Canon EOS 90D och M6 Mark II debuterar med ny 32,5 MP-sensor

Canon EOS 90D och M6 Mark II debuterar med ny 32,5 MP-sensor

Canons konsumentkamera har standardiserats pÄ en 24MP APS-C-bildsensor under ganska lÄng tid, med anor frÄn T6i, en version frÄn 2015. Sensorn levererade stark bildkvalitet frÄn första dagen, men vi har sett dess begrÀnsningar i de senaste modellerna, sÀrskilt nÀr det gÀller 4K-video.

Idag tillkÀnnagav företaget tvÄ nya APS-C-kameror, bÄda med en helt ny bildsensor. 32,5MP-chipet, som representerar ett betydande hopp i upplösning och lÀser upp tillrÀckligt snabbt för att stödja icke-beskuren 4K-video, och kan skjuta 1080p-bilder till 120fps för lÄngsam inspelning.

Canon satte detta chip i en uppdatering till sin vördnadsfulla entusiast SLR. EOS 90D tar plats för 80D, och nÄgra uppdaterade funktioner gör det lite mer proffsigt, men det Àr absolut inte en ersÀttning för 7D Mark II, som har en mer robust, pro-grade byggnad.

Canon EOS M6 Mark II: VÀnd skÀrm

Den har sÀllskap av en spegelfri modell, EOS M6 Mark II, som Àr lite mer av en kapabel kamera totalt sett, men en som stöds av ett linssystem som Àr mycket mer inriktat pÄ konsumenten. Det Àr en kompakt modell utan inbyggd EVF, men Canon buntar en extern i kit. TillÀggs-EVF Àr dock en klumpig lösning som passar bÀttre för fotografer som bara ibland kan anvÀnda sökaren.

EOS 90D

EOS 90D erbjuder nÄgra vÀlkommna förbÀttringar. Det kan fotografera och spÄra motiv med upp till 10 bilder per sekund med hjÀlp av den optiska sökarens autofokussystem, och Live View-fokussystemet, Dual Pixel AF tech som Canon anvÀnder över sin SLR och spegelfri linje, Àr definitivt snabbare Àn 80D, vilket gör det mer praktiskt för filminspelning eller för att skapa dokumentÀr stilvideo, dÀr autofokus kan vara till nytta.

Canon EOS 90D: Topp

Det bibehÄller den vÀlbekanta SLR-formfaktorn. Det finns ett gott handtag pÄ höger sida, en optisk sökare i glaspentaprismen och en svÀngbar pekskÀrm pÄ baksidan. Canon sÀtter sin frÀmre kontrollratt pÄ toppen, bakom avtryckaren och anvÀnder en platt urtavla bak. Det Àr en mÄngÄrig designfilosofi, en som kontrasterar designval frÄn rivalerna Nikon och Sony, som bÄda brukar anvÀnda en bakre urtavla som Àr parallell med toppen.

Det finns nu en bakre fokuskontroll, vilket Àr ett vÀlkommet tillskott om du föredrar att manuellt vÀlja en fokuspunkt. NÀr du fokuserar genom sökaren fÄr du ett 45-punktsfokussystem, med alla korsade sensorer och kÀnslighet för att fokusera med f / 8-objektiv, sÄ att du kan para ihop stora glas med en telekonverterare och ÀndÄ fÄ bra resultat. 90D stöder nu Canons iTR-spÄrning samt ansiktsdetektering nÀr du anvÀnder den optiska sökaren, bÄda frÄnvarande i 80D.

Canon EOS 90D: Bak

Den bakre LCD-skÀrmen vÀnder ut Ät sidan sÄ att den kan vÀnda framÄt, uppÄt, nedÄt eller var som helst dÀremellan. Den stöder pekinmatning sÄ att du kan trycka pÄ menyerna pÄ skÀrmen för att Àndra instÀllningar eller stÀlla in en fokuspunkt (nÀr du arbetar i Live View). Det Àr en fin, ljus skÀrm. Jag var tvungen att skugga den pÄ en extremt solig dag för att fÄ en bÀttre utsikt, men tyckte att den inte var pÄ nÄgot sÀtt bristfÀllig.

Kameran har en viss nivÄ av vÀderskydd, liknande vad Canon har erbjudit i tidigare modeller i serien. Det Àr inte lika vÀder som konkurrerande kameror frÄn mÀrken som Fujifilm eller Canons egen 7D Mark II. Jag stötte inte pÄ nÄgot vÀder under en testdag, men baserat pÄ tidigare erfarenheter skulle jag inte tveka att ta 90D och en ordentligt förseglad lins frÄn Canons L-serie ut i regnet. Men jag skulle vara försiktig i kraftig nederbörd, sÀrskilt blandat med vind.

