“Datorer som tar dig igenom din dag”: Intel ställer frågor om 11: e generationens Core-chips och enheter

Intels nya 11: e generationens kärnprocessorer utropas som ”världens bästa processor för bärbara datorer” och har många förstegångar till sin kredit. Detta kommer vid en tidpunkt då konkurrenten AMD har stulit kiselmajorens åska med Ryzen-serien av processorer. Vi pratade med Chris Walker, företagets vice ordförande och chef för Intels Mobile Client Platforms Group för en bättre förståelse för vad konsumenterna kan förvänta sig av de senaste processorerna, Evo-plattformen och utbudet av nya enheter den kommer att inleda.

Kan du börja med en översikt?

Chris Walker: Den 11: e generationens Core-processorer har så många första nyheter i nya innovationer över hela processorn för produktivitet, grafik för spel och underhållning, men ännu viktigare, vi kunde verkligen utnyttja alla motorer tillsammans för att ge banbrytande funktioner som hjälper en bärbar dator, går igenom allas dag – är superproduktiv, mycket bättre hastigheter och kapacitet än vår närmaste konkurrent, grafik för att streama högkvalitativa program och e-sport på supertunna och lätta system. Vi kunde också använda dessa motorer tillsammans och använda AI på en dator för saker som att påskynda arbetsflöden för innehållsskapande, vilket gör dina ljud- eller videokonferenser bättre.

Så det skulle vara rätt att säga att detta är första gången AI integreras så fullt som en del av själva processorn

Chris Walker: Vi startade en del av det med våra 10: e generationens Ice Lake-processorer och så fortsätter vissa saker, saker som DL (Deep Learning) boost. Men sedan förbättrade vi den med ny teknik på grafiksidan, med tillägg av saker som DP4 A. Hur ser du att det kommer ut i systemet speciellt på saker som att uppskala foton, snabbt välja en funktion eller ram i video. Det är typ av kraften i AI, att förenkla saker som tog många steg. Och då kan vi ta fram vår neurala accelerator med mycket låg effekt för att erbjuda bättre kvalitet för konferensborttagning av bakgrundsbrus.

Så om du var tvungen att välja en sak som du tycker var den största tekniska prestationen med 11: e generationen, vad skulle det vara?

Chris Walker: En av de största framstegen var med grafiken, med Iris Xe-motorn. Vikten av det är bortom vad du kanske tänker på, som att bara spela spel … vilket du kan göra mycket bra på dessa system. De erbjuder också bättre stöd för de nyaste koderna så att människor kan strömma hög bandbredd eller högkvalitativ video, men till mycket lägre eller högre kvalitet på överbelastade nätverk. Då var DP4A för bättre AI-bearbetning också ett viktigt steg. Vi gjorde allt detta samtidigt som vi behöll våra energinivåer, eller i vissa fall, en ökad batteritid och det var en ganska stor framsteg ur vår arkitektur och design.

Skulle det vara rätt att säga med 11: e generationen att varje bärbar dator också är en bärbar bärbar dator?

Chris Walker: Med 11: e generationen och Iris Xe kunde vi ge bra spelupplevelser till mycket tunna och lätta bärbara datorer som många inte förväntade sig. När du har Iris Xe ombord har du en bärbar dator som du kan ha mycket kul med.

Hur differentierar du Evo-plattformen och Project Athena till vanliga kunder som ska hämta en bärbar dator för deras användning?

Chris Walker: Evo-plattformen fick mycket feedback för att göra det lättare för människor att förstå vilka bärbara datorer som har certifierats under Project Athena. Så Evo är helt enkelt den bästa av 11: e Gen Core som har certifierats genom Athena-programmet. Människor kommer att veta när de ser en Evo-plattform, den kommer att vara den bästa av 11: e generationens kärna, plus verifierad för respons, batteri, prestanda och bästa av våra anslutningsalternativ.

För ett decennium sedan med Ultrabooks definierade du en prispoäng på 1 000 $. Är det något du gör den här gången?

Chris Walker: Vi anger ingen prispunkt. Ultrabook var mycket fokuserad på typ av formfaktor vi körde med nya nivåer av tunn och lätt. Med Evo-plattformen fortsätter det att vara den marsch mot formfaktor med tunna ramar och en viss tjocklek, men ännu viktigare, vi verifierar med våra partners och genom våra laboratorier att systemen båda är lyhörda och har bra batteritid. Så det går utöver bara en specifikation och går in i mycket detaljerat testarbete på arbetsbelastningar som människor använder varje dag. Så några av funktionerna gör det till det övre vanliga till premiumprispunkter, men vi sätter inte ett pris för det. Vi har arbetat med PC-tillverkarna för att se till att det har saker som premium audiovisuella funktioner för att se till att det har den bästa upplevelsen. Med tiden förväntar vi oss att många av dessa funktioner också kommer till mer vanliga prispunkter.

Med pandemisituationen märker du också att dessa specifikationer har blivit grundläggande just nu?

Chris Walker: Det fantastiska med dessa plattformar är att det verkligen tar dig igenom dagen. Så du konfererar och samarbetar och vi har gjort stora framsteg för högtalarmikrofoner, låg effekt, bakgrundsborttagning. När du spenderar mer tid på din bärbara dator behöver du en fantastisk upplevelse. Pandemin och arbetet hemifrån och att lära sig hemifrån har egentligen bara gjort det viktigare och vi ser timmarna på datorn öka, vi ser vilken typ av saker folk gör på sin dator.

