Azure Arc kan vara det lokala Azure-svaret för smÄ och medelstora företag

Azure Arc kan vara det lokala Azure-svaret för smÄ och medelstora företag

Microsoft Azure Stack var den första produkten som fick Azure-tjĂ€nster pĂ„ plats. Problemet Ă€r att det innebar allvarliga hĂ„rdvaru- och hanteringskostnader – tillrĂ€ckligt för att effektivt placera det utom rĂ€ckhĂ„ll för alla som rĂ€ddar stora företag som verkligen behövde det. Vad hĂ€nder om din organisation helt enkelt behöver köra nĂ„gra bitar av Azure i ditt datacenter, som t.ex. Azure SQL Database, för att hĂ„lla vissa kĂ€nsliga data under mer direkt kontroll? PĂ„ Microsoft Ignite 2019-utstĂ€llningen den hĂ€r veckan i Orlando, Florida, förklarades Microsofts svar pĂ„ detta problem vara Azure Arc. Denna plattform tillĂ„ter inte bara företag att köra Azure lokalt pĂ„ nĂ€ra hĂ„ll, men det ger dig ocksĂ„ möjligheten att förvandla Azures nötkreativa hanteringsverktyg till dina lokala servrar samt Kubernetes arbetsbelastningar som körs var som helst.

Ta dock inte detta som en indikation pÄ att Azure Stack Àr död. Azure Arc ersÀtter inte Azure Stack, som Àr en mycket mer mogen plattform som ger ett bredare utbud av Azure Platform-as-a-Service (PaaS) -lösningar. Vid denna tidpunkt erbjuder Azure Arc bara tvÄ databasprodukter plus hanteringsmöjligheter, Àven om företaget sÀger att det kommer att vÀxa Azure Arc-plattformen. En del av det som kommer att göra Azure Arc attraktivt för kunderna Àr dess fokus pÄ att organisera arbetsbelastningar via containerteknologi. Microsoft slog sin egen orkestrationsplattform till förmÄn för Kubernetes för en tid sedan och satsade pÄ standardens vÀxande följd, sÀrskilt som en de facto-standard för alla molnleverantörer. Med Azure Arc ser det ut att löna sig mycket.

TyvÀrr fick vi bara en förhandsgranskning av Azure Arc vid Ignite 2019. PrissÀttningen har inte ens tillkÀnnagivits, och Microsoft verkar ha för avsikt att följa sitt vanliga förfarande för att samla in tidig adopter-feedback för att justera och naturligtvis korrigera plattformen innan den officiella utgÄvan. För nÀrvarande Àr Ätkomst till Azure Arc gratis för utvÀrderare, men du behöver en Azure-prenumeration för att testa förhandsgranskningen. Det Àr en ring som Àr vÀl vÀrt att hoppa igenom för mÄnga IT-chefer, eftersom flexibiliteten som Àr möjlig med Azure Arc har spÀnnande potential. Till exempel kan Microsoft ta betalt för Azure SQL-databasen lokalt pÄ samma sÀtt som de gör för molnet Azure. Du kan till och med köra Azure SQL-databas i Amazon Web Services (AWS) eller Google Cloud Platform.

Microsoft Azure Arc

Kubernetes och databaser överallt

Nyckeln till denna flexibilitet Àr Kubernetes eftersom det Àr den grundlÀggande standarden för att distribuera komplexa applikationer med flera tjÀnster över alla större molnleverantörer. Microsoft har gÄtt all-in med sitt stöd för Kubernetes, och det har gett Azure nÄgra utmÀrkta plattformsfördelar. Det Àr ocksÄ tillÄtet för Redmond att driva Azure Database Anywhere-konceptet, som lÄter dig köra Azure SQL-databas eller Azure PostgreSQL pÄ vilken plattform som helst som stöder ett Kubernetes-kluster. En del av den distributionen innehÄller ett hanteringslager som kommunicerar tillbaka till Azure-molnet och placerar Microsoft snyggt i centrum för mÄnga multi-cloud-hanteringsdistributioner.

