Bli inte dupad av denna lömska skrÀppost frÄn Google Kalender

Bli inte dupad av denna lömska skrÀppost frÄn Google Kalender

UPPDATERING 8/27: Detta dyker upp igen idag i Google Kalender. Om du ser dessa skrÀppostmeddelanden i din kalender, ta bort och klicka inte pÄ nÄgra lÀnkar. Men sÄ hÀr undviker du att fÄ dem i framtiden.

Klicka pĂ„ kugghjulsikonen () uppe till höger i Google Kalender och vĂ€lj InstĂ€llningar. Rulla ner till HĂ€ndelseinstĂ€llningar Under LĂ€gg till inbjudningar automatiskt, vĂ€lj “Nej, visa bara inbjudningar som jag har svarat pĂ„.”

Google Kalender Spam

Originalhistoria 6/17:
Drunknar du i kalenderinbjudningar frÄn personer du inte kÀnner? Det kan finnas en olycksbÄdande anledning: Enligt cybersÀkerhetsföretaget Kaspersky Labs har listiga bedragare vapenat Google Kalender genom att dra nytta av en instÀllning som du förmodligen inte visste om.

Google tillÄter automatiskt vem som helst att skicka inbjudningar till dig om du inte grÀver i appens instÀllningsmeny och stÀnger av funktionen. Detta gör att dina nya kontorskamrater kan lÀgga dig till veckomöten eller lÄta en potentiell vÀn bjuda in dig pÄ kaffe, men det ger ocksÄ dÄliga skÄdespelare samma kraft.

Enligt Kaspersky kan spammare skicka falska inbjudningar med lÀnkar till webbplatser som gratulerar dig till ett nyligen upptÀckt vindfall. Kalenderns Àmnes- och platsfÀlt innehÄller vanligtvis en kort bit lockande information om din misstÀnkta lycka för att uppmuntra dig att fortsÀtta klicka. Om du gÄr vidare stÄr du inför en sida som uppmanar dig att ange bank- eller kreditkortsinformation och en tunn förklaring till varför de behöver dina pengar innan de kan betala dig till fullo.

Dessa phishing-försök verkar uppenbara, men de har en fördel jÀmfört med traditionella e-postbedrÀgerier. Maria Vergelis, sÀkerhetsforskare vid Kaspersky, föreslÄr att attackens nyhet gör det farligt.

“” KalenderbedrĂ€geriet “Ă€r ett mycket effektivt schema, eftersom mĂ€nniskor för nĂ€rvarande har mer eller mindre vant sig vid att ta emot skrĂ€ppostmeddelanden frĂ„n e-post eller budbĂ€rare och inte litar pĂ„ dem omedelbart”, sĂ€ger Vergelis. “Men detta kanske inte Ă€r fallet nĂ€r det gĂ€ller Kalender-appen, som har ett huvudsyfte att organisera information snarare Ă€n att överföra den.”

En liknande bluff slog Apple Calendars i slutet av 2016.

Kaspersky rekommenderar att du stĂ€nger av alternativet “LĂ€gg automatiskt till inbjudningar” i instĂ€llningarna för Google Kalender och avmarkerar rutan “Visa avvisade hĂ€ndelser” i den nĂ€rliggande menyn Visa alternativ. Om du fortfarande Ă€r osĂ€ker pĂ„ hur du navigerar efter potentiella bedrĂ€gerier, kolla in PCMags guide om hur du upptĂ€cker och undviker nĂ€tfiskeförsök.