Beyond Limits för med sig rymdtestad AI till jordens hÄrdaste terrÀng

Beyond Limits för med sig rymdtestad AI till jordens hÄrdaste terrÀng

NÀr man skickar rovers och robotar för att korsa ojÀmn terrÀng, frÄn Mars yta till havets botten, kan det vara svÄrt att kommunicera med dessa enheter pÄ avstÄnd. Ett falskt drag och miljoner dollar-prylar förvandlas till tegelstenar och vÀrdefull data Àr rostat bröd.

Glendale, Kalifornien-baserade Beyond Limits vill se till att det aldrig hĂ€nder. Dess programvara lĂ€gger till “mĂ€nskligt resonemang” till teknik som löser komplexa problem i högriskmiljöer. Som VD AJ Abdallat förklarar, hĂ€r “bioinspirerade algoritmer … imiterar funktionerna hos en mĂ€nsklig hjĂ€rna.”

Efter ett Ärs exklusivitet med BP, som ocksÄ investerade 20 miljoner dollar i företaget, har Beyond Limits tecknat ett kontrakt pÄ 25 miljoner dollar med Xcell för att bygga vÀrldens första kraftverk som styrs av kognitiv AI i VÀstafrika. PCMag pratade med Abdallat inför sin grundton vid Phi Science Institute AI Summit i Jordanien. HÀr redigeras och sammanfattas utdrag av vÄrt samtal.

PCMag: Beyond Limits anvÀnder mÄnga teknologier som utvecklats av din grundare och CTO, Dr Mark James, en forskare som arbetat pÄ NASA-JPL i över 20 Är. Hur trÀffades ni tvÄ?
AJ Abdallat: Vi trÀffades 98 pÄ Caltech, som hanterar [NASA] Jet Propulsion Laboratory. Jag arbetade med Caltechs president och Technology Transfer Program för att kommersialisera teknologier som utvecklats för rymdprogrammet och göra dem tillgÀngliga pÄ jorden.

Ge oss bakgrundsberÀttelsen om Dr. James arbete pÄ JPL.
Mark designade och skrev NASA: s första AI-system, Spacecraft Health Automated Reasoning Program [SHARP], som anvÀndes för Voyager-uppdraget. Den övervakade alla system- och prestandadata frÄn Deep Space Network. Eftersom Neptunus ligger 2,7 miljarder mil bort frÄn jorden krÀvs tre stora DSN-antennmatriser i Nordamerika, Spanien och Australien för att kommunicera med rymdfarkosten.

NÀr Voyager 2 gick mot Neptunus förutspÄdde Marks AI-system det överhÀngande misslyckandet med en viktig kommunikationstransponder (vid uppdragskontroll) som skulle ha orsakat en katastrofal paus i kommandon. Rymdfarkosten kunde ha brÀnt upp i Neptuns atmosfÀr och uppdraget skulle ha avslutats. IstÀllet kunde ingenjörer byta ut transpondern precis i tid och uppdraget fortsÀtter till denna dag, mer Àn 10,3 miljarder mil frÄn jorden.

NASA Voyager 2

BerÀtta om den autonoma AI för Mars Opportunity Rover.
Solenergi Àr livsblodet frÄn rymdfarkoster som Mars Opportunity Rover, men förhÄllandena dÀr uppe Àr hÄrda, okÀnda och oförutsÀgbara. SÄ, energihanteringen Àr uppdragskritisk. En nyckelkomponent i Beyond Limits AI-lösningar Àr en teknik som kallas Hypothetical Scenario Generator (HSG), ett revolutionerande sÀtt att resonera i nÀrvaro av saknad och vilseledande information utvecklad av JPL för NASA.

Det hÀr avancerade mjukvarusystemet analyserar dataingÄngar, genererar hypotetiska situationer och orsakar optimalt beteende och resultat. Tidiga Mars-uppdrag led av brist pÄ information om förhÄllandena pÄ ytan. MÀnsklig expertis och begrÀnsad geografisk data laddades in i HSG. Men nÀr dÄligt Mars-vÀder hotade uppdraget hade HSG inte tillgÄng till historiska vÀderdata. Det fanns inga historiska data, eftersom det var ett första uppdrag av sitt slag.

Men HSG kan lÀra sig sjÀlvstÀndigt.
Exakt. NÀr Rover hade problem med att ladda batterierna hade den upptÀckt moln och vind och associerade moln med partiklar, som ingen nÄgonsin hade stött pÄ pÄ Mars. HSG resonerade att ett moln kan lÀgga partiklar pÄ solpanelerna och genomförde ett autonomt experiment genom att rotera sina solvingar upp och ner för att skaka av dammet. Det fungerade och Rovers hÀlsa var försÀkrad i mÄnga Är framöver. JPL-forskare pÄ jorden mÀrkte att HSG hade lÀrt sig att korrelera hypoteser som visat sig vara korrekta med sensordata frÄn Rover.

Jorden frÄn rymden

Det Àr fantastiskt.
HSG lÀrde sig pÄ egen hand att optimera Rovers beteende för att spara kraft, distribuera solceller sÀkert och hÄlla systemet laddat, Àven under hÄrda Mars- och vindstormar. HSG hade framkallat nya vÀdermodeller frÄn grunden. Resultaten höll uppdraget lÄngt över den förvÀntade livslÀngden.

Hur skiljer sig Beyond Limits AI-lösningar frÄn andra pÄ marknaden idag?
Vi Àr specialiserade pÄ att lösa komplexa problem i högriskmiljöer. Till skillnad frÄn konventionella maskininlÀrning, neurala nÀtverk och djupinlÀrningstekniker som fÄr dragkraft idag, tar vi ett annat tillvÀgagÄngssÀtt genom att lÀgga till ett symboliskt resonemangsskikt för att producera kognitivt, mÀnskligt resonemang. Beyond Limits har djupa rötter i vad vi kallar bioinspirerade algoritmer som imiterar funktionerna hos en mÀnsklig hjÀrna. Det gör att vi kan göra saker som deduktiva, induktiva och bortförande mÀnskliga resonemang.

Din AI Àr inte en svart lÄda, dÄ.
Nej. Till skillnad frĂ„n konventionella AI-metoder Ă€r AI-systemen Beyond Limits förklarbara. Resultaten som vĂ„ra system ger har transparenta och detaljerade granskningsspĂ„r, som kan tolkas av bĂ„de mĂ€nniskor och maskiner. Detta skiljer vĂ„ra system frĂ„n ‘black box’ konventionella AI-system som inte kan förklara hur de kom fram till en rekommendation. VĂ„ra system ger ett granskningsspĂ„r som förklarar motiveringen och bevisen för svaret pĂ„ naturligt sprĂ„k. I högvĂ€rdiga industrier Ă€r det viktigt att skapa förtroende och du behöver förklara för att göra detta.

Ger du uppdateringar om kÀrntekniken tillbaka till JPL som en del av ditt licensavtal?
Ja. Vi förbÀttrar nÄgra av de IP-block som vi har licensierat frÄn Caltech / JPL och bidrar tillbaka till kÀrnan. VÄra medarbetare arbetar ofta med Caltech / JPL-personer och jag Àr rÄdgivare för Caltechs CAST-lab. Vi levererar för nÀrvarande inte programvara till NASA. Rymden Àr vÄrt ursprung, men vÄrt uppdrag idag Àr att lösa problem hÀr pÄ jorden.

Oljeplattform

I sjÀlva verket var din ursprungliga kund och investerare BP, som efterfrÄgade din expertis efter Deepwater Horizon-katastrofen. Hur slog du ut GE, IBM och andra befintliga innehavare i detta utrymme?
GE och IBM Àr riktigt bra inom sina omrÄden med konventionell AI, men det BP letade efter var en kognitiv AI-strategi. Konventionell AI Àr ett bra sÀtt att analysera mycket data och berÀtta vad, men du behöver kognitiv AI för att förklara svaret och berÀtta varför. Kognitiv AI behövs för verklig förklarbarhet och konventionella black box-metoder kan helt enkelt inte förklara sina svar, vilket innebÀr att ingenjörerna inte helt kan lita pÄ systemet eller tillÀmpa det pÄ vÀrdefulla tillgÄngar. NÀr AI-system rullas ut hos BP kommer de att öka effektiviteten, generera intÀkter och diagnostisera problem och förutsÀga lösningar. Allt detta kan hjÀlpa till att förhindra att katastrofer som Deepwater Horizon hÀnder igen.

BP: s exklusivitet med Beyond Limits slutade nyligen. Vad Àr nÀsta för dig?
NÀsta naturliga steg för oss var att expandera till naturresurser och energihantering. Vi tillkÀnnagav nyligen ett projekt pÄ 25 miljoner dollar med Xcell för vÀrldens första kognitiva AI-kraftverk. Vi arbetar ocksÄ med ett bilföretag för att övervaka förarens hÀlsa nÀr de Àr i bilen.

Processtillverkning kommer ocksÄ att vara ett fokus för oss. Det hÀr Àr mycket komplexa fabriker som körs 24/7 365 dagar om Äret. Kognitiv AI kan fÄ dessa fabriker att fungera mer effektivt med mindre risk och stillestÄnd samtidigt som vinsten maximeras. En av de stora höjdpunkterna Àr att vi har bevisat att vÄrt kognitiva tillvÀgagÄngssÀtt fungerar för en mycket tuff kommersiell publik. Vi arbetar i högvÀrderade högriskindustrier.

Slutligen mĂ„ste jag frĂ„ga – hĂ„lla fast vid berĂ€ttelsen om rymdens ursprung – har du byggt en [benign] HAL 9000?
Vi Àr inte bekvÀma med sci-fi-klichéerna om dödliga robotar, mördare cyborgs och sÄ vidare. Artificiell allmÀn intelligens [AGI], som ett koncept, Àr en som Àr lika smart som en mÀnniska. Detta Àr science fiction. BerÀkningen som krÀvs för ett sÄdant superdrivet AI-system skulle fylla en fotbollsarena och krÀva ett enormt kraftverk. VÄra system rymmer mÀnniskor i slingan. Rollen för vÄra AI-system vid Beyond Limits Àr som en rÄdgivare för mÀnniskor att hjÀlpa till med beslutsfattande. Dessutom kan vÄr teknik i mÄnga fall vara inbÀddad i sjÀlva sensorerna.

Du har byggt en AI som Àr mer av en IA [Intelligent Augmentation] för oss bio-varelser, dÄ?
Ja, mÀnniskor fattar de slutgiltiga besluten med vÄra system.