Chennai techie hjĂ€lper NASA att hitta Chandrayaan-2 lander: ‘Varje vit flĂ€ck var Vikram för mig’

Chennai techie helps NASA find lander: ‘Every white spot was Vikram for me’

Chennai techie hjÀlper NASA att hitta lander: 'Varje vit flÀck var Vikram för mig' Shanmuga Subramanian hjÀlpte till att lokalisera Vikram-landaren pÄ MÄnens yta och hans resultat validerades ocksÄ av NASA.

NĂ€stan tre mĂ„nader efter att ISRO: s Chandrayaan-2 gjorde en “hĂ„rd landning” pĂ„ mĂ„nytan, tweetade NASA pĂ„ tisdagen att den hade upptĂ€ckt resterna av Vikram-landaren och krediterat en ovĂ€ntad kĂ€lla för upptĂ€ckten – en programvaruprogrammerare i Chennai.

Och allt som krÀvdes för Shanmuga Subramanian (33) för att hitta vad vÀrlden letade efter var uthÄllighet, ett hörn av hans lÀgenhet i Besant Nagar och en grundlÀggande bildvisare pÄ sin personliga bÀrbara dator. Det kan vara det som Àr anledningen till att mannen inför en massa mediekameror sjÀlv sÀger att det inte Àr en stor sak.

”Vem som helst kunde ha spĂ„rat det … ISRO eller NASA eller nĂ„gon person med intresse. Det Ă€r bara det att jag rĂ„kar spĂ„ra det först. Jag var ny pĂ„ detta och förmodligen hjĂ€lpte min entusiasm mig över andra som anvĂ€nt avancerad teknik för att spĂ„ra landaren, sĂ€ger han.

Efter de tidiga timmarna den 7 september, nĂ€r ISRO sa att landaren hade gjort “en hĂ„rd landning”, började Subramanian försöka spĂ„ra den frĂ„n fotografier tillgĂ€ngliga i det offentliga omrĂ„det, frĂ€mst NASA: s webbplats.

NASA-bilden visar Vikrams slagplats och skrÀp. PTI

Vad han Àntligen hittade var en av de mÄnga delarna av landaren spridd över ett omrÄde pÄ cirka 4 km.

”Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) -kamera frĂ„n NASA tar ofta bilder av mĂ„nens yta, nĂ€stan varje mĂ„nad. Efter att ISRO-uppdraget misslyckades laddade jag ner bilder som LROC klickade pĂ„ före och efter kraschen och studerade dem och zooma in pixel för pixel pĂ„ varje fotografi, sa han.

”Jag fokuserade pĂ„ en viss plats dĂ€r landaren trodde ha kraschat. NĂ€r jag jĂ€mför gamla och nya bilder mĂ€rkte jag en enda punkt, den enda skillnaden jag kunde spĂ„ra bland mĂ„nga. NĂ„gra menade att det kan vara damm. Men jag var sĂ€ker. Det fanns detaljer … till exempel skillnaden i ljusreflektioner. Reflektioner frĂ„n kratrar och stenar skiljer sig frĂ„n dem frĂ„n konstgjorda föremĂ„l. Ett konstgjordt objekt kommer att reflektera runt det. Det var detta som fick mig att inse att jag hade rĂ€tt, sĂ€ger Subramanian. “Jag twittrade till ISRO och NASA och skickade senare ett mejl den 18 oktober. Slutligen, idag morgon, skickade de (NASA) ett bekrĂ€ftelsemeddelande”, sa han.

NASA sa i ett uttalande att Subramanian ”kontaktade LRO-projektet med en positiv identifiering av skrĂ€p. Efter att ha fĂ„tt detta tips bekrĂ€ftade LROC-teamet identifieringen genom att jĂ€mföra före och efter bilder ”. ISRO sa att det inte har “nĂ„got att lĂ€gga till vad NASA har sagt idag”. “ISRO hade redan hittat Vikram-landaren tvĂ„ dagar efter kraschen och vi hade gjort det offentligt”, sĂ€ger Vivek Singh, chef för ISRO: s PR-kontor.

Subramanian sĂ€ger emellertid att det som fungerade till hans fördel var hans brist pĂ„ expertis. ”NĂ€r du Ă€r expert pĂ„ nĂ„got tar du vissa saker för givet. Det Ă€r det som förmodligen försenade andra (forskare). Men för mig var varje vit flĂ€ck en Vikram-landare … naturligtvis hade jag ocksĂ„ mĂ„nga falska positiva resultat. Men efter att jag först spĂ„rat den hĂ€r platsen, den tredje dagen av min forskning, zoomade jag in ytterligare och upptĂ€ckte skillnaderna i ljus, sĂ€ger han.

Det var dock lĂ„ngt ifrĂ„n enkelt. ”Jag rĂ€knade och mĂ€tte varje krater manuellt och gjorde jĂ€mförelser mellan Ă€ldre och nyare. Jag arbetade i fyra eller fem dagar, sju eller Ă„tta timmar vardera, innan jag skickade varningar till NASA, sa han.

ISRO har Ă€nnu inte kommit i kontakt med honom, sĂ€ger Subramanian. ”LĂ„t mig klargöra att jag inte förvĂ€ntar mig nĂ„gra kudos frĂ„n ISRO. Alla vet att det var en svĂ„r landning. Att hitta skrĂ€p, hur som helst, Ă€r inte en stor sak, sade han.

HÀmtad frÄn Madurai, avslutade Subramanian sin BTech i maskinteknik frÄn en statlig högskola i Tirunelveli och har arbetat inom IT-sektorn i Chennai de senaste 12 Ären. Han har utformat nÄgra appar, inklusive en för tsunamivarningar och en annan för textlÀsning utan bilder och videor, och han driver Chennai Rain, en Facebook-sida om vÀderprognoser.

PĂ„ tisdag postade Subramanian pĂ„ Twitter att NASA har krediterat honom för att hitta landaren. Tillsammans med tweeten publicerade han ett e-postmeddelande frĂ„n John Keller, bitrĂ€dande projektforskare, Lunar Reconnaissance Orbiter Mission. Det slutade med dessa rader: ”Grattis för det jag Ă€r sĂ€ker pĂ„ var mycket tid och anstrĂ€ngning frĂ„n din sida. Du kommer antagligen fĂ„ nĂ„gra förfrĂ„gningar frĂ„n pressen om din upptĂ€ckt. ”