Baidu Capital sade att leda finansiering för kinesisk lastbil app

Baidu-kapital, Huochebang, Truck Alliance Inc, Uber Typer-tjänst, Nio-elbil, Kinas riskkapitalmarknad, investeringens värde, Uber-rival Didi Chuxing, 0 miljoner leveranstransaktioner, Baidu Capital-chefer, artificiell intelligens, förarlös teknik, Chiptillverkare Nvidia Corp , NextEV inc, Houchebang rival, Yunamanman, Technology, Technology nyheter Huochebang, som också stöds av internetjätten Tencent Holdings Ltd. och Hongkongs All-Stars Investment Ltd., konkurrerar med 200 tjänster för att modernisera landets ineffektiva långväga lastbilssystem. (Bild för representation, Källa: Bloomberg)

Truck Alliance Inc., en Uber-tjänst för lastbilar i Kina, känd som Huochebang, är nära en överenskommelse om att samla in cirka 156 miljoner dollar, säger personer som är bekanta med saken. Investeringen kommer att ledas av Baidu Capital, investeringsarmen för Kinas största sökmotor, och skulle kunna meddelas så snart som denna vecka, sa folket, som frågade att inte identifieras eftersom saken är privat.

Infusionen kommer på hälarna av en insamling på 115 miljoner dollar i december, vilket pressade Huochebangs värdering till cirka 1 miljard dollar. Investeringarna är båda en del av startens B-finansieringsrunda och det är nära att höja en tredje del, sa folket.

Huochebang, som också stöds av internetjätten Tencent Holdings Ltd. och Hongkongs All-Stars Investment Ltd., konkurrerar med 200 tjänster för att modernisera landets ineffektiva långväga lastbilssystem. Deloitte har uppskattat att mer än 80 procent av varorna fortfarande går på väg och står för den största delen av Kinas logistiksektor på 1,6 biljoner dollar.

Baidu-kapital, Huochebang, Truck Alliance Inc, Uber Typer-tjänst, Nio-elbil, Kinas riskkapitalmarknad, investeringsvärde, Uber-rival Didi Chuxing, leveranstransaktioner på 120 miljoner dollar, Baidu Capital-chefer, artificiell intelligens, förarlös teknik, Chiptillverkare Nvidia Corp , NextEV inc, Houchebang rival, Yunamanman, Technology, Technology nyheter Baidu använder sina sök- och kartdata för att utveckla artificiell intelligens som används i förarlös teknik. (Källa: Bloomberg)

En representant för Huochebang vägrade att kommentera. Representanter för Baidu Capital svarade inte på en begäran om kommentarer under icke-arbetstid. Affären kommer bland en kraftig ökning av den kinesiska riskkapitalmarknaden. Värdet av investeringarna i större Kina nådde rekordet 49,1 miljarder dollar förra året, enligt forskningsföretaget Preqin, och Uber-rival Didi Chuxing sa på fredagen att det hade avslutat en insamling på 5,5 miljarder dollar, den största satsningen på rekord.

Trots landets beroende av lastbilar står Kinas lastbilar tomma i cirka 40 procent av tiden, enligt en rapport från Industrial Securities Co. Ineffektiviteten beror delvis på att 90 procent av lastbilarna ägs av individer, säger rapporten . Guiyang-baserade Huochebang arbetar med 2,6 miljoner lastbilar och i genomsnitt 120 miljoner dollar leveranstransaktioner genomförs via dess plattform dagligen, sade företaget i mars. Företaget förmedlar leveranser av allt från frön och lantbruksverktyg till större artiklar som cement och kol.

Läs också: Baidu lanserar självkörningsteknik för bilar i juli

Till skillnad från Uber, som tar en nedskärning från varje åktur, tjänar Huochebang huvudsakligen pengar på att sälja avgiftskort, ta en nedskärning från kortuppfyllningarna och hjälpa lastbilsförare med finansiering. Det bygger upp servicecenter för att ge reservstöd för förare, med cirka 1000 sådana operationer spridda över Kina i mars.

Baidu Capital hanterar 20 miljarder yuan (2,9 miljarder dollar) i medel och har investerat i Nio, elbilens start, tidigare känd som NextEV Inc.. Det bildade ett självkörande bilteam i Silicon Valley förra året och samarbetade med chiptillverkaren Nvidia Corp. för att testa autonoma fordon i Kina och Kalifornien.

Jennifer Li, finansdirektör för Baidu Inc., tar över som chef för investeringsverksamheten. Huochebangs största konkurrent Yunmanman har sagt att det också håller på att samla in pengar och räknar redan Sequoia Capital, Yunfeng Capital och Wang Gang – Didi Chuxings ängelinvesterare – bland sina stödjare.

Relaterade Artiklar

Back to top button