Bland samtalen om tekniska skatter träffar Apples Tim Cook den franska presidenten Macron

Apple, Tim Cook, Emmanuel Macron, Cook-Macron-möte, EU-tekniska skatter, Apple-franska leverantörer, teknikföretagsskatt, Macron startup nation, Macron EU-toppmöte, Irland Apple fine, Macron tech gigantiska möten Apple Incs verkställande direktör Tim Cook träffade Emmanuel Macron i Paris måndag, och enligt franska tjänstemän drog han inte tillbaka mot samtal från den franska presidenten och europeiska allierade att ändra reglerna i regionen för att få teknikjättar att betala mer skatt. (Bildkälla: Bloomberg)

Apple Incs verkställande direktör Tim Cook träffade Emmanuel Macron i Paris måndag, och enligt franska tjänstemän drog han inte tillbaka mot samtal från den franska presidenten och europeiska allierade att ändra reglerna i regionen för att få teknikjättar att betala mer skatt. De två träffades på det franska presidentpalatset på begäran av Cook.

Macron är ledande för en grupp länder – inklusive Tyskland, Italien och Spanien – som söker ett sätt att koppla in de europeiska kryphålen som gör det möjligt för vissa företag att minimera skatter genom att leda vinster till jurisdiktioner som Irland eller Nederländerna. Macrons kontor sa att de två inte diskuterade tidigare skattetvister, men Cook accepterade att skattelagarna över hela världen skiftar mot att få företag att betala skatt där pengar faktiskt tjänas.

Apples tjänstemän i Paris svarade inte omedelbart på förfrågningar om kommentarer. Cook träffade också företagets franska leverantörer och utvecklare under sitt besök i Frankrike. Macron och hans ministrar har i allt högre grad talat om företag som Apple, Alphabet Inc: s Google, Facebook Inc, Amazon.com Inc och Airbnb Inc behöver ändra sätt.

Macron sa förra månaden i Tallinn, Estland, under ett EU-toppmöte, att internetjättar inte bidrar till det allmänna bästa. Under tiden fick online-återförsäljaren Amazon.com förra veckan en order från Europeiska unionen om att betala 250 miljoner euro (294 miljoner dollar) plus ränta på tillbaka skatter till Luxemburg, vilket blev den senaste amerikanska jätten som gjorde sig skyldig till blockets regler om statliga subventioner. EU-myndigheten sa också att den stämmer Irland för att inte ha återvunnet ett enda öre av förra årets rekordräkning på 13 miljarder euro från Apple.

Måndagens möte var Macrons första med en Apples VD som VD. Franska tjänstemän sa att de också diskuterade klimatförändringar, utbildning och franska ekonomiska reformer. Sedan han blev president i maj träffade Macron också cheferna för Alibaba Group Holding Ltd, Google, Facebook Inc och Cisco Systems Inc.

Relaterade Artiklar

Back to top button