Canon EOS 90D: Exempel pÄ bild

90D Àr planerad att skickas i mitten av september och Àr prissatt till 1 199 $ som endast en kropp. Kits finns ocksÄ. Du kan fÄ det med EF-S 18-55mm f / 3.5-5.6 IS STM för $ 1.349, eller med EF-S 18-135mm f / 3.5-5.6 IS USM för $ 1.599.

Om du vill veta mer om det har vi sammanstÀllt en praktisk förhandsgranskning baserad pÄ en dag med anvÀndning av 90D i fÀlt, och vi kommer att uppdatera den nÀr vi har kunnat spendera mer tid pÄ att testa kameran.

EOS M6 Mark II

Canon EOS M6 Mark II

Tiderna har förÀndrats sedan Canon först doppade tÄrna i det spegelfria vattnet. EOS M6 Mark II markerar ett stort steg framÄt nÀr det gÀller prestanda. Dess dubbla pixel AF-system skjuter med 14 bilder per sekund snabbast och erbjuder ocksÄ ett alternativ pÄ 7 bilder per sekund, vilket fortfarande Àr mycket snabbt och ett bÀttre alternativ för att spÄra rörliga motiv.

Det Ă€r en kamera utan inbyggd EVF, vilket gör den till en nonstarter för vissa fotografer. Canon buntar en EVF om du köper den i ett kit. Det Ă€r riktigt trevligt att titta igenom – det Ă€r stort, ljust och visar en förhandsgranskning i realtid av din slutliga bild, nĂ„got en optisk sökare inte kan göra. Det lutar inte upp, vilket Ă€r lite nedslĂ„ende. Men den bakre LCD-skĂ€rmen erbjuder ett enda gĂ„ngjĂ€rn för lutning uppĂ„t och nedĂ„t, sĂ„ att du inte sitter utan den.

Canon EOS M6 Mark II: LCD-artikulation

Att utelÀmna EVF gör den övergripande ramen mindre utan att den Àr fÀst, men den Àr inte lika elegant som att helt enkelt inkludera den i kroppen. Du kanske vill ta bort EVF innan du förvarar kameran, bÄde för att spara utrymme i kameravÀskan och för att skydda den frÄn skador.

Canon sÀljer en liknande modell med en inbyggd EVF, EOS M5, men den har inte haft samma uppgraderingar som den nya iterationen av M6. Jag hoppas att en M5 Mark II inte Àr för lÄngt efter, men vi fÄr bara vÀnta och se om det kommer till verkan.

Canon EOS M6 Mark II: Exempel pÄ bild

Autofokus tÀcker hela ramens höjd och 88 procent av bredden. Det Àr en av de saker som skiljer spegelfria kameror frÄn SLR-kameror, som vanligtvis bara fokuserar i ett mindre, centralt omrÄde av ramen. Och till skillnad frÄn tidigare poster fÄr du samma nivÄ av autofokusprestanda nÀr du spelar in 4K-video, Àven om den hade inaktiverats nÀr du fotograferade slow motion vid 1080p.

Kontrollen Ă€r vĂ€ldigt intuitiv, med en blandning av pekskĂ€rmsgrĂ€nssnitt och mer traditionella knappar och rattar. M6 skulle inte vara mitt första val för anvĂ€ndning med stora teleobjektiv, Ă„tminstone inte nĂ€r jag arbetar med handhĂ„llen. Det Ă€r inte omöjligt – du kan se vloggeren Jared Polin hantera M6 Mark II och EF 400mm f / 2.8L IS III USM (ett objektiv pĂ„ 12.000 $) nedan. EVF gör det till en fungerande lösning, men jag skulle inte kalla det idealiskt.

Canon EOS M6 Mark II: Exempel pÄ bild

Canon har koncentrerat sig pĂ„ smĂ„ mönster för sitt EF-M-linsbibliotek, som endast Ă€r kompatibla med M-serien, sĂ„ alla stora linser du fĂ€ster kommer att ske via en adapter. Canon sĂ€ljer en som erbjuder full kompatibilitet med sina SLR-objektiv – de fungerar lika bra pĂ„ EOS M6 Mark II som de gör med 90D.

Den lilla storleken och de utmÀrkta funktionerna gör M6 till ett tilltalande alternativ för resor. Jag var glad att se att batteriet höll det igÄng under hela testdagen, och det erbjuder USB-C-laddning för att fylla pÄ det nÀr du Àr pÄ sprÄng. Canon sÀger att den bara Àr kompatibel med sin egen tillbehörsladdare, men jag hade inga problem att fylla pÄ batteriet med en MacBook Pro USB-C-adapter.

Canon EOS M6 Mark II: Exempel pÄ bild

Om du funderar pÄ M6 Mark II har vi dykt lite djupare med vÄr praktiska förhandsvisning. Det Àr planerat att börja levereras i slutet av september i ditt val av svart eller silver finish.

Om du redan har nÄgra EF-M-objektiv kan du fÄ M6 Mark II som en kropp endast för 849,99 $. Kit-alternativ Àr bÀttre vÀrden, eftersom de inkluderar en lins och den elektroniska sökaren EVF-DC2. Du kan fÄ ett kit med EVF och EF-M 15-45mm f / 3.5-6.3 IS STM för $ 1.099.

Canon erbjuder ocksÄ ett kit med EVF och lÀngre zoom EF-M 18-150mm f / 3.5-6.3 IS STM för 1349 $.

Tingenas tillstÄnd

Precis som en lÄngvarig rival Nikon Àr Canons övergÄng frÄn SLR till spegelfria kameror ett pÄgÄende arbete. Det har inte varit sÄ aggressivt som Sony, som har blivit ledande inom branschen, nÀr det gÀller att flytta sig bort frÄn den optiska sökaren och har nÀstan övergivit sitt Àldre SLR-linssystem, som det förvÀrvade tillsammans med Minotlas bildavdelning 2006.

Som ett resultat stöder Canon nu tre linssystem — fyra, om du rĂ€knar APS-C EF-S-objektiv separat frĂ„n full-frame EF-objektiv, vilket vi inte gör. Detta kommer sĂ€kert att leda till lite förvirring för alla som inte Ă€r vĂ€l förtrogna med kameramarknaden. Du kan inte bara köpa en Canon-kamera och sĂ€tta nĂ„got Canon-objektiv pĂ„ den. (Vi har en köpguide för Canon-objektiv, om du upplever en viss förvirring kommer det att rensa saker.)

Dess SLR anvĂ€nder ett EF- eller EF-S-fĂ€ste, beroende pĂ„ sensorstorlek. Du kan alltid sĂ€tta ett EF-objektiv i fullformat pĂ„ en EF-S-kamera, men du kan inte placera ett EF-S-objektiv pĂ„ en fullbildsmodell. Jag skulle inte oroa mig över det – EF-S-objektiv tĂ€cker trots allt inte en fullbildssensor.

Vad du kanske vill göra Àr att placera spegelfria linser i fullformat, som erbjuds i RF-fÀstet, pÄ en kamera som M6 Mark II, som fungerar med en annan spegelfri fÀste, EF-M. Det Àr inte möjligt.

Canon EOS M6 Mark II: Topp

Det Àr inte nÄgot du bör oroa dig för mycket om du Àr en avslappnad fotograf som kanske bara vill ha en extra lins eller tvÄ, men Àr ett problem om du vill ha utrymme att vÀxa. Det framgÄr tydligt av linserna som slÀppts för bÄda systemen, bÄde vad gÀller pris och förmÄga, att Canon riktar sig till entusiaster och proffs med djupa fickor och krÀvande behov med sin fullformats RF-objektivserie, medan EF-M Àr byggd runt smÄ zoomar, med bara nÄgra fÄ primÀra linsalternativ tillgÀngliga.

Strategin gör att EOS M-linjen passar bÀttre för familjer och mer avslappnade anvÀndare, tillsammans med Canon SLR-proffs som letar efter nÄgot lÀttare Àn en 1D eller 5D för resor.

Även med splittringen i linssystemen Ă€r vi glada att Canon verkligen driver sin spegelfria teknik framĂ„t. Det kanske inte Ă€r helt pĂ„ samma nivĂ„ som sina konkurrenter med sin full-frame EOS R-kamera, men det har verkligen fungerat för att överbrygga mycket av klyftan i APS-C-serien med M6 Mark II, och 90D Ă€r en annan bra intrĂ€de i SLR-serien, ett plus för fotografer som föredrar en optisk sökare framför en elektronisk.