ByteDance hävdar kontrollen över TikTok och tävlar med en avgift på 5 miljarder dollar

tiktok, tiktok ban, US tiktok ban, donald trump, donald trump tiktok, us tiktok fight, trump tiktok fight

ByteDance Ltd. betonade att det kommer att förbli kontrollerat en avskuren TikTok Global-verksamhet, som tycks motsäga president Donald Trumps uttalanden om hur den nya enheten kommer att styras av amerikaner och betala en ovanlig avgift på 5 miljarder dollar till den amerikanska regeringen.

Världens mest värdefulla start försökte spela ned spekulationer genom att ge upp kontrollen över värdefull kinesisk teknik och tillgångar efter att ha träffat ett avtal med Oracle Corp. och Walmart Inc. för att skapa TikTok Global. ByteDance kommer att behålla full kontroll över sina värdefulla sociala medialgoritmer och ge Oracle endast begränsad åtkomst till att visa källkod för “säkerhetsändamål”, säger företaget i ett uttalande som publicerades till sin inhemska nyhetstjänst Toutiao måndag.

Walmart Chief Executive Officer Doug McMillon kommer att gå med i TikToks styrelse. Men ByteDance-grundaren Zhang Yiming och det kinesiska företagets nuvarande direktörer – som inkluderar Sequoia Kinas Neil Shen och General Atlantic William Ford – kommer att återuppta sina roller. Uttalandet nämnde inte att Oracle skulle få en plats, även om ByteDance sa att Larry Ellisons företag är tänkt att äga 12,5% efter en finansieringsrunda innan TikTok Global offentliggörs inom ett år. Walmart och Oracle har sagt att amerikanska medborgare kommer att ta upp fyra av de fem styrelsesätena för TikTok Global.

I ett blogginlägg med titeln ”att klargöra grundlösa rykten om TikTok” ifrågasatte ByteDance Trumps påståenden att hans regering kommer att få 5 miljarder dollar som en del av affären. Den sa att siffran bara var en uppskattning av mängden skatt som TikTok Global skulle betala över flera år om verksamheten visade sig lyckas.

TikTok har framträtt som ett toppmål i Trumps försök att slå ner på Kina inför det amerikanska valet i november. Spänningarna mellan Washington och Peking eskalerar när hans administration leder en kampanj som också förtjänar Tencent Holdings Ltd., vars WeChat-app står inför ett liknande förbud.

ByteDances uttalande väcker fler frågor om ett arrangemang som är kullerstensbelagda på bara några veckor för att förhindra förbudet mot den populära sociala videoplattformen, som Vita huset anklagar för att ha spionerat på amerikaner och potentiellt påverkat valet. Det kinesiska företaget söker en värdering på 60 miljarder dollar för TikTok Global, där ByteDance kan äga så mycket som 80% efter att Oracle och Walmart investerat.

Trump har tidigare sagt att Vita huset förtjänar en nedskärning av affären för att göra det möjligt. På lördag sa han att företagen gick med på att betala 5 miljarder dollar för att bankrulle en utbildningsfond som skulle lära amerikanska barn “vårt lands verkliga historia.” TikTok kommer att betala mer än 5 miljarder dollar i “nya skattekronor till US Treasury” och utveckla en AI-driven online-läroplan, enligt ett gemensamt tillkännagivande från Oracle och Walmart.

Men ByteDance sa att den utlovade skattebetalningen inte hade något att göra med affären.

“När det gäller den så kallade skatten på 5 miljarder dollar till US Treasury, hänvisar det till en uppskattning av bolagsskatten och andra skatter som TikTok kommer att behöva betala under de kommande åren som en del av sin affärsutveckling,” tillade ByteDance. “TikTok är övertygad om sin framtid, men det faktiska skattebeloppet måste bestämmas i enlighet med det faktiska läget för verksamheten och amerikanska skattestrukturer.”

Medan Trump framställer avtalet som en seger, förblir verksamheten under kinesisk kontroll. ByteDance sa måndag Oracle – som vann rätten som en del av transaktionen att granska TikToks källkod för säkerhetshot – kommer endast att granska programvaran i en kontrollerad miljö. ByteDance citerade tidigare exempel som Microsoft Corp.s transparenscenter i Kina, som låter experter endast granska koden på en bestämd plats.

Express Tech är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@expresstechie) och håll dig uppdaterad med de senaste tekniska nyheterna

Relaterade Artiklar

Back to top button