakt. Och i ett drag som glĂ€dde tekniskt sinnade fans, Metroid Prime skryter inte bara med den mest imponerande grafiken i nĂ„got GameCube-spel hittills, men dess grafik kĂ€ndes ocksĂ„ banbrytande jĂ€mfört med titlar pĂ„ Xbox och PlayStation 2. Efter tvĂ„ kompetenta uppföljare och en Ă„ter slĂ€pps pĂ„ Wii, ingen kĂ€nner sig lika tillfredsstĂ€llande som Samus första razzia i den tredje dimensionen.

The Legend of Zelda: Twilight Princess (2006)

Med Twilight Princess fick kritikerna av The Wind Waker Ă€ntligen vad de ville ha: en tekniskt imponerande “realistisk” Zelda-titel med ett mycket mörkare tema. Det resulterande spelet, Twilight Princess, fick enormt kritiskt beröm för sitt djup, vackra grafik, tillfredsstĂ€llande nya karaktĂ€rer och den intressanta twist av Link som blev en varg. Det strĂ€ckte sig över konsolgenerationer, kom sent i GameCube-livet och tidigt i Wii-livet. Nintendo slĂ€ppte Twilight Princess pĂ„ bĂ„da plattformarna, men mĂ„nga spelare föredrar GameCube-versionen för sina traditionella kontroller utan rörelse. Nintendo slĂ€ppte senare ut denna titel i HD pĂ„ Wii U, men det kĂ€nns fortfarande bra att spela i 4: 3 pĂ„ GameCube.

Vidare lÀsning

Spelrecensioner

Spel BĂ€sta val