Intel nämnde cirka 150 nya enheter som kommer. Kommer vi också att se väldigt intressanta, mycket olika slags formfaktorer?

Chris Walker: Vi sa 150 enheter 11: e generationens plattform i alla och 50 av dem i år. Jag tror att vi kommer att fortsätta se några mycket tunna och lätta mönster samt 2-i-1-modeller. Ja, fler konvertibler vilket är bra när du vill vända den till ett tältläge för att titta på en film. Dessutom, mer och mer användning av penna och beröring. Jag tror att det kommer att fortsätta att vara de trender som vi har sett vara framgångsrika på marknaden. Jag tror att mycket nya tekniker som fällbara är förmodligen lite längre bort.

Hur är det termiska fotavtrycket för dessa enheter? Är det något som du har lyckats hantera bra med 11: e generationen?

Chris Walker: Det finns kanske två aspekter. Den första är att 11: e Gen själv hjälper, särskilt när vi designade med vår Superfin transistorteknik att vi kan driva och få alla dessa prestandavinster vid mycket lägre effektnivåer i själva produkten. Och sedan är det andra, med Evo är det ett och: du har prestanda och lyhördhet OCH batterilivslängd. Vi ville verkligen se till att du får samma fantastiska upplevelse oavsett om du är inkopplad eller använder batteri. Vi kunde krympa moderkortets storlek för att antingen möjliggöra större batterier eller mindre formfaktorer. Vi gör nya kyltekniker som vi samarbetar med våra partners för att hantera värmeincidenter av formfaktorer. Och en stor del av den hos Evo, som en modern standby-upplevelse i Windows eller klar sömn i Chrome, handlar om att arbeta med många komponentleverantörer runt om i branschen för att hjälpa sina produkter från en kraftperspektiv. Vi har gjort det genom våra öppna laboratorier, vi har gjort det genom mycket samarbete med många företag för att fortsätta att driva prestanda utan att offra batteriets livslängd, vilket har varit väldigt viktigt.

Vi är i 5G-eran nu. Hur ska de nya generationens enheter integrera 5G i?

Chris Walker: För det första fortsätter vi att se ganska stark efterfrågan på 4G också och och vi har faktiskt gått igenom vårt eget modem genom det och fortsätter att leda. Med 5G börjar vi bara se lanseringen av datorer. Faktum är att Samsung tillkännagav sin Galaxy Flex 5G på 11: e generationens kärna. Så det är den första 5G Intel-baserade datorn utan kompromisser med kompatibilitet eller prestanda eftersom de byggde den med oss. Vi har också meddelat och pratat om ett bredare partnerskap med MediaTek för att ge 5G bredare till datorer från och med nästa år. Det kommer att ta tid, som ni vet finns det definitivt en premie både från en prispunkt och från en datasynpunkt, men vi är glada över DAC-nivåprestanda med våra processorer, för vad det kan göra för molntjänster och vad det kan göra för dina spelupplevelser online.

Kommer du att fortsätta behöva en partner som MediaTek för att gå in i 5G, eller byggs fler och fler funktioner in i Intel själv?

Chris Walker: Vi har samarbetat med MediaTek på hårdvarusidan för att ge deras basband eller modemteknologi till en modul som vi kan arbeta med. Vi gör mycket av mjukvaruarbetet över OS-plattformen och så i den synvinkeln är det ett partnerskap och samarbete. Vad du vill ha för 5G på en dator är lite annorlunda för en telefon, så du vet att de anpassar sig och arbetar med sitt modem enligt våra specifikationer för att driva den framåt.

Hur ser du för 5G Kommer det att förändra de krav som människor skulle ha på en PC eller en bärbar dator?

Chris Walker: Vad som är viktigt när det är (5G) integrerat i en bärbar dator är bra kombinera användning med Wi-Fi. Ur teknisk synvinkel finns det saker som du har att göra med antenndesign och placering hos våra PC-partners som kräver särskild uppmärksamhet. Men från användaren och användningsfallet, medan du har en bra snabb 5G-anslutning, tror jag inte att det kommer att förändra väsentligt hur eller vad kraven är för datorn. Det kommer att bli några förändringar och de är förmodligen mer under huven.

Tror du att med 11: e generationens kärna kommer Intel att vinna tillbaka mycket av marken? Tänker du att du faktiskt går före tävlingen igen?

Chris Walker: Jag tror att vi har hållit oss före och nu har vi just förlängt den ledningen. Om du tittar på den breda basen för vad de flesta faktiskt gör med sina datorer, jagade vi inte ett syntetiskt riktmärke. Du kan placera fler kärnor i ett system, men det betyder inte att du kommer att prestera bättre. Kärnans kvalitet har betydelse, och den verkliga prestandan spelar roll så vad vi visade med 11: e generationen över Ryzen (AMD-processor) är produktivitet över 20% bättre, 28% bättre innehållsskapande, 2x bättre med verklig applikation. Jag skulle hellre ha den prestationen än ett syntetiskt riktmärke. Vi visade på samma tunna ljussystem möjligheten att spela och strömma med högre bildhastigheter … AMD-system blir bara förlamade av den arbetsbelastningen.

Finns det en sak som du verkligen skulle ha velat att 11: e generationen skulle kunna göra och du tror att det kanske måste vänta?

Chris Walker: Vi gjorde mycket för att förbättra produktivitet, kreativitet, grafik, spel, AI på en gång, samtidigt som vi behöll låg effekt. Så det slog märket ganska bra. Det skapade verkligen den bästa processorn. Tricket är att vi måste göra det igen och igen och igen.

Relaterade Artiklar

Back to top button