British Health Service bildar National Artificial Intelligence Lab

British Health Service bildar National Artificial Intelligence Lab

Storbritanniens National Health Service (NHS) inrÀttar ett nationellt artificiellt intelligenslaboratorium som syftar till att förbÀttra vÄrden av patienter och utveckla forskning.

BBC rapporterar att £ 250 miljoner kommer att spenderas pÄ tekniken, som kan analysera data för att bÀttre diagnostisera patienter, utveckla befintlig kunskap om sjukdomar och förbÀttra hur sjukhus fungerar.

Ett antal kliniska prövningar har visat hur artificiell intelligens kan hjÀlpa lÀkare att upptÀcka olika typer av cancer och ögonsjukdomar, vilket enligt uppgift innebÀr att lÀkare bÀttre kan fokusera pÄ brÄdskande fall. University College London utvecklade ett system som anvÀnder maskininlÀrning för att meddela lÀkare nÀr en patient sannolikt missar ett möte och rekommenderar att man skickar pÄminnelser till dem. systemet Àr dock inte perfekt, eftersom det felaktigt flaggar ungefÀr hÀlften av de patienter som deltar i möten riskerar att vara frÄnvarande.

ÄndĂ„ finns dessa tekniker endast tillgĂ€ngliga pĂ„ utvalda sjukhus och anvĂ€nds Ă€nnu inte nationellt.

PremiĂ€rminister Boris Johnson citerade i och sade att NHS “leder vĂ€gen för att utnyttja ny teknik för att behandla och förebygga, frĂ„n tidigare upptĂ€ckt av cancer till att upptĂ€cka dödliga tecken pĂ„ demens.”

“Dagens finansiering handlar dock inte bara om vĂ„rdens framtid. Det kommer ocksĂ„ att öka frontlinjen genom att automatisera administratörsuppgifter och frigöra personal för att ta hand om patienter”, sa han.

HĂ€lsosekreterare Matt Hancock sa att NHS Ă€r “pĂ„ vĂ€g mot en enorm hĂ€lsoteknisk revolution som kan förĂ€ndra patientupplevelsen genom att göra NHS till en verkligt förutsĂ€gbar, förebyggande och personlig hĂ€lso- och vĂ„rdtjĂ€nst.”

Hancock kritiserade tidigare NHS för att inte anvÀnda utvecklad teknik och sade att stormarknadskedjan Tesco vet mer om sina kunder Àn NHS gör sina patienter.

En ökning av mĂ€ngden data som samlas in kan dock ocksĂ„ innebĂ€ra att uppgifterna riskerar att bli felhanterade. 2016 arbetade Googles artificiella intelligensföretag Deepmind (och dess dotterbolag Deepmind Health) med NHS pĂ„ ett antal projekt, inklusive en app som heter Streams, som skulle upptĂ€cka njursvikt. Företaget gav ett löfte om att vĂ„rduppgifterna som det samlade in inte skulle kopplas till Googles konton eller tjĂ€nster. År 2018 rapporterades dock att dess löfte bröts nĂ€r Deepmind Health integrerades i Google.

Sekretessforskaren Julia Powles sa vid den tiden att “att göra det hĂ€r om semantik Ă€r en lĂ€tthet. DeepMind sa att det aldrig skulle ansluta Streams till Google. Hela Streams-appen Ă€r nu en Google-produkt. Det Ă€r ett fruktansvĂ€rt förtroendebrott, för en redan besatta produkten. “

NHS Ă€r ocksĂ„ sĂ€rskilt utsatt för cyberattack; över en miljon av dess datorer anvĂ€nder fortfarande Windows 7-operativsystemet och som en av Storbritanniens kritiska nationella infrastrukturer kan det riktas mot skadliga enheter – för vilka regeringen Ă€r drastiskt förberedda.

Andra har sagt att Ă€ven om den futuristiska tekniken Ă€r vĂ€lkommen, finns det befintliga fel i NHS som behöver Ă„tgĂ€rdas. Adam Steventon, chef för dataanalys vid tankefonden Health Foundation, sa “det finns fortfarande en efterslĂ€pning pĂ„ 6 miljarder pund för att stödja grundlĂ€ggande infrastruktur, inklusive IT-utrustning, varav över 3 miljarder pund identifieras som” hög eller betydande risk “, samt ett brist pĂ„ 100 000 arbetare.

Matthew Honeyman, forskare vid The King’s Fund hĂ€lsotĂ€nkande tank, sa att “personal i NHS för nĂ€rvarande kĂ€nner att IT gör livet svĂ„rare, inte lĂ€ttare. Att lansera ny teknik som AI kommer att krĂ€va standarder för att sĂ€kerstĂ€lla patientsĂ€kerhet, en arbetskraft utrustad med digital och en uppgradering till förĂ„ldrad grundlĂ€ggande NHS-teknikinfrastruktur. “