Automatisk retuschering för mobiltelefonbilder

Massachusetts Institute of Technology, Google, system för artificiell intelligens, bildretuscheringsfunktion, automatisk bildretuschering, MIT Rå och retuscherade versioner av en bild. Källa: MIT

Forskare från Massachusetts Institute of Technology och Google har utvecklat ett system för artificiell intelligens som automatiskt kan retuschera bilder i stil med en professionell fotograf. Den kan köras på en mobiltelefon och den är så snabb att den kan visa retuscherade bilder i realtid, så att fotografen kan se den slutliga versionen av bilden medan den fortfarande ramar in bilden, säger MIT News på sin webbplats.

Arbetet bygger på ett tidigare projekt från MIT-forskarna, där en mobiltelefon skulle skicka en version med låg upplösning av en bild till en webbserver. Servern skulle skicka tillbaka ett ”omvandlingsrecept” som kan användas för att retuschera högupplösta versionen av bilden på telefonen, vilket minskar förbrukningen av bandbredd.

“Google hörde om det arbete jag gjort på transform-receptet”, citerar MIT News Michaël Gharbi, en MIT-examen i elektroteknik och datavetenskap och första författare på båda artiklarna. ”De gjorde själva en uppföljning av det, så vi träffade och slog samman de två tillvägagångssätten. Tanken var att göra allt vi gjorde tidigare men istället för att behöva bearbeta allt i molnet för att lära sig det. Och det första målet med att lära sig var att påskynda det. ”

Det nya systemet är ett maskininlärningssystem, vilket innebär att det lär sig att utföra uppgifter genom att analysera träningsdata; i det här fallet utbildades det på tusentals par bilder, råa och retuscherade.

Forskarna utbildade sitt system på en datamängd som skapats av Durands grupp och Adobe Systems, skaparna av Photoshop. Datauppsättningen innehåller 5 000 bilder, vardera retuscherade av fem olika fotografer. De utbildade också sitt system på tusentals bilder av bilder som producerats genom tillämpning av vissa bildbehandlingsalgoritmer, säger MIT News.

Systemet behövde cirka 100 megabyte för att utföra sina operationer. “Denna teknik har potential att vara mycket användbar för bildförbättring i realtid på mobila plattformar”, citerar MIT News Jon Barron, en av Gharbis kollegor i studien.

Relaterade Artiklar

Back to top button