Bakom kulisserna med en “Artist in Residence” frĂ„n Fox’s Lego Masters Competition Show

Bakom kulisserna med en

ErkĂ€nn. Åtminstone en gĂ„ng i ditt liv har du funderat pĂ„ att sticka allt för att bara stanna hemma och leka med Legos hela dagen. Inte mĂ„nga av oss har följt den impulsen, men Nathan Sawaya lever efter drömmen.

En gĂ„ng en kraftfull företagsadvokat i New York City letade Sawaya efter ett kreativt utlopp och Ă„tervĂ€nde till leksaken som han lekte med som barn. Efter att ha lagt upp nĂ„gra Lego-skulpturer online började han skapa byggnader pĂ„ uppdrag och sĂ„ smĂ„ningom drog sig tillbaka frĂ„n lag för att bli en av vĂ€rldens mest utropade byggare. Han har byggt verk för kĂ€ndisar som Lady Gaga och Bill Clinton och skapat “Art of the Brick”, en vandringsutstĂ€llning av hans skulpturer.

Nathan Sawaya (Bild via brickartist.com)
Nathan Sawaya (Bild via brickartist.com)

Sawaya arbetar ocksĂ„ som en konsultproducent och “artist in residence” för Fox: s överraskande realityshit, dĂ€r tio duon av expertbyggare frĂ„n alla samhĂ€llsskikt strider mot varandra för ett 100 000 dollar storpris. Du kan köpa en hel del Technic med det.

hĂ€mtar inspiration frĂ„n en ny vĂ„g av mer geniala realitytĂ€vlingar, som den osannolika hit. Lagen gör sitt bĂ€sta för att övertrĂ€ffa varandra med större och mer ambitiösa byggnader, men det finns inget skarpsyn och grymhet – de bryr sig legitimt om varandra, och elimineringarna i slutet av varje avsnitt blir mer och mer tĂ„rfyllda nĂ€r deras band fördjupa.

Showen nÀrmar sig snabbt finalen den 15 april, dÀr priset delas ut efter en sista utmaning. Under de avsnitt vi har sett har byggare skapat 1000 kilo Lego-broar, skulpturer som exploderade spektakulÀrt och fantastiska dioramas dikterade av barn. Vi kan bara anta att den ultimata byggnaden kommer att toppa dem alla.

Vi satte oss ner med Sawaya för att diskutera hur han togs ombord, hur utmaningarna Àr sammanstÀllda och om det kommer att bli en andra sÀsong.

PCMag: NÀr började du arbeta med Lego Masters?
Nathan Sawaya: Produktionsföretaget Endemol Shine nÄdde ut ett Är innan produktionen startade. De stannade vid min studio för ett besök och vi började bara prata om vad som var möjligt. NÀr vi fick greenlight togs jag officiellt in som konsultproducent och artist in residence.

Vad gör en “artist in residence” exakt i en reality-tv-show?
Det hÀr Àr en helt annan typ av realityshow. Det handlar om Lego, och det Àr mitt liv. SÄ jag började arbeta med setdressingen. Du har antagligen lagt mÀrke till att mycket av set-dressing och skyltning faktiskt Àr byggt frÄn Lego hÀr i min butik.

Sedan fortsatte vi med att utveckla mycket av vad tÀvlande skulle anvÀnda och bygga pÄ. Ett bra exempel Àr Mega City-byggnaden frÄn avsnitt fem. Varje lag av byggare fick i uppdrag att bygga ett kvarter i staden, men jag och mitt team byggde resten av staden under tre dagar.

Är du med pĂ„ att komma med utmaningarna för byggarna?
Showen har ett par “utmaningsproducenter” som utformar de grundlĂ€ggande begreppen för varje utmaning. DĂ„ skulle jag rĂ„dfrĂ„ga dem för att prata om vilken typ av tidsgrĂ€ns vi kunde ge dem. Vi ville komma fram till en grĂ€ns som skulle ha effekt, med gott om tid att göra nĂ„got fantastiskt men ocksĂ„ sĂ€tta dem under press.

En sak som jag tycker Àr intressant med showen Àr de omfattande tidsgrÀnser som byggarna har för sina uppgifter. Det Àr sÀllsynt att vi ser en tÀvling som den hÀr, dÀr en enda utmaning kan ta sÄ lÄng tid som 14 timmar.
Du skulle tro det! Men nĂ€r jag arbetar pĂ„ mina mĂ€nskliga livsstilar, vilket Ă€r det jag Ă€r mest kĂ€nd för, spenderar jag veckor pĂ„ det. För att de ska kunna ta av sig dessa fantastiska verk pĂ„ Ă„tta, tio timmar – det Ă€r en fantastisk mĂ€ngd arbete som ska göras under den tiden. Saken med Lego Ă€r att du inte ser mycket framsteg riktigt snabbt innan byggnaden kommer samman, men dessa killar rör sig verkligen.

Fanns det nÄgra projekt du ville göra som inte gjorde showen?
Vi har haft nÄgra roliga, galna idéer, ja. En del av att detta var en första sÀsong var att vi var lite glada över att lÀgga saker dÀr ute. Vi visste inte hur bra det skulle gÄ, sÄ nÄgra av de galna idéerna vi höll tillbaka med hopp om att det skulle bli en andra sÀsong som vi kunde ta med dem pÄ. Jag arbetade med mÄnga olika experiment i min butik och byggde saker som inte brukade anvÀndas för den slutliga produkten, men det Àr en del av processen. Förhoppningen Àr att vi ska kunna se nÄgra av utmaningarna igen och introducera nÄgra nya pÄ vÀgen.

En utmaning som jag tyckte var vÀldigt intressant och överraskande var brobyggnadsutmaning, dÀr hela besÀttningen blev förvÄnad nÀr nÄgra av broarna rymde mer Àn ett halvt ton.
Det tog det i en annan riktning! Fram till dess hade utmaningarna varit vĂ€ldigt konstnĂ€rliga, och nu vĂ€nder det pĂ„ huvudet och sĂ€ger “det hĂ€r handlar om teknik nu.” Ja, det finns en konstnĂ€rlig komponent, men du mĂ„ste ha en helt annan kompetens för att ta det frĂ„n historien. bygga till ingenjörsvetenskap. Vissa team har olika tekniker. Vissa anvĂ€nder bred Lego-teknik över hela linjen, medan andra anvĂ€nder smalare tekniker och de Ă€r inte lĂ€ngre en del av showen. Du mĂ„ste verkligen ha en bred kompetens för att göra det till final.

Showen verkar klara sig bra. Är det nĂ„got prat om en andra sĂ€song Ă€n?
Lego har varit min karriÀr de senaste 10-15 Ären nu, och det var en enorm Àra att bli ombedd att vara en del av Lego Masters. Jamie Berard, tegelmÀstaren, och jag har kÀnt varandra i 16 Är, men han har bott i Danmark (dÀr Lego-huvudkontoret ligger), sÄ det var kul att cirkla tillbaka och ta kontakt med honom. Det var ett fantastiskt projekt att starta, och jag kommer att bli glad om vi fÄr göra en andra sÀsong.