Även maskbärare kan identifieras, säger Kinas ansiktsigenkänningsföretag

Coronavirus, China Coronavirus, China Facial Recognition, Ansiktsigenkänning med mask, Ansiktsigenkänningsteknik En mjukvaruutvecklare arbetar med ett ansiktsigenkänningsprogram som identifierar människor när de bär en ansiktsmask vid utvecklingslaboratoriet för den kinesiska elektroniktillverkaren Hanwang (Hanvon) Technology i Peking när landet drabbas av ett utbrott av det nya koronaviruset (COVID-19) ), Kina den 6 mars 2020. (Bildkälla: Reuters)

Ett kinesiskt företag säger att det har utvecklat landets första ansiktsigenkänningsteknik som kan identifiera människor när de bär en mask, som de flesta nuförtiden på grund av koronaviruset, och hjälper till att bekämpa sjukdomen. Kina använder några av världens mest sofistikerade system för elektronisk övervakning, inklusive ansiktsigenkänning.

Men koronaviruset, som uppstod i Hubei-provinsen i slutet av förra året, har resulterat i att nästan alla bär en kirurgisk mask utomhus i hopp om att avvärja viruset – vilket utgör ett särskilt problem för övervakning.

Nu sa Hanwang Technology Ltd, som också går under det engelska namnet Hanvon, att det har kommit fram teknik som framgångsrikt kan känna igen människor även när de bär masker.

“Om den är ansluten till en temperatursensor kan den mäta kroppstemperaturen samtidigt som den identifierar personens namn, och då skulle systemet bearbeta resultatet, säg om det upptäcker en temperatur över 38 grader,” berättade Hanwang vice president Huang Lei Reuters i en intervju.

Det Pekingbaserade företaget sa att ett team med 20 anställda använde kärnteknologi som utvecklats under de senaste tio åren, en provdatabas med cirka 6 miljoner maskerade ansikten och en mycket mindre databas med maskerade ansikten för att utveckla tekniken

Teamet började arbeta med systemet i januari när koronavirusutbrottet samlade fart och började rulla ut det till marknaden efter bara en månad.

Det säljer två huvudtyper av produkter som använder tekniken. Man utför ”single channel” -igenkänning som bäst används vid till exempel ingångar till kontorsbyggnader. Den andra, mer kraftfulla produkten är ett “flerkanaligt” igenkänningssystem som använder “flera övervakningskameror”.

Det kan identifiera alla i en folkmassa på upp till 30 personer “inom en sekund”, säger Huang. “När man bär en mask kan igenkänningsgraden nå cirka 95%, vilket kan säkerställa att de flesta kan identifieras,” sade Huang och tillade att framgångsgraden för personer utan mask är cirka 99,5%.

Coronavirus, China Coronavirus, China Facial Recognition, Ansiktsigenkänning med mask, Ansiktsigenkänningsteknik En man får sitt ansikte skannat av en ansiktsigenkänningsanordning som identifierar människor när de bär masker för att få tillgång till kontoret för den kinesiska elektroniktillverkaren Hanwang (Hanvon) Technology i Peking då landet drabbas av ett utbrott av det nya koronaviruset (COVID) -19), Kina den 6 mars 2020. (Bildkälla: Reuters)

FÖRLORA FACIALINFORMATION

En stor kund är inte överraskande ministeriet för allmän säkerhet som driver polisen. Med hjälp av Hanwangs teknik kan ministeriet korsreferera bilder med sin egen databas med namn och annan information och sedan identifiera och spåra människor när de rör sig, sa Huang.

“Det kan upptäcka misstänkta brott, terrorister eller göra rapporter eller varningar,” sa han. Men systemet kämpar för att identifiera människor med både en mask och solglasögon, sade han.

”I denna situation går all viktig ansiktsinformation förlorad. I sådana fall är erkännandet tufft, säger Huang. Företaget har cirka 200 kunder i Peking som använder tekniken, inklusive polisen, och förväntar sig att fler poäng i 20 provinser kommer att börja installera den snart, sade Huang.

Det är inte omedelbart klart hur kinesiska medborgare reagerar på denna nya teknik. När det gäller andra övervakningsverktyg som används i kampen mot koronaviruset har det funnits en viss klagan på sociala medier men de flesta verkar acceptera extra intrång eller till och med omfamna det som ett sätt att hantera hälsotillståndet.

Även om inhemska kunder har drivit Hanwangs verksamhet sa Huang också att han förväntade sig mer utländskt intresse, eftersom viruset sprider sig över hela världen och fler människor bär ansiktsmasker. “Det gynnar inte bara kineser, utan även när tekniken används globalt kan den gynna världen”, sa han.

Relaterade Artiklar

Back to top button