Cyberbankrånare säljer Ethereum-ägare för 225 miljoner dollar

Ethereum-heists, cyberbank, kryptovaluta, phishing-attack, cyberbrottslingar Nätfiskebedrägerier har bidragit till att öka kriminella förluster till cirka 5 miljoner i år, enligt Chainalysis, ett New York-baserat företag som analyserar transaktioner och tillhandahåller programvara mot penningtvätt. (Bild: Bloomberg)

Här är en annan anledning att vara otrolig över de ursprungliga myntoffren som görs i en svindlande takt i kryptovalutavärlden: det finns en en-i-10-chans att du hamnar ett offer för stöld. Nätfiskebedrägerier har bidragit till att öka kriminella förluster till cirka 225 miljoner dollar i år, enligt Chainalysis, ett företag i New York som analyserar transaktioner och tillhandahåller programvara mot penningtvätt. I sådana bedrägerier luras investerare att skicka pengar till internetadresser som låtsas vara finansieringssidor för digitala tokenerbjudanden relaterade till Ethereum blockchain-tekniken.

Mer än 30 000 människor har blivit offer för Ethereum-relaterat cyberbrott och förlorat i genomsnitt 7 500 dollar vardera, med ICOs som samlar cirka 1,6 miljarder dollar i intäkter i år, uppskattar Chainalysis. “Det är en enorm summa pengar att generera på så kort tid”, säger Jonathan Levin, grundare av Chainalysis, vars programvara och databas används av några av de största bitcoinföretagen och amerikanska brottsbekämpande organ. “Cryptocurrency phishers gör det ganska bra mot alla andra typer av brottslingar som finns där ute.”

Faktum är att den enorma rikedom som har fallit offer för cyberbrottslingar närmar sig förlusterna från rån i USA för hela året 2015, som uppgick till 390 miljoner dollar, enligt statistik som publicerades av Federal Bureau of Investigation. ICO: er är digitala tokenförsäljningar som vanligtvis höjer eter, där användare överför pengarna till adresser som tillhandahålls av nystartade företag. Investerare, som ibland är angelägna om att få tidig tillgång till nya tokenerbjudanden har lurats till att ge sina uppgifter till falska webbplatser genom riktade e-postkampanjer, twitter-inlägg och Slack-meddelanden, säger Levin.

De flesta attacker handlar om att skapa webbplatser eller sociala mediekonton som låter som det riktiga ICO-projektet. Levin gav det fiktiva exemplet på ett projekt med namnet “illuminate”, som en bedragare kan fejka genom att stava det som “iIIuminate”. Med hjälp av det falska kontot skulle de uppmana potentiella investerare att skicka pengar till brottslingens adress. Hans företag sammanställde uppgifterna genom att identifiera så kallade digitala plånböcker som används av bluffartister. Den informationen är vanligtvis offentlig eftersom brottslingar sprider den i stor utsträckning i hopp om att lura investerare att skicka pengar till dem.

Andra vanliga former av brott handlar om att tappa in projekthål. DAO, eller decentraliserad autonom organisation, är ett smart kontraktprojekt byggt ovanpå Ethereum som var avsett att demokratisera hur Ethereum-projekt finansieras. Ett fel i systemet utnyttjades och det ledde till stöld av eter till ett värde av 55 miljoner dollar vid den tiden. Levin lämnade inte data för bitcoinrelaterad it-brottslighet, och inte för att det är säkrare. Han sa att sådan information är svårare att spåra eftersom bedrägerier vanligtvis är specifika attacker mot enskilda innehavare, snarare än ICO-relaterade kampanjer som försöker lura många människor samtidigt.

“De övergripande siffrorna betyder att det finns infrastruktur som vi behöver bygga för att förhindra att människor blir misshandlade”, säger Levin.

Relaterade Artiklar

Back to top button