Bli inte dupad av denna lömska skräppost från Google Kalender

UPPDATERING 8/27: Detta dyker upp igen idag i Google Kalender. Om du ser dessa skräppostmeddelanden i din kalender, ta bort och klicka inte på några länkar. Men så här undviker du att få dem i framtiden.

Klicka på kugghjulsikonen () uppe till höger i Google Kalender och välj Inställningar. Rulla ner till Händelseinställningar Under Lägg till inbjudningar automatiskt, välj “Nej, visa bara inbjudningar som jag har svarat på.”

Google Kalender Spam

Originalhistoria 6/17:
Drunknar du i kalenderinbjudningar från personer du inte känner? Det kan finnas en olycksbådande anledning: Enligt cybersäkerhetsföretaget Kaspersky Labs har listiga bedragare vapenat Google Kalender genom att dra nytta av en inställning som du förmodligen inte visste om.

Google tillåter automatiskt vem som helst att skicka inbjudningar till dig om du inte gräver i appens inställningsmeny och stänger av funktionen. Detta gör att dina nya kontorskamrater kan lägga dig till veckomöten eller låta en potentiell vän bjuda in dig på kaffe, men det ger också dåliga skådespelare samma kraft.

Enligt Kaspersky kan spammare skicka falska inbjudningar med länkar till webbplatser som gratulerar dig till ett nyligen upptäckt vindfall. Kalenderns ämnes- och platsfält innehåller vanligtvis en kort bit lockande information om din misstänkta lycka för att uppmuntra dig att fortsätta klicka. Om du går vidare står du inför en sida som uppmanar dig att ange bank- eller kreditkortsinformation och en tunn förklaring till varför de behöver dina pengar innan de kan betala dig till fullo.

Dessa phishing-försök verkar uppenbara, men de har en fördel jämfört med traditionella e-postbedrägerier. Maria Vergelis, säkerhetsforskare vid Kaspersky, föreslår att attackens nyhet gör det farligt.

“” Kalenderbedrägeriet “är ett mycket effektivt schema, eftersom människor för närvarande har mer eller mindre vant sig vid att ta emot skräppostmeddelanden från e-post eller budbärare och inte litar på dem omedelbart”, säger Vergelis. “Men detta kanske inte är fallet när det gäller Kalender-appen, som har ett huvudsyfte att organisera information snarare än att överföra den.”

En liknande bluff slog Apple Calendars i slutet av 2016.

Kaspersky rekommenderar att du stänger av alternativet “Lägg automatiskt till inbjudningar” i inställningarna för Google Kalender och avmarkerar rutan “Visa avvisade händelser” i den närliggande menyn Visa alternativ. Om du fortfarande är osäker på hur du navigerar efter potentiella bedrägerier, kolla in PCMags guide om hur du upptäcker och undviker nätfiskeförsök.

Relaterade Artiklar

Back to top button