BSNL håller på att lansera 4G i 14 telekomcirklar inklusive Kolkata och Gujrat

BSNL, 4G, BSNL 4G, 4G-tjänster, 4G Indien, 4G Chandigarh, Vodafone 4G, Airtel 4G, Ide 4G, telekom, 4G Indien utrullning, teknik, teknologinyheter BSNL är redo att lansera 4G-tjänster i 14 telekomcirklar där det har 20 MHz liberaliserat bredband trådlöst åtkomstspektrum (BWA).

Statligt ägda BSNL är redo att lansera 4G-tjänster i 14 telekomcirklar där det har 20 MHz liberaliserat bredbandsspektrum för trådlös åtkomst (BWA).

Företaget, som redan har lanserat mjuka 4G-tjänster i Chandigarh, utforskar två metoder – intäktsdelningsmodell och capex-modell – för 4G-lanseringen. Företaget har 20 MHz liberaliserat spektrum i 2500 MHz-band som gör det möjligt att lansera 4G-tjänster utan några licenshinder.

En högre tjänsteman sa att BSNL kommer att installera 4G basstationer (BTS) i befintliga GSM-platser, vilket innebär att det inte kommer att finnas några extra utgifter för torn.

När det gäller enhetens ekosystem för 2500 MHz-band sa tjänstemannen att det finns tillräckligt många tillverkare av 4G-telefoner som Apple, Motorola, Lenovo, Google, Nokia redan finns på marknaden.

Läs: Reliance Jio förbereder sig för mjuk lansering av 4G-tjänster snart

“Genom att överväga alla fakta verkar det som att lanseringen av 4G-tjänster i 2500 MHz-band är genomförbart och kommersiellt lönsamt,” tillade han. Företaget har dock ännu inte slutfört en tidslinje för lanseringen.

I januari visade företaget hastighet på 35 Mbps under den mjuka lanseringen i Chandigarh. BSNL kommer att vara den senaste aktören i 4G-rymden, som nyligen har kommit i aktion med de bästa mobiloperatörerna inklusive Bharti Airtel, Vodafone och Idea Cellular som börjar tjänster i olika kretsar.

Reliance Jio Infocomm kommer också att lansera 4G-tjänster inom kort, vilket ytterligare kommer att intensifiera konkurrensen på marknaden.

Genom att utarbeta modellerna för 4G-utbyggnad sa tjänstemannen i intäktsdelningsmodellen att BSNL kommer att utöka passiv infrastruktur och dess BWA-spektrum och andra element som BTS kommer att ordnas av säljaren eller franchisetagaren.

”Den här modellen passar bäst eftersom BSNL inte kommer att få utgifter och mycket av den investering som krävs kommer att bäras av säljaren. Detta kan initieras i alla 14 serviceområdena. 4G-kunder kommer att ägas av BSNL och fakturering kommer att göras av BSNL, säger tjänstemannen.

På capex-modellen kan den officiella upphandlingen av viktiga LTE-element (långsiktig evolution) inledas i vissa utvalda städer i en cirkel på experimentell basis. Denna modell innefattar dock upphandlingskostnader och även integrationskostnader. Företaget kommer att utforska båda metoderna innan det tar ett slutligt samtal om lanseringen.

Läs också: TRAI Net Neutralitetsorder: Nu Vodafone, Idea 4G-paket under skannern

BSNL hade betalat 8,313,80 crore för 2500 MHz-spektrum i alla dess serviceområden men återvände senare luftvågor i 6 av dem som inkluderar Gujarat, Andhra Pradesh, Maharashtra, Karnataka, Tamil Nadu och Kolkata.

Relaterade Artiklar

Back to top button