Chrome för att stoppa webbplatser frÄn att upptÀcka webblÀsarens inkognitolÀge

Chrome för att stoppa webbplatser frÄn att upptÀcka webblÀsarens inkognitolÀge

Google ansluter ett kryphÄl i Chrome som kan exponera för webbplatser oavsett om du surfar via inkognitolÀge.

Beslutet Ă€r dĂ„liga nyheter för de bĂ€sta medieförlagen. MĂ„nga av dem anvĂ€nder “uppmĂ€tta betalvĂ€ggar” för att tvinga inkommande besökare att köpa ett abonnemang. Först fĂ„r du fyra eller fem artiklar som du kan lĂ€sa gratis varje mĂ„nad; dĂ„ kommer du att blockeras frĂ„n Ă„tkomst lĂ€ngre om du inte betalar upp.

För att kringgÄ betalvÀggarna har ett knep varit att anvÀnda Chromes inkognitolÀge, som tillfÀlligt kan ÄterstÀlla en webblÀsares internetkakor. Effekten kan lura en nyhetswebbplats att tro att du Àr en helt ny besökare och ge dig tillgÄng till en ny omgÄng av gratisartiklar att lÀsa.

Vissa utgivare har emellertid slĂ„ss tillbaka genom att blockera artikelbesök över Chrome’s Incognito Mode. Deras webbplatser kan upptĂ€cka detta genom att undersöka webblĂ€sarens “FileSystem” API, som kommer att inaktiveras i inkognitolĂ€ge.

Incognito Mode Block

PĂ„ torsdag sa Google att de planerar att stĂ€nga API-kryphĂ„let i Chrome 76, som Ă€r planerat att slĂ€ppas den 30 juli. “Vi vill att du ska kunna komma Ă„t webben privat, med försĂ€kran om att ditt val att göra det Ă€r privat som ja, sĂ€ger företaget i ett blogginlĂ€gg som försvarar beslutet.

TeknikjĂ€tten erkĂ€nde att förĂ€ndringen kommer att pĂ„verka nyhetsförlag med uppmĂ€tta lönevĂ€ggar, nĂ€r mediaindustrin kĂ€mpar för att hĂ„lla sig ekonomiskt flytande. “VĂ„ra (Google) nyhetsteam stöder webbplatser med mĂ€tarstrategier och erkĂ€nner mĂ„let att minska mĂ€tarens kringgĂ„ende, men varje tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt baserat pĂ„ detektering av privat surfning undergrĂ€ver principerna för inkognitolĂ€ge”, sĂ€ger Google.

Media-lobbygruppen, News Media Alliance, Ă€r inte nöjd med den kommande förĂ€ndringen. “Det Ă€r en besvikelse att Google igen ensidigt inför sin vilja pĂ„ nyhetsförlag”, sĂ€ger gruppens president David Chavern i ett uttalande.

“Eftersom inkognitosurfning kringgĂ„r mjuka lönevĂ€ggar och dĂ€rmed möjligheter till gratisprovtagning kan publicister tvingas bygga hĂ„rda lönevĂ€ggar som i slutĂ€ndan gör det svĂ„rare för lĂ€sarna att fĂ„ tillgĂ„ng till nyheter online”, tillade han.

Till sitt försvar sade Google: “Vi Ă€r öppna för att utforska lösningar som överensstĂ€mmer med anvĂ€ndarnas förtroende och privata surfprinciper.”