Samma hanteringslager kan anvĂ€ndas för att hantera alla Kubernetes-applikationer i vilket moln som helst, men frĂ„n samma hanteringskonsol anvĂ€nder IT-chefer redan för att kontrollera allt annat pĂ„ Azure. Det Ă€r samma “enstaka glas” tonhöjd som företaget har anvĂ€nt för att sĂ€lja System Center management suite. Allt du behöver i en enda verktygsuppsĂ€ttning och du fĂ„r ocksĂ„ alla Azure-policyer och sĂ€kerhetsfunktioner tillsammans med fullt stöd för Kubernetes. Det fina med att köra Azure SQL-databas i ditt eget Kubernetes-kluster Ă€r att du fĂ„r exakt samma kodbas som körs pĂ„ Azure-plattformen. Du fĂ„r ocksĂ„ uppdateringar och korrigeringar nĂ€r basbehĂ„llaren uppdateras.

Microsoft har identifierat kravet att stödja applikationer som körs pÄ andra molnplattformar. Azure Arc gör det möjligt att hantera alla de Kubernetes-baserade applikationerna oavsett var de körs. Microsoft erkÀnner ocksÄ behovet av att köra vissa applikationer lokalt, varför Azure Arc gör det möjligt för dig att köra Azure SQL-databas pÄ din egen hÄrdvara, med all data som lagras och skyddas lokalt men ÀndÄ hanteras frÄn molnet.

Azure Arc för servrar

En annan stor fördel med Azure Arc Ă€r serverhantering i stor skala. NĂ€r du ansluter en lokal server till Azure blir den en resurs och hanteras som en del av en resursgrupp. DĂ€rifrĂ„n har du tillgĂ„ng till alla Azure-standardfunktioner, till exempel policyer och resursmĂ€rkning. Även om detta krĂ€ver installation av ett agentpaket pĂ„ varje lokal server som du vill kontrollera frĂ„n Azure, kommer mĂ„nga IT-chefer att tycka om det eftersom det ger en konsekvent hanteringsupplevelse som om allt kördes i Azure.

Den första versionen av denna funktion ger hantering av specifika resurser pÄ bÄde Linux- och Windows-servrar, inklusive bÄde virtuell maskin (VM) arbetshanteringshantering tillsammans med möjligheten att hantera maskinvarans hÀlsa hos de underliggande servrarna sjÀlva. Data som samlats in av serverhanteringsagenten lagras i en Log Analytics-arbetsyta och görs tillgÀnglig via den produkten.

Skriptad hantering anvÀnder Azure Connected Machine Agent CLI-grÀnssnittet för att automatisera upprepade uppgifter över alla anslutna servrar. Azure Monitor tillhandahÄller frÄgefunktionen för att identifiera eventuella problem av hÄrdvara eller sÀkerhetskaraktÀr baserat pÄ systemloggar. Dessa kan sedan anvÀndas för att avhjÀlpa dessa problem vid behov.

Microsoft visar ocksĂ„ “elastisk skala” bland Azure Arc’s fördelar. Eftersom lokala resurser uppenbarligen Ă€r begrĂ€nsade hĂ€nvisar denna kapacitet dock frĂ€mst till containerisering och tillhörande hantering. Lokala Kubernetes-kluster blir en del av dina tillgĂ€ngliga resurser för att inkludera kapacitet och anvĂ€ndning. Det betyder att du kan trycka pĂ„ en ny Kubernetes-arbetsbelastning till ditt datacenter lika enkelt nĂ€r du snurrar upp en ny applikation i Azure-molnet. Nyckeln Ă€r Azure-hanteringskonsolen som hanterar bĂ„da scenarierna pĂ„ samma sĂ€tt.

En intressant framtid

Microsoft har marscherat mot att tillhandahĂ„lla produkter och tjĂ€nster som gĂ„r överallt dĂ€r en kund kan behöva dem, inklusive en konkurrents molnplattform. Även om det kan verka som ett förlorande förslag, Ă€r det verklighet för mĂ„nga kunder idag. Kubernetes Ă€r nyckeln till att detta ska ske över alla molnplattformar, och Microsoft Ă€r all-in pĂ„ Kubernetes.

Den första versionen av Azure Arc erbjuder bara tvÄ databasprodukter plus ett brett utbud av hanteringsfunktioner. Microsoft har angett att de kommer att övervÀga andra produkter för samma behandling i framtiden baserat pÄ kundernas efterfrÄgan och feedback. För nu kan du komma igÄng pÄ din Kubernetes plattformsresa utan extra kostnad.