ByteDance-chefen omprövar TikTok-alternativ efter nya Kina-regler

tiktok, tiktok ban, US tiktok ban, donald trump, donald trump tiktok, us tiktok fight, trump tiktok fight

När Donald Trump hotade att förbjuda den amerikanska verksamheten för hit-appen TikTok verkade den kinesiska föräldern ByteDance Ltd: s val begränsas till att sälja verksamheten för 20 till 30 miljarder dollar eller lämna tomhänt.

Men efter att Kina signalerat att det kommer att bli inblandat i godkännandet av en affär, överväger ByteDance-grundaren Zhang Yiming sina alternativ och väger konsekvenserna av Pekings engagemang, enligt personer som är bekanta med saken. Företagets reglerande team och affärsförhandlare kramar för att diskutera om det fortfarande är möjligt att genomföra en försäljning som kan vinna godkännande från båda regeringarna, en förvärvare, riskkapitalinvesterare och ByteDance själv, sade en av folket och bad att inte bli namngiven eftersom saken är privat.

Microsoft Corp och Oracle Corp har varit djupt inne i förhandlingarna om att köpa TikTok US och lagt fram förslag medan de försöker försäkra sig om att Trump-administrationen skulle välsigna deras inköp. Microsoft arbetar med sitt bud med Walmart Inc., medan Oracle har vunnit stöd från venture backers som Sequoia Capital.

Men Pekings sista minuten-inträde i processen höjer oddsen för att Zhang kommer att hålla fast vid den amerikanska operationen bortom de angivna amerikanska tidsfristerna eller till och med tillbaka ur en affär helt och hållet. Det är troligt att behovet av godkännande i Washington och Peking – tillsammans med de redan komplexa förhandlingarna – kommer att driva på alla slutgiltiga avtal utöver valet i november i USA i alla fall, har en person som är bekant med saken sagt.

“Jag är inte säker på att priset spelar lika mycket roll som stolthet”, säger Rebecca Fannin, författare till Tech Titans of China, och grundare av Silicon Dragon Ventures. ”Från början ville Zhang bygga ett globalt företag. Utan den amerikanska marknaden kan han inte uppfylla dessa ambitioner. Han är en maverick, starkt oberoende företagare. Han kanske bara bestämmer sig för att inte göra affären alls. ”

Kina kastar en skiftnyckel i Trumps plan att tvinga TikTok-försäljning

Samtalen är flytande och det är fortfarande möjligt att Zhang kommer att fortsätta med en försäljning, sa folket. Han kunde också förhandla om en överenskommelse med en förvärvare och sedan inte slutföra transaktionen på grund av regeringens krav.

Den 37-åriga coder-by-training är något av en ensam varg i Kinas teknikindustri och vägrar att ta pengar från regnmakarna Tencent Holdings Ltd. eller Alibaba Group Holding Ltd. Han uthärde en följd av nedbrytningar men lyckades ändå brudgumma Douyin, TikToks kinesiska kusin, till en växande internetstjärna i landet. En kämpe av natur, Zhang har flera skäl att motstå en TikTok-försäljning i konflikten med Trump.

Han och hans företag behöver inte pengarna. Privatägda ByteDance är redan värda 140 miljarder dollar, enligt startspåraren CB Insights, och sägs ha genererat mer än 3 miljarder dollar i nettovinst på mer än 17 miljarder dollar i intäkter under 2019. Investeringsbanker hade börjat sätta Zhangs team på att gå offentligt i Kina eller Hong Kong, även under växande granskning i USA

Lokal efterfrågan på börsintroduktioner från teknikföretag är vit het, och första gången aktieförsäljning kommer sannolikt att överträffa höjden på dot-com-bubblan. Zhang står för att tjäna miljarder oavsett vad som händer med Trump.

TikTok-ägarens värde överstiger 100 miljarder dollar på privata marknader

Lika viktigt, om han säljer den amerikanska verksamheten kan han aldrig få tillbaka den. Zhang skulle avstå från kontrollen över en tillgång som kan skryta med över 100 miljoner användare i USA och är på väg att tjäna pengar på den basen. Om TikTok blir förbjudet i USA är det omedelbara resultatet att det försvinner från Apple och Googles appbutiker och programuppdateringar stoppas. Beroende på hur den amerikanska handelsavdelningen definierar Trumps verkställande order kan sanktionerna också avskärma TikToks tillgång till lokala molntjänster som är viktiga för att upprätthålla data- och streamingtjänsten.

Men flitiga amerikanska tonåringar kan fortfarande ladda appen på sidan och arbeta kring inhemska begränsningar för att få programvara från utlandet. Under tiden kan TikTok fortsätta verka i resten av världen (förutom Indien, där det redan är förbjudet) och bygga upp verksamheten ytterligare. Det lämnar också möjligheten att åter komma in i USA om politisk dynamik förändras.

Separat utnyttjar ByteDance amerikanska domstolar för att se om det kan stoppa Trumps förbud. Kom i november kan det finnas en ny regering vid makten som kanske inte ser att tikTok är högt prioriterat, inte när den amerikanska ekonomin tränger och Washington kämpar mot Peking på ett antal andra geopolitiska fronter från Sydkinesiska havet till handel och Taiwan.

”Zhang satsar på ett domstolsföreläggande för att få målet över deadline och förhoppningsvis till och med efter Trump-presidentskapet”, säger Xiaomeng Lu, senioranalytiker inom geoteknik för Eurasia-gruppen. “Hans sista hopp är att det amerikanska rättssystemet fortfarande fungerar som en skyddsräcke när det vita huset inte fungerar.”

Pekings engagemang kan sluta gynna Zhang. Kinas påstående att dess tillsynsmyndigheter kommer att väga in någon TikTok-tillgångsförsäljning kan ge Zhang en möjlig utgång, säger Ding Chenling, en teknisk entreprenör som sa att han har känt ByteDance-grundaren i ett halvt decennium. Det kan ta upp till 30 dagar för Peking att lysa upp ByteDances ansökan om att sälja teknik till en utländsk förvärvar, vilket innebär att det mycket väl kan passera Trumps mål för att förbjuda TikTok.

“Han trodde att genom att ge ett löfte om att följa internationella standarder eller regler skulle han kunna undgå regleringen eller den typ av påtryckningar från den amerikanska regeringen,” sa Ding. “Men jag tror nu att han inser att han kanske hade haft fel och att om han inte vill sälja företaget, är den enda som kan hjälpa honom den kinesiska regeringen – vilket är vad han har försökt att undvika de senaste åren.”

Relaterade Artiklar

Back to top button