Chrome för att stoppa webbplatser från att upptäcka webbläsarens inkognitoläge

Google ansluter ett kryphål i Chrome som kan exponera för webbplatser oavsett om du surfar via inkognitoläge.

Beslutet är dåliga nyheter för de bästa medieförlagen. Många av dem använder “uppmätta betalväggar” för att tvinga inkommande besökare att köpa ett abonnemang. Först får du fyra eller fem artiklar som du kan läsa gratis varje månad; då kommer du att blockeras från åtkomst längre om du inte betalar upp.

För att kringgå betalväggarna har ett knep varit att använda Chromes inkognitoläge, som tillfälligt kan återställa en webbläsares internetkakor. Effekten kan lura en nyhetswebbplats att tro att du är en helt ny besökare och ge dig tillgång till en ny omgång av gratisartiklar att läsa.

Vissa utgivare har emellertid slåss tillbaka genom att blockera artikelbesök över Chrome’s Incognito Mode. Deras webbplatser kan upptäcka detta genom att undersöka webbläsarens “FileSystem” API, som kommer att inaktiveras i inkognitoläge.

Incognito Mode Block

På torsdag sa Google att de planerar att stänga API-kryphålet i Chrome 76, som är planerat att släppas den 30 juli. “Vi vill att du ska kunna komma åt webben privat, med försäkran om att ditt val att göra det är privat som ja, säger företaget i ett blogginlägg som försvarar beslutet.

Teknikjätten erkände att förändringen kommer att påverka nyhetsförlag med uppmätta löneväggar, när mediaindustrin kämpar för att hålla sig ekonomiskt flytande. “Våra (Google) nyhetsteam stöder webbplatser med mätarstrategier och erkänner målet att minska mätarens kringgående, men varje tillvägagångssätt baserat på detektering av privat surfning undergräver principerna för inkognitoläge”, säger Google.

Media-lobbygruppen, News Media Alliance, är inte nöjd med den kommande förändringen. “Det är en besvikelse att Google igen ensidigt inför sin vilja på nyhetsförlag”, säger gruppens president David Chavern i ett uttalande.

“Eftersom inkognitosurfning kringgår mjuka löneväggar och därmed möjligheter till gratisprovtagning kan publicister tvingas bygga hårda löneväggar som i slutändan gör det svårare för läsarna att få tillgång till nyheter online”, tillade han.

Till sitt försvar sade Google: “Vi är öppna för att utforska lösningar som överensstämmer med användarnas förtroende och privata surfprinciper.”

Relaterade Artiklar

Back to top button