Boeings VD ser prototypen för lufttaxi redo för start nästa år

Boeing Co., air-taxi, aurora flight sciences, Dennis Muilenburg, hypersonic aircraft Boeing arbetar också med en start som heter SparkCognition och amerikanska tillsynsmyndigheter för att utforma ett flygtrafiksystem för att hålla flygfordonen säkra och fungera effektivt. (Bild: Bloomberg)

Boeing Co säger att åldern för taxibilar närmar sig. En prototyp kommer att vara i luften nästa år, sade verkställande direktör Dennis Muilenburg. Planmakaren arbetar också med tillsynsmyndigheter för att utveckla ett trafikledningssystem för flygplanet på fem år.

“Tänk på en framtid där du kommer att ha tredimensionella motorvägar för att lindra trafikstockningar,” sa Muilenburg i en intervju onsdag med Bloomberg TV i Seattle. ”Så vi arbetar med både ekosystemet – regelverket – och de nya fordonen. Allt detta händer nu. ”

Den Chicago-baserade rymdjätten investerar kraftigt i en vision som framkallar den futuristiska världen av “The Jetsons”, tecknad serie på 1960-talet. Pilotlöst rotorfartyg kommer så småningom att färja människor och gods över tilltäppta stadsområden, sade Muilenburg. För att påskynda det målet köpte företaget förra året drönare pionjären Aurora Flight Sciences, som är bland de företag som tävlar om att utveckla en flygande taxi med Uber Technologies Inc.

‘Snabb framsteg’

Boeing arbetar också med en start som heter SparkCognition och amerikanska tillsynsmyndigheter för att utforma ett lufttrafiksystem för att hålla flygfordonen säkra och fungera effektivt, sa Muilenburg. Han specificerade inte om prototyperna skulle vara pilotlösa direkt. “Jag förväntar mig att vi inom fem år ser den inledande operativa förmågan att sättas in”, sa han. “Du kommer att se snabba framsteg här under de närmaste åren och du kommer att se Boeing med våra partners precis i spetsen.”

Läs också: Uber, Airbus värvade för att hjälpa Japan att utveckla flygbilar

Boeing arbetar också med ett hypersoniskt flygplan som kan zippa passagerare mellan två städer i världen på ett par timmar. Motortekniken är “i handen”, sa han. Huvudfästet är att se till att det finns tillräckligt med betalande kunder för att få investeringen att löna sig. “Det här är något som jag förväntar mig att hända under det kommande decenniet,” sa han, “så lite längre tidsram.”

Relaterade Artiklar

Back